Апартаментът, в който в момента живея под наем, се продава, цената му около 250 хил с гараж.
Става въпрос за голям двустаен, почти 100 квадрата с общи части, около 85 чиста площ.
Голяма всекидневна, голяма спалня, и гардеробна, 2 тоалетни (едната е и баня), с хубава гледка. Близо до парк, метростанция и магазини, горе-долу на границата на Хладилника и Кръстова вада. Плюсовете са, че знам качеството на строеж (добро е) и най-сетне мога малко да си отдъхна от търсене на апартаменти.
Минусите са, че реално погледнато досега съм търсил 3-стаен апартамент за семейни цели, т.е. дори и да взема този, до 4 години трябва да съм си намерил 3-стаен апартамент. На този етап няма 3-стайни апартаменти, които да ми харесват и да си заслужават цената, та си мислех да купя двустайния апартамент и да търся на зелено.
Та въпросите ми са следните:
1) чудех се до колко лесно може да се продаде един такъв двустаен в последствие? надявам се да не се наложи, бих предпочел да го давам под наем в бъдеще или за лично ползване, но всичко се случва. Много познати ми казаха, че голям двустаен трудно ще се продаде, а на мен лично доста ми харесва и макар и Кръстова вада да е гето в голямата си част в момента, считам, че заради парка поне и хубавата гледка, стига да не е за хора с деца, за млад несемеен човек или двойка е доста добър апартамент;
2) много ми е странно как цените на зелено са почти, а на моменти, по-високи (и то с доста) от тези на вторичен пазар; така е, аз съм си харесал по-скъпите квартали, които са около паркове (това ми е много важен критерий), но все пак, ако за тези пари получаваш поне адекватно разпределение - ок, но и това го няма... ; забелязвам, че и доста апартаменти, които вече прекачват 400 хиляди като граница, доста повече време стоят на пазара; в районите, които гледах миналата година се намираха за 380 да кажем, но тогава още се ориентирах какво искам. Накратко, чудех се ако реша да взема двустайния, дали трябва да бързам да си харесам нещо на зелено до края на тази година, в случай, че цените скочат следващата година още? Някакси ми е странно да повярвам, че цените могат да скочат още.... но не знам, ако чакам още време, с еврозоната как ще се променят нещата.... Или все пак да изчакам, докато наистина си харесам нещо?
Мерси предварително за отговорите!