Значението на апартамента в романтичната връзка

• 22 576
  • 639
  •   1
Отговори
# 240
Какъв бизнес, автора нали уж АйТи беше. Тепърва да тръгне кръчма да отваря, китайски стоки да продава... Да тегли кредит и да купува нещо малко, че имотите по евтини няма да стават. А не да си търси оправдание как му трябват поне 70 хиляди лева само за самоучастие.

# 241
Ако погледнете в старата му тема, ще разберете, че и тогава е искал дете.
Но за тия 10 години живот с тази жена, няколко пъти е бил без работа. Тя е носила парите, той често си е седял вкъщи и въртял домакинството. Тя не е искала дете. Явно не е била сигурна в него.
Била е наясно, че има ли дете, ще има период в който ще трябва да го гледа това дете и да не може да изкарва пари, а честата безработица на ЛГ я е притеснявала много.
Та няма много реална представа за нещата,нищо че е на 44 години.

То лошо няма, жената да печели повече а мъжа да остане вкъщи с детето и домакинството. Има такива двойки. Има и разделено майчинство демек: първата година жената остава с детето, втората година мъжа.

Авторът не е от тия, които искат да въртят домакинство и бебе или малко дете. Тръгнал да ѝ дава акъли и тя да домакинствала, при положение, че са двама възрастни, нея по цял ден я няма, и сигурно той яде и цапа 5 пъти повече от нея "у дома", и с години е без работа и чака да му платят тока и да му напълнят хладилника. Аз пълнолетен здрав човек, живеещ сам, не съм видяла да не може да оцелее, защото не може да си сготеи или да си изчисти. Все се оправят някак, и мъжете, и жените. Ама и аз да съм в положението на бившата приятелка, също няма да се напъвам да готвя и да чистя.

# 242
Инертен човек, прехвърлил средната възраст преди повече от 10 години, тепърва да става някакъв друг... нали се сещате каква е вероятността такъв сценарий да има хепи енд.

# 243
Не ми слагай думи в устата ако обичаш. Не казвам, че не е възможно в общия случай, но самостоятелно, без кредит. За кредит се искат много документи и гаранции, с които ти явно не си запозната. Дори и за закупуване на вече установен бизнес с последни 5 печеливши години.

Ох, добре.

Аз споделих друга гледна точка на автора и какво бих направила на негово място - щях да търся начини за изкарване на допълнителен доход и да инвестирам в нещо, което ще ми носи пари. Авторът е голям мъж и ако има това желание и мотивацията, е негова работа да потърси възможните начини, в какво би инвестирал, в какво би бил силен и така нататък. Ако има желание и вътрешните сили за това.

В същото време, ти се включваш с не особено градивен коментар, казвайки как това няма да се получи или ще се забатачи, защото няма да убеди банковия служител, но в същото време като толкова запозната по темата, не казваш защо няма да го убеди, какви са начините да го убеди, какво трябва да направи, за да му се получи и т.н. Това цялото нещо е в хипотезата, че автора би имал желанието и мотивацията да го направи.

Подобни теми стават изключително деградивни, когато не спира да се обяснява как нещо няма да се получи - да се откаже от деца, да се откаже от инвестиции, да се откаже от всичко направо, защото е на 44.

Ясно ми е, че човека май наистина не е много благонадежден, но целта е такива хора да се опитат да се мотивират. А, дали той ще се мотивира и ще иска да направи нещо с останалото от живота си, пак си е негова работа.

Не знам, много агресивно поведение и коментари в тази тема, аз лично отдавна не се бях ядосвала по този начин. Не визирам конкретно теб, ами като цяло това мачкане на един човек, който явно има проблеми.

# 244
  • София
Авторът уж работи в Ай Ти сферата, но не оставам с впечатление да взима много. За малък апартамент самоучастие не трябва толкова голямо, но се чудя ще отпусне ли кредит банката на някой, който не взима висока заплата, и в последните минимум 15 години не е успял да се задържи стабилно на работа. За това се градят основи от рано, и затова е толкова трудно като се сетиш на тези години.

# 245
  • Melmak
Ако погледнете в старата му тема, ще разберете, че и тогава е искал дете.
Но за тия 10 години живот с тази жена, няколко пъти е бил без работа. Тя е носила парите, той често си е седял вкъщи и въртял домакинството. Тя не е искала дете. Явно не е била сигурна в него.
Била е наясно, че има ли дете, ще има период в който ще трябва да го гледа това дете и да не може да изкарва пари, а честата безработица на ЛГ я е притеснявала много.
Та няма много реална представа за нещата,нищо че е на 44 години.

Не съм му чела стари теми, благодаря за това, че го пишеш. Дава допълнителен контекст.

Значи наистина си е един инертен чичо, който търси вечно оправдание. Каквото си мислех и в началото. Не е проблемът само апартамента, а цялостното му отношение към живота, пасивност.

# 246
  • France

.... Авторът е голям мъж и ако има това желание и мотивацията, е негова работа да потърси възможните начини, в какво би инвестирал, в какво би бил силен и така нататък. Ако има желание и вътрешните сили за това.
Това са чудесни качества, но банките работят с цифри.
Цитат
В същото време, ти се включваш с не особено градивен коментар, казвайки как това няма да се получи или ще се забатачи, защото няма да убеди банковия служител, но в същото време като толкова запозната по темата, не казваш защо няма да го убеди, какви са начините да го убеди, какво трябва да направи, за да му се получи и т.н.
Коментарът ми е градивен дотолкова, доколкото тези неща се учат в университетите. И още нещо: колкото и перспективен да ти е бизнес планът, дори и банката да ти даде зелен светофар, винаги се мисли какво се случва ако нещата не се подредят. Винаги. Едно е да загубиш 10 столове и маси, и 5 компютъра + професионален принтер, друго е да потънеш с всичките си спестявания.
Цитат
Подобни теми стават изключително деградивни, когато не спира да се обяснява как нещо няма да се получи
Деградивно е да кажеш на някой, когото не познаваш да вложи всичките си спестявания в нещо, което тепърва ще учи и да се осланя на позитивното мислене. Затова и се намесих.

# 247
Не от всеки става бизнесмен. Да си купи жилище.

# 248
Philomena, определено си говорим на различни езици с теб. Никъде не съм казала да вложи всичките си спестявания и да се осланя на позитивното си мислене. Единственото, което исках да му кажа, е да се замисли дали би инвестирал в нещо, което ще му вади пари. Тук даже не говорим за някакви велики бизнеси, купуване на вече изградени такива или кредити за милиони.
Бившият ми приятел си направи онлайн магазин с 20 000лв първоначален капитал и изкарваше по 15к нето на месец след като успя да го разработи.
Ако трябва така да мислим за рисковете в живота, това означава, че не трябва да излизам на улицата, защото риска да ме блъсне кола и да умра, е голям.

# 249
Ще каже човек, че в тая държава само ИТ може да си купи жилище. А авторът е ИТ и пак не може. Странно е,ще ме прощавате.
Около мен не са все ИТ-та. С по-ниски обикновени заплати, но са си купували хората жилища през годините.
Е, сега не знам колко вървят, но наскоро моя позната ми писа, че ще си  купи едностаен.
Сама жена и е писнало да дава всеки месец "грешни" пари както се казва.
Аз я врътках да си купува. Вместо да дава пари на хазяин и да търпи луди съквартиранти, да се стегне и да си купи. И го направи. Случвало и се е от днес за утре на улицата да остава. Това е много неприятно и травмиращо.
Не работи в ИТ сферата. По-ниска заплата от ит взима със сигурност.

Не съм му чела стари теми, благодаря за това, че го пишеш. Дава допълнителен контекст.

Значи наистина си е един инертен чичо, който търси вечно оправдание. Каквото си мислех и в началото. Не е проблемът само апартамента, а цялостното му отношение към живота, пасивност.

Ами то и аз не се сетих да му видя старите мнения. Та стана ясно. Няма много коментари.
Не е лош човек, просто е инертен, несигурен и не е човек на който може да разчиташ.

# 250
  • София
Аз си търсих 6 месеца този апартамент под наем. Ако трябва още един път да го преживея това, ще се гръмна.

# 251
  • France
...Никъде не съм казала да вложи всичките си спестявания и да се осланя на позитивното си мислене...
И откъде да дойде този начален капитал? Или от спестяванията или от кредит. И двете са рискови за неговата възраст и липса на рамо

# 252
...Никъде не съм казала да вложи всичките си спестявания и да се осланя на позитивното си мислене...
И откъде да дойде този начален капитал? Или от спестяванията или от кредит. И двете са рискови за неговата възраст и липса на рамо

Риск винаги ще има. Ама, ако рискуваш, можеш и да спечелиш. Стана ясно, че автора едва ли има капацитета да го направи, но далеч не е и невъзможно. Има хора, които повече рискуват в живота си, респективно и повече успяват, той щом за толкова години не е имал желанието да рискува все за нещо, няма да го направи и сега, и ще си стои на едно място.
Пак казвам - мнението ми беше друга гледна точка над която автора да се замисли. Хипотеза за друг сценарий. Негова работа е как ще го направи, ако иска да го направи. Той трябва да намери начин.
Начален капитал от 20-30 000 е къде, къде по-възможен да се постигне - дали чрез кредит или лични спестявания. В никакъв случай не съм имала предвид да инвестира стотици хиляди и тепърва да гради голям и велик бизнес.
Неговата възраст не е толкова преклонна. Ако беше над 55 по-различно щях да мисля и аз.
Всичко си зависи от него.
P.S. - Извинявам се, ако съм прозвучала нападателно и емоционално, но съм особено чувствителна, когато се говори как нещо няма как да стане. Тук от вчера се пишат някакви много крайни заключения от какво трябва да се откаже автора и да си намери друг смисъл в живота, и то по не много добронамерен начин и сигурно изглеждам докачлива. Към теб нищо лично.

Последна редакция: сб, 20 апр 2024, 16:47 от Анонимен

# 253
  • Deutschland
Авторе, защо не помислиш да поработиш в чужбина? Ще изкараш повече пари, ще срещнеш нови хора, а може би и някоя специална...
Само давам идея. Знам, че има хора, които трудно се откъсват от "корена" , но все пак.

# 254
  • Сф
Аз си търсих 6 месеца този апартамент под наем. Ако трябва още един път да го преживея това, ще се гръмна.
Свиква се.
Не четох назад, нито стари мнения, защото с първия пост ми заприлича на проучване някакво. И не вярвам нито грам, че автора е отхвърлян заради не наличието на апартамент, камо ли да са му го казали пряко. Има много жени с апартаменти, къщи , доходи. А и кой мисли затова в началото на връзка? По- добре да помисли какво му пречи да не може да почне връзка. Знаем ли таргета на автора ? 44 не е стара възраст за мъж. Но трябва да побърза все пак, ако иска и деца да гледа.

Общи условия

Активация на акаунт