Студенти в Нидерландия - 21

• 61 527
  • 720
  •   2
Отговори
# 270
  • София
Дами  ,плашите ме. Аз досега четях и си преставях лалета и рози, а то си има и тъмна страна.  Аз ще изпратя там мъж и дано всичко е леко.

Последна редакция: чт, 16 май 2024, 06:44 от Сойка

# 271
  • столицата
Моето дете не е в Нидерландия, но също е в чужбина. Мисля, че много му помогна за адаптацията това, че започна да се занимава с фитнес. Така разпускаше. Хубавото беше, че имат фитнес в общежитието и може да се ползва май 24 часа. Така че някакъв спорт е едно добро решение. А това е и възможност да срещнеш нови хора с подобни интереси и в същото време да разтовариш психически.

# 272
  • София
Сойка, не се притеснявайте излишно - да, не всичко е цветя и рози, освен Кукенхоф и местните цветни пазари (и там понякога вали и духа вятър) Smiley .Но българските общности от студенти, възможността често да си идват или Вие да ходите, видеоразговорите с близките, фитнеса, пътуванията, свободата да си сам отговорен за себе си и да организираш деня си от бита до ученето (хем трудно, но пък и е сладко усещането), са все неща, които помагат за адаптацията.

# 273
Здравейте! Искам да попитам дали имате деца студенти в Еншеде. Дали има някаква фб или друга група, място, където се събират български младежи. Общуването в групите в университета изглежда не е лесно и няма някакъв социален живот. Това става проблем... Благодаря!

# 274
Миналата година, когато реши, че ще работи на две места  като към постоянната работа добави и работата за университета и като добавим и дипломната работа, както и кандидатстването за магистратура явно прекали. Сигурно сто пъти му казахме да напусне или да си вземе не платена отпуска от фирмата, нямало нужда всичко било наред. Може и да е било, но като видях в края на лятото  реакцията от една смяна на курсовете от страна на унито в последния момент, май не е било съвсем наред. Добре, че си беше в къщи та имаше кой да го изслуша и добре, че ни послуша и си  изпрати документите за магистратура в Делф  в последните два часа  в които това беше възможно и добре че те много бързо му потвърдиха, та имаше нещо ново за което да мисли. Не знам колко беше неприемлива тази промяна на програмата, но явно беше капката, с която преля чашата. Има приятели там, сигурно си споделят, ходи на фитнес, бяга. Вече се обажда редовно, че миналата година се обаждаше един път на 10 дни, та всички сме по-спокойни. Бях му взела едно сиропче Алора, но ми отказа да го пие.
Не им е лесно, но като гледам моето момче, ще станат бойци, учене, работа, домакинство, местене, сглобяване на мебели, чистене на мухъл, забравяне на куфари по летища и много други,  абе истински нинджи:smile:

# 275
  • София
При нас работят най-вече дългите разговори. Мъжът ми е мотивационен треньор (за сина, не като професия), аз съм по любовните въпроси Blush

# 276
  • Sofia
Здравейте, не се плашете предварително! Всяко дете е различно! Моят син е първа година в Айндховен и засега се справя добре (освен с търсенето на квартира). Даже имам чувството, че там се чувства по-добре от тук. И работа започна - въпреки, че не бяхме много ок. Но вече са големи. Пожелавам на всички пораснали деца да свикнат.ако не, нищо не е на всяка цена. Здравето е най-важно. Успех!

# 277
  • София
Наистина на някои деца им е доста трудно. Мисля, че моята девойка намери някакъв баланс : прибира се на почти всеки 30-40 дни, като разбира се съобразено с ангажиментите в унито и цената на билетите Simple Smile, чуваме се всяка вечер с камера, а и е заобиколена от приятели българчета. Дано всеки намери нещото, което да му помогне , за да се чувства добре.

Това се оказа и нашата успешна формула, въпреки че е мъж. Joy
Плюс физическа активност - фитнес, катерене, плуване + държат се заедно с другите българчета, с които се познават от София...
Сойка, не се плаши, но бъди внимателна и оказвай всякаква подкрепа през първата година, включително и срешно закупуване на самолетни билети, за да можеда се прибере детето за два-три-пет дни, ако усетиш че започва да потъва емоционално.

# 278
  • София
Наистина на някои деца им е доста трудно. Мисля, че моята девойка намери някакъв баланс : прибира се на почти всеки 30-40 дни, като разбира се съобразено с ангажиментите в унито и цената на билетите Simple Smile, чуваме се всяка вечер с камера, а и е заобиколена от приятели българчета. Дано всеки намери нещото, което да му помогне , за да се чувства добре.

Това се оказа и нашата успешна формула, въпреки че е мъж. Joy
Плюс физическа активност - фитнес, катерене, плуване + държат се заедно с другите българчета, с които се познават от София...
Сойка, не се плаши, но бъди внимателна и оказвай всякаква подкрепа през първата година, включително и срешно закупуване на самолетни билети, за да можеда се прибере детето за два-три-пет дни, ако усетиш че започва да потъва емоционално.

Благодаря ви много !
Толкова ми е полезно да чета и пиша тук.
Дано всички деца са щастливи там, където са избрали да бъдат!

# 279
  • столицата
Моето дете е втори курс и твърди, че връщането му в чужбина след лятото е било много по - трудно от психологическа гл.т. отколкото първоначалното заминаване. Вероятно поради лежерното лято с пълно откъсване от обучение и домашни отговорности,  изпълнено с пътувания и забавления.
Отскачането до Бг за презареждане е също добро решение, но при по-краткосрочни депресийки.
Когато усетя спад в настроенията, просто увеличавам честотата и продължителността на разговорите ни. Иначе се чуваме 1-2 пъти седмично.

# 280
Моята ходи на зумба. Музиката и физическото натоварване и помагат. Ходи и на плуване, пилатес и така мори скуката и липсата на Слънце. Чуваме се всяка вечер. Понякога вечеряме заедно или играем шах. Опитвам се да я разнообразявам онлайн, защото освен многото учене не си е намерила кой знае какви  забавления. Пластирите на Бах и аз ги използвам. Срещу депресия ми помага и Вит Д и Б12

# 281
  • София/Велико Търново
За търсещите настаняване в Амстердам, в момента има flatshare apartments в www.roomplaza.com за по 4 и по 5 човека. Синът ми се е регистрирал там - Благовест Христов. Ако има желаещи могат да направят група за да наемат заедно. Регистрацията е 35 евро.

Последна редакция: чт, 16 май 2024, 16:12 от Valka

# 282
Момичета, писах на лични на майка чието дете учи в Бреда, но да споделя и тук , за да стигне до повече хора. Мое близко дете учеше в Леуварден , но тази година кандидатсва наново в БУАС  и е приета, започва отново същата специалност в Бреда. Има още месец  предполатен в общежитието в Леуварден и след това  се надяваме да намери място за настаняване в Бреда, за да работи лятото и да събере парички за есенния семестър. Моля , ако някой знае, чуе , или освобождава място за настаняване в Бреда, нека ми пише, детето е готово да реагира светкавично. Има кой да й прави и огледите в Бреда. Общо взето има съпорт, само стая й трябва. Тя има BSN, банкова сметка, познава системата. 
Предварително  благодарна съм  за всяка подадена сламка.

# 283
В Xior току- що пуснаха доста стаи за Делфт.

# 284
  • Бургас
Здравейте, аз и съпругът ми получихме хартиени писма от DUO които са на нидерландски, от превода с гугъл не разбрах точно дали трябва да предприемем някакви действия или само ни уведомяват, че нашето дете е кандидатствало за финансиране. Имате ли опит с това, знае ли някой какво трябва да се прави?

Общи условия

Активация на акаунт