Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 707
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Прекрасно е станало!

Може ли да се постави Осмо върху тебеширена боя, която не е фиксирана с лак?

# 661
Перуника, чакам с нетърпение да ни покажеш още от твоите красоти!

# 662
Това осмото с бял цвят ли е?
Купихме си плот за маса дъб от Коркос, но беше критично предколедно и нямах време да чакам доставка и омаслих с това, но крайния резултат не ми допадна. Чудрх се сега ако сложа отгоре осмото с бял цвят дали ще се получи по-добре.

# 663
Може ли да се постави Осмо върху тебеширена боя, която не е фиксирана с лак?
пробвай на малко парче, но според мен няма да се получи. Доколкото знам, осмото се втрива с парцалче, в този случай ще размекнеш тебеширената боя.

# 664
Значи съм по темата с въпроса ми. Мисля да взема този шкаф. Смятам да не го пипам, освен ако не е разкачен някъде, но човека твърди че е запазен. Ще го правя шкаф за мивка за баня.
До колкото знам за такова случаи се ползва Осмо. Мога ли директно, както е така, да омаслявам с Осмо. Без да шкуря, без да махам боя? Ще се промени ли цвета на шкафа от маслото?

Попадна ми и този клип

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 15:50 от red soul

# 665
  • София
Аз, доколкото виждам, шкафът има старо лаково покритие. За да проникне осмото (или друг вид масло или байц, лак), това покритие трябва да се свали. Начини има много.
Последното, което видях е да се намаже хубаво с ацетон, да се увие със стреч-фолио и да се изчака час-два да подейства. После с шпакла се изстръгва омекналия лак и се минава с шкурка до голо дърво. Това, трябва да се случи на открито, за да се избегне острата миризма и вредните изпарения.Разбира се има и други варианти -пистолет с топъл въздух, готов препарат и т.н.

# 666
Със сигурност няма да стане нищо без да се почисти от стари покрития. И аз наблюдавам в няколко фб страници, че ги увиват със стреч и после направо става като юфка.

# 667
Т. е няма кск да избегна шкурене? Аз си харесах естествения стар вид.

# 668
О, ами този шкаф има много потенциал, но трябва да му видиш състоянието на живо.
И на мен ми изглежда лакиран и няма да има никакъв смисъл да се маже масло върху лак.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 16:52 от Г-жа Шантал

# 669
Човека каза, че е запазен много. Няма смисъл да ме лъже, нали ще го видя.
Сега писах и на един реставратор. И той каза, че лака трябва да се свали, но каза че после може да се боядиса, щото му казах, че ми харесва старинния вид на боята, с влагоустойчива боя. Имало много качесрвени и гарантирал, че наистина са влагоустойчиви.
Изобщо не ми се махаше тая боя.

# 670
Перуника, чакам с нетърпение да ни покажеш още от твоите красоти!

И аз!
Довършихте ли морската къща?

# 671
  • В градината...
Къщата е готова, ламинатът остана и разни дреболии.
Бялата врата е с бяло Осмо, другите още не бяха омаслени, вчера омаслих 7 вратички /от Баухаус, не са лакирани преди това/. Върху боя или лак няма как маслото да сработи, освен ако не става дума за много стар лак, който се е обелил и е попил навътре в дървото. Омаслявала съм такива мебели.

# 672
Red soul, за какво ти е да обработваш целия шкаф? Масивната дървесина понася влага без проблем, стига да не се полива обилно с вода. Може да изшкуриш и обработиш само горния плот, ако държиш. Надолу няма нужда.
В банята на сина ми има дълга масивна мебел, бивш скрин с чекмеджета 160 см, който преди много години е преправен на мебел за баня с мивка. Плотът е оригиналният дървен, даже не е обработван с специално масло, а с лак. Около мивката се мокри, разбира се. Понякога когато чистя, минавам с олио за полиране на мебели като всяка масивна мебел и това е.

В тази баня има вана със завеса, така че влагата не е супер изолирана при къпане, но има и прозорец, та се проветрява.

# 673
Ред, ще те дразни ли, ако отгоре (на плота) изрежеш и поставиш стъкло с изпилени ръбове и не пипаш нищо друго? Стъклото ще пази от намокряне.

# 674
Да, Шарлот. Както и мраморен плот.
Ще омасля само отгоре,както предложиха.

Общи условия

Активация на акаунт