На море в Гърция 2024 - II

• 60 992
  • 786
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте! Планираме почивка в Никити в началото на септември, но тъй като сме без кола планът ни е да пътуваме с автобус до Солун и от там да хванем друг автобус до Никити. В сайта обаче пише че има автобус само веднъж на ден от 9:30ч, направи ми впечатление че това е така за почти всяка дестинация от Солун - не само до Никити. Някой дали има актуална информация дали има повече опции за придвижване или ако имате други идеи? Благодаря предварително!

# 451
Три на ден са - 9:30, 13:30 и 17:45. Разисквано е и 2-3 страници по-назад в темата.

https://ktel-chalkidikis.gr/en/timetable.html?from=53&to=111&dat … 2-09#scrollToMain

# 452
Благодаря! Обаче на сайта виждам че излизат трите автобуса за близките дати. А като избера да речем 1ви септември ми излиза само този в 9:30?

# 453
Избрала съм втори септември в линка и излизат трите, при вас не се ли вижда? При мен цитираният линк се отваря.

# 454
От линка се вижда втори февруари Sad

# 455
Нямам представа как - това е моят екран. Така или иначе автобуси има Simple Smile Ако има проблем, може би не е въведено разписанието за септември, това е след твърде много време. Вероятно може да направите справка и по телефона или имейла.

# 456
  • София
Здравейте!
Влизам само да ви се похваля как се развиват нещата по моята драма с пътуването между малките Додеканези и прекачването за 10 минути на Камирос Скала. След доста ровичкане в нет-а намерих мейл на компанията превозвач на кораба Joy Star (който ще ползваме до Тилос) и им писах, а те ми отговориха незабавно и много любезно ми казаха да им пиша отново 2-3 преди пътуването и те ще предупредят капитана да ни изчака. Така че, живот и здраве, се очертава да имаме по 24 часа на Халки, Тилос и Нисирос и да не губим излишно време в пътуване и ставане много рано сутрин (все пак сме на почивка). Това по отношение на планирането, останалото е надежда всичко да е наред и почивката да се осъществи по най-добрия и спокоен начин, което пожелавам и на всички останали, които очакват гръцкото море с нетърпение Sunglasses

# 457
Здравейте отново! Всяко лято се записвам във вашата тема, за да следя пътната обстановка и положението на границата.

# 458
Здравейте!
Освен в Booking, кеде другаде бих могла да резервирам студио в Гърция. Спряла съм се на следните места: Сарти, Сикия, Торони, Каламици. За съжаление повечето места, който ми препоръчаха са вече заети за нашите дати.

# 459
Ползвайте линковете от 1-ва стр., точно за този регион има много. Иначе има групи във Фейсбук, в които се предлагат имоти от собственици или агенти.

# 460
Здравейте, аз имам въпрос относно временен паспорт и пътуване в Гърция. Ние живеем в чужбина и поддадохме документи за паспорт на бебето чрез българското посолство още в март. До вчера паспорта все още не е пристигнал в посолството (въпреки че казаха че пристигат до 1 месец) и на бебето извадихме отново временен паспорт. Утре пътуваме с самолет от ЕС за Гърция. Ще имаме ли проблем че бебо е с временен паспорт? Авиокомпанията няма услуга online chek-in и ще трябва да чекираме картите на летището. Бил ли е някой в такава ситуация и какъв е вашия опит.
Знам че утре със сигурност ще разберем на летището обаче ще се побъркам от мисли до тогава. В българското посолство един път казаха няма проблем, а друг път ми не сме сигурни...

# 461
  • софия
Условията зависят от политиката на държавата, от която пътувате и от тази на Гърция. Към тях е трябвало да се обърнете. Звучи като Шенген и не би трябвало да има проблем.
Конкретно за Гърция в групата във ФБ най-вероятно ще могат да кажат със сигурност.
Безпроблемно пътуване и слънчева почивка ⛱️

Цитат
... от днес вече  има четири острова, до които електрически, хибридни, LPG и CNG превозни средства не могат да пътуват, независимо до колко са заредени! Причината за забраната на автомобили с алтернативно гориво е решението на компанията Seajets. Тя е една от най-големите в Гърция.
Когато се опитате да резервирате билет през сайта на компанията, се появява известие, което казва: „ Превозни средства, работещи с алтернативни горива (електрически превозни средства, превозни средства, работещи с втечнени и сгъстен газ) не се допускат на борда“. Горният отказ от отговорност означава, че на над 100 000 автомобила  само с гръцки номера е забранено да влизат във фериботите на тази фирма. Местните са най-силно засегнати, но отделно идват и туристите, сред които и много българи.
Големият проблем идва, когато въпросният ферибот е единственият, който обслужва автомобили. Такъв е случаят със Seajets, тъй като сами тази компания предлага услугата до изключително популярните Скиатос и Скопелос плюс Алонисос и сравнително непопулярният у нас Агиос Еустратиос. Освен конкретните четири острова, които ставата недостъпни за хиляди автомобили, решението на компанията прави трудно и скъпо пътуването по още куп дестинации. Така че внимавайте, ако планирате да посетите Фолегандрос, Китира, Антикитира, дори Южен Пелопонес и Крит, но карате електричка или с друго от забранените горива. Ще трябва да правите маршрути чрез прекачване.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/cars/2024/05/30/zabraniavat-e-kolite-na-niak … -v-gyrciia.608928

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 08:30 от zvаnchе

# 462
  • Бургас
Summer.23, бебето има ли БГ удостоверение за раждане? А временния паспорт с каква валидност е, 1 година или съвсем кратък, само да се приберете в България?

# 463
Има български акт за раждане. Този временен паспорт е с ЕГНто и ни го дадоха само защото другия още не е пристигнал. Паспортите са в София вече готови, но нямало куриер... 🤷‍♀️

Разпитах се наоколо и други хора с бебета пътувале с временен паспорт без проблеми. Надявам се и ние да минем утре без проблем.
Ще ви държа в течение, можеби в бъдеще на някой да му притрябва такава информация. 🙂

Допълвам че на 2ри и 3ти юни има стачка в обществения транспорт. Нас ни казаха че ще има закаснения в транспорта от летището до хотела.

# 464
  • Бургас
Значи не би трябвало да има проблем с пътуването, щом има ЕГН. Реално временния паспорт замества другия, а не е само за прибиране в България, за да се сдобие с ЕГН.

Общи условия

Активация на акаунт