Въпроси за TBI Bank - 2

• 37 809
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Годишна лихва е. Но не се капитализира. Условието е да не пипаш парите за 3 години.

# 436
На мен ми се вижда неизгодно да заключваш едни пари за 3 години при подобна лихва.. Но всеки си решава разбира се.
Аз миналия месец тествах депозит на BigBank - 2.5% за 1-месечен депозит. Всичко точно, днес автоматично ми преведоха парите по сметката.

# 437
А лихвата от 3.2% за 3 години става 9.6%, което значи че на 10к си слагаш в джоба почти 1000.

Не е ли 3,2 за 3те години общо?

това е годишна лихва

# 438
На мен ми се вижда неизгодно да заключваш едни пари за 3 години при подобна лихва.. Но всеки си решава разбира се.
Аз миналия месец тествах депозит на BigBank - 2.5% за 1-месечен депозит. Всичко точно, днес автоматично ми преведоха парите по сметката.

И на мен ми се струва неизгодно, но т.к. съм страхлива да инвестирам в акции, не виждам къде другаде да влагам (няма други банки с + лихва). BIGbank ..интерсно, ще проверя.

# 439
  • София
Trading не гарантира вложените средства, добре е да се уточни.
А депозитите до 100 000€ са гарантирани.

Гарантира до 20 000Е, но ако не търгуваш с тях на борсата.
Не ги рекламирам или препоръчвам. Просто ползвам платформата за търговия и знам различните условия.

# 440
Да, права си, до 40 000 лв. са гарантирани от фонда на инвеститорите.
И в Елана Трейдинг е така.

# 441
Заинрересова ме това, което пишете и прочетох в  Trading212 където пише:

"Защитени ли са парите ми?

Когато държим парите ти в банка, те са защитени от ICF до €20,000. Научи повече за това как парите ти са защитени тук.

Парите, съхранявани в QMMF, се третират като инвестиция, а не като пари, държани в банка. В малко вероятния случай, в който QMMF не успее да поддържа своята нискорискова стратегия, както при всяка друга инвестиция, защитата няма да бъде налична."

Ако разбирам правилно, получаваш 4,5% лихва, ако парите са инвестирани в  QMMF,което значи, че я няма гаранцията до 20к?

И трябва ли да се плаща данък върху тези пари?(тази част също не  разбрах).

# 442
Това Trading212 търговия с акции ли е? Не го ползаме, защото не знаем как, с депозитите е по-лесно Neutral Face Каним се с половинков да се образоваме, но не достига време.
А лихвата от 3.2% за 3 години става 9.6%, което значи че на 10к си слагаш в джоба почти 1000.
feedy, може ли да споделиш как си се научил да търгуваш с акции? Имаш образование в областта, карал си курсове?

Нямам образование в сферата, но имам капитал и от 10 години все се каня да инвестирам, но страхът е голямо нещо. В последните месеци разучавам подробно (тоест доста четене в интернет, че и 1-2 книжки) и съм решил след 20 години да живея добре. Ако го бях направил преди 10 години сега щях да съм милионер.

Относно темата - 3.2% в ТБИ с 3 години заключване е просто смешно. Я биете инфлацията, я не. Имам 2 банкови акаунта в други държави, които предлагат по над 5% за 1 година договор. Всеки член на европеиския съюз може да си ги извади, но е малко занимавка. Ситуацията в България откъм банкови услуги е просто трагична - няма конкуренция и съответно предлагане на добри депозити с лихви.

Това, което T212 предлага (както и Interactive Brokers) е инвестиция с на практика почти нулев риск. QMMF фондовете са най-регулираните и брокерите инвестират част от парите в тях, а друга част държат в банки. Т212 примерно използват Barclays, които от своя страна дават защита до 1 милион евро.

Има доста за четене по темата и ви съветвам да отделите няколко часа, но това да си заключите парите за 3 години, за да не губят стоиност, не е оптимален вариант. Вие не печелите нищо - при средно 3% годишна инфлация, вашата печаба за 3 години на 10000 лв. ще е ~20 лв на година (0.2%), малко над 60 лв общо.

Относно коментарите, че някой не би се доверил на брокерите - това е изключително невежо написано и дори не искам да го коментирам. Правилното нещо е всеки да се образова как тези брокери са регулирани от европейския съюз (и от всички държави, в които оперират, включително и USA) и как гарантират, че парите ви са в безопасност.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 04:03 от feedy

# 443
Знам само едно, че да се бездейства и дори и на 3% годишна лихва да не заключваш също е загуба. Аз така от 2006 год., си заключвам за дългогодишни депозити, имаше период от Дянков до Василев (10 години) да се плаща и данък депозит и ме беше малко яд, но съм постигнал за този период само с депозити почти 100% доходност с никаква занимавка, четене и разход. Златото  направи такава доходност за този период, но допред няколко месеца беше под 100% (2008-2023, пък от 2011 досега си е направо константа) и имайки в предвид разходите (маржа) за покупко-продажба и съхранение, си е направо на загуба. Та ако щете и имотите от 2008 до 2024 не са направили такъв ръст, а и имайки впредвид цена придобиване-продажба, такси, данъци поддръжка реално са си на загуба в сравнение с моите дългогодишни депозити, които мога да терминирам всеки момент. Е със S&P500 щях да имам по - голяма доходност но и много нерви щях да изхабя при големите спадове, сигурно с други разни фондове, акции и още повече но това е за професионалисти. Основното което ме спира че абсолютно не разбирам от счетоводство, и не знам как стоят нещата с данъците как се обявяват. Трябва да плащам на някой счетоводител да ми ги декларира нещата в края на годината. Дори и с тези чуждестранни депозити, които се споменават в последния пост. Още и какви такси се плащат. Да не се окаже, че накрая пак нещата ще се изравнят с тези по - нискодоходни, заключени за дълъг период, но основно безрискови и счетоводно решени, реално декларирани и с платени такси и данъци. Знам колко пари ще имам в края на периода, получавам ги директно без четене, мислене и т.н. Имам си други неща, за които да мисля. Последно от тези големи лихви, имах 5 годишни депозити, заключени на 5-6% още 2013-2014 год. и падежът им беше 2019 год. Инфлацията за от 2010 до 2020 дори в някои години можеше да се нарече дефлация. Почти нямаше. После последва периодът до 2023 год., когато реално нямаше никъде никакви лихви, но под 1% не съм падал, сега пак започват, инлфлацията се укроти, за 2 години - 30% са загубени, не може само да печеля. Аз не искам печалба, а само покриването на инфлацията. Според мен следва дълъг период на кротка инфлация - 2-3 %. Сега например имам 5 год. депозит (не в TBI) на 4% лихва гарантирани, със спестовна компонента който ще изтече след 3 години. Основно стратегията ми е всяка година да ми изтичат по 2-3 депозита, на които веднага им намирам място. Е имам едни таблици, в които описвам тези депозити, падежи, да проверя къде какви депозити има и т.н., но ми отнема не повече от 2-3 часа на година. Така се възползвам от нови предложения и не са ми "заключени" парите. Поне в моите очи.

ЕХ СПОМЕНИ Simple Smile - https://money.bg/credits/otnovo-s-aktsent-varhu-depozitite-prikl … emvri-2008-g.html

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 07:03 от Seiko7075

# 444
Е със S&P500 щях да имам по - голяма доходност но и много нерви щях да изхабя при големите спадове, сигурно с други разни фондове, акции и още повече но това е за професионалисти. Основното което ме спира че абсолютно не разбирам от счетоводство, и не знам как стоят нещата с данъците как се обявяват. Трябва да плащам на някой счетоводител да ми ги декларира нещата в края на годината.
Тук в това видео е доста добре обяснено как трябва да се декларират акции и ETF
https://www.youtube.com/watch?v=kDP5jxB5MbI

# 445
Благодаря big, но няма да мога да се справя. Не съм чак толкова умен. Аз с REVOLUT не мога да се оправя, та камо ли да се справя с тези неща. ПЛатформи, инвестиране. Освен това тук не пишат милионери (поне така си мисля). Аз говоря за скромни средства, по - скоро като авариен фонд ... до пенсия. Нещо, което мога да измъкна с минимални загуби до 2-3 години.

# 446
Има цяла отделна тема за инвестициите, това че точно тук не са разнищени не значи че хората не са чували за тях... Просто са различни неща.
Че са ниски лихвите в банките - ниски са. Не мисля че някой счита депозит за нещо от което ще е на печалба като от инвестиция, то няма нищо общо.

# 447
  • София
Извън темата, но печалбата при инвестиции хич не е сигурна и обещана.
Писала съм и в темата за инвестиции - който го е страх от деклариране на данъци да си вземе ПИК код на НАП. След 10.03 на следващата година в ДД излизат всички печеливши инвестиции и сделки. Също и дължимия за тях данък.
Поне Т212 и останалите легитимни посредници декларират всички средства на инвеститорите. Ако не го направят трябва те да платят данъците.

# 448
Здравейте,

Бях на пощенска, преди 2 години смених на ОББ, защото поддържат Google Pay/Wallet. Имам 2 сметки, едната ми е за заплатата, без карта, а другата е "Активност", която при 10 транзакции нямам месечна такса.

Да ама съпорта и 80% от служителите в клоновете им са нагли и некадърни, а и излезе, че не поддържат Google Pay/Wallet за WearOS ("андроид" часовници) и смятам да се махам от тях, като си прехвърля парите в TBI. Имам неон при тях, поддържат Wallet и на телефон и на часовник, нямат такси, а и съпорта им изглежда една идея по-адекватен.

Ползвам съм безлихвен стоков от тях както и шопинг лимита им, с цел да видя дали ще ме цакат или всичко ще е наред. Та общо взето съм доволен от тях и условията им.

Бихте ли си доверили голяма сума спестявания на тях?

# 449
  • Асеновград
Здравейте,

Бихте ли си доверили голяма сума спестявания на тях?
Колкото е защитата по закон, да.

Общи условия

Активация на акаунт