Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 728
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Хъм... Аз с тикурилата(акрилна) си боядисвах дървена стълбичка от икеа, показвах я тук, хем я ползвам по предназначение да ровя в шкафове, хем, понеже още си нямам масичка помощна на нея си подпирам чаши с кафе/чай, като съм на дивана. Не съм слагала ни грунд, ни лак или друго топ покритие, нищо и няма... Май около коледа я правех...
Сега вече си купих една дървена табуретка за масичка и нея ще боядисам.
Виж за мдф не знам не съм пробвала, може би алкидната би била по-добър избор там, но аз исках пълен мат,че и леко прозирна(което с две ръце не постигнах, стана си плътен)

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 12:39 от Angel_Dust

# 526
Сократес-а го нанесох върху МДФ. Първо с много фина шкурка премахнах ръбчетата от наранените места. Работих с валяче - няколко ръце. Стана добре. В бяло боядисвах.

# 527
Хубаво е, съвсем друг стил е, трябва й работичница и инструменти за целта, не само четка и кофичка боя. Докато го накипри така ще й излезе колкото да си купи нова мебел или да си я изгради от до.. А в крайна сметка това е пдч... Не масив, че да мята толкова труд и финанси в него. Аз не помня така или иначе това освежаване дали не беше само за временно ползване.
Предложих го, защото тя каза, че нещо не ѝ допада. Правих преди време таблата ни за спалнята от едно ПДЧ парче, което беше за изхвърляне. При дърводелец си поръчах летвичките, под 10 лв. платих (преди 6 г.), като ги исках даже в различни размери, т.е. повече занимавка. При нея ще е са по-малки и еднакви, предполагам няма да е скъпо + 1 силикон и от боята, ако е останала.

Моите бяха една до друга и с нарочно видими крепежи, тук съм ги показала. Тя няма да има коване, само ще ги налепи и боядиса, ако ѝ се занимава, за 3-4 часа ще е готова Hands Plus1

И по този повод да кажа - ако оцветявате нещо с ръждива вода и черен чай, да знаете, че с времето много потъмнява. Само 1 слой слагайте. Ще я оправям някой ден като ми остане време...

# 528
  • София
Ехее, тази табла се е получила страхотно.
Бих искала да помоля, ако може за актуална снимка колко е потъмняла в момента.

# 529
Помня като показа технологията с чай, и на мен ми е интересно как се е променил цветът и какъв нюанс е сега. Огрява ли я слънце?

# 530
  • София
Angel Dust, с коя тиккурила боядиса стълбата? Разрових се за тази марка и видях,  че имат боя за кухни - супер качествена и издръжлива под името Helmi 30. Естествено я няма в БГ, но в UK е сред най популярните за кухни. Наред с нея е изброена като такава и Dulux Diamond Sateenwood. В БГ има някакво подобие, тонират даже в Баухаус,  в което не фигурира “диаманта”. Иначе е доволно скъпо:)
Ето от тук прочетох: https://paintersworld.co.uk/painters-advice/best-paint-for-kitchen-cupboards.
Alia1, мерси за отзива от Vitex, със сигурност, ако стигна до боядисване, няма да е в бяло, а нещо по-тъмно да носи повече на мръсно и ще се спра на Dulux може би, ако не намеря тикурилата.
Не се сърди човече, можеш ли да препоръчаш дърводелец, който може да направи напр. библиотечка с рафтчета от чамови плоскости?

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 18:48 от Skiorche

# 531
  • София
Unica aqua maali
Аз сравнявайки латексите и боите за стени за мокри помещения на тикурила и дулукс, тикурила повече ми харесват, а са или поне бяха, има няма 1/2от цената.
Иначе, за съжаление мн продукти не внасят на тикурила - feelings, empire, helmi все звучат хубави интересни продукти

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 19:00 от Angel_Dust

# 532
  • София
Имам различни видове летвички, купени точно с цел да ги използвам някъде, също лепило и силикон. От боите остана доста, не ме мързи, даже ме сърбят ръцете да действам. Установих, че проблемът е другаде, същото е както, ако готвиш без желание и не става вкусно. Това ми се случва единствено с този шкаф, нямам представа защо. Всъщност сега го пиша и виждам отгоре заглавието на темата, май не го преправих с много любов Simple Smile
Иначе съм набелязала един много стар дървен бюфет, за който съм сигурна, че ще дам всичко от себе си да се получи добре Heart Eyes

# 533
  • В градината...
Аз боядисвах бани и да дам отзиви за една интересна боя на Витекс. Ползвах я за банята, но се води за бетонни подове, дори за външни настилки, супер устойчива и може да бъде база за тониране с много тъмни цветове. Показвам снимки. Боята е на водна основа.
Скрит текст:

# 534
  • София
perunika, много хубаво е станало! ⭐⭐⭐
Т.е вместо някакъв влагоустойчив латекс стените са измазани с боя за настилки? А има ли преди нея някакъв специален грунд?

# 535
  • София
А добре, а защо не с боя за бани?

# 536
  • В градината...
Грунд има.
Ами, отидохме за боя за баня в Практикер. Поискахме тониране в тъмен цвят, казаха, че нямат база за много тъмна боя /за баня/. Тогава ни предложиха тази. По принцип тъмен цвят на боя за баня трудно става.

# 537
  • София
Ами не знам в практикер за коя боя е ставало дума, но на нас ограничения в тонирането не са ни споменавали.

# 538
  • София
Не се сърди човече, можеш ли да препоръчаш дърводелец, който може да направи напр. библиотечка с рафтчета от чамови плоскости?
Не съм  "Не се сърди човече" но  наскоро си поръчвах кухня от чам изцяло от Велинград, мога да ти дам контакти да ги питаш колко би излязла една библиотека.

Ето снимка на долният ред само монтиран, горният още не сме го закачили.

Тук е момента да се оплача, че уж има някакъв лек прозрачен бял байц, но не е каквото очаквах. Лично аз мразя цвета на чама и най-вероятно макар да е нова в даден момент ще боядисам вратичките. За съжаление в момента нямам време и затова и само им се дразня.
Иначе плота си го правим ние и е от плочки, ще преживея фугите, но  не прецених да адаптирам проекта за по-широк индукционен котлон и няма досатъчно дълбочина за него и затова стандартен плот или гранит както исках не става. Плочките са почти налепени , сиви са, гръбчето ще е бяло сигурно, когато е готова и с горен ред шкафчета ще пусна снимка.

Към кухнята поръчах и три вратички само, за самостоятелно сковано канапе от остатъци, но и там не е съвсем готово всичко, ще пусна и на него една снимка като се сетя да го снимам.

# 539
Аз купих латекс за баня на Тикурила.
Избрах такова зелено, не сме коментирали някакви ограничения в тонирането

Общи условия

Активация на акаунт