Работа при Телк

• 1 166
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,
Бих искал да попитам трудно ли си намирате работа с телково решение?Защото много хора ми казват, че никой не иска да наема хора с телк!

# 1
  • Melmak
Много зависи за какво е телка и колко са процентите трудоспособност.

# 2
Също така зависи и каква работа ще търсиш.

# 3
Здравейте, посъветваха ме да си извадя телк.Има ли значение колко сме работили преди ,в момента работим ли ? При диагноза изгладена физикална лордоза и цервикоартроза, стеснени междудискови пространства , имам ли шансове?

# 4
Факт е, че хора с ТЕЛК работят. Започваш да си търсиш работа и това е. Сещам се за няколко човека, работят си и това е.

# 5
Здравейте, посъветваха ме да си извадя телк.Има ли значение колко сме работили преди ,в момента работим ли ? При диагноза изгладена физикална лордоза и цервикоартроза, стеснени междудискови пространства , имам ли шансове?

Аз съм с подобие някакво, става въпрос за артрит. Не пречи, ако ще работиш на бюро, но ако е физически труд, то със сигурност е противопоказно и няма шанс за такава работа.
Съвсем отделно, ако вече работиш и вземеш ТЕЛК, няма проблем, познават те и щом си вършиш работата, няма значение. Обаче ако тепърва ще започваш някъде, има голям проблем назначаването на човек с ТЕЛК. Причини?
Стига да искаш...хората с ТЕЛК се очаква да боледуват и отсъстват повече. Никой не иска такъв работник. Повечето се волшават с времето, появява се нужда от трудоусторяване. Главоболие на работодателя. Защитава ги законът, за да уволниш такъв работник, трябва позволение от профсъюзите. Може някой да те съди, създаваш си проблеми. Това е от гледна точка на един работодател и повечето не взимат такива кадри, освен ако не си рядък специалист. Никога няма да ти кажат, имаш ТЕЛК, не те искам, измислят си други причини да те вземат. В групата на болните от Бехтерев имаше такава анкета, повечето се оплакаха, че са имали проблеми с работата.
Доколкото разбирам, Вие не работите в момента, имате стаж от преди и ще си търсите сега работа. Щеше да е по-добре да си намерите първо, после да вадите ТЕЛК, ама...станалото станало.
Успех в търсенето! Дано във Вашия бранш да има недостиг на работници, тогава ще е лесно.

# 6
  • София /Абсурдистан
Много е трудно, никой не иска да назначава такива служители, освен дефицитните професии - учители, мед. персонал и подобни. Ън го е обяснила много добре.

# 7
Здравейте,
Бих искал да попитам трудно ли си намирате работа с телково решение?Защото много хора ми казват, че никой не иска да наема хора с телк!
Ако имаш медицинско свидетелство, че си годен за конкретната работа, въпреки заболяването си, започваш и си работиш.
Не си длъжен при постъпването да ги информираш допълнително, че си с ТЕЛК.
В самото медицинско са отбелязани процентите на ТЕЛК-а.
Нямат право да те питат на интервюто дали имаш някакви хронични заболявания.
Аз точно така започнах работа преди година и нещо, с 60% бях, сега съм с 50 след преосвидетелстването.

# 8
Здравейте, ако ще започвам работа на граждански договор, трябва ли да обявя пред работодателя, че имам ТЕЛК? И изобщо той ще може ли да разбере и сам за моя ТЕЛК?
Благодаря ви!

# 9
Здравейте, ако ще започвам работа на граждански договор, трябва ли да обявя пред работодателя, че имам ТЕЛК? И изобщо той ще може ли да разбере и сам за моя ТЕЛК?
Благодаря ви!

Аз съм с ТЕЛК и работя на граждански договор. Не обявих в началото, че имам ТЕЛК, но следващата година, когато подавах данъчна декларация работодателя попита има ли някой, защото плащаме по-- малък данък. Той подаде информация към НАП, че съм с ТЕЛК, аз приложих решението. Ако не искате да се знае за ТЕЛК не сте длъжна да кажете, но си плащате пълен данък. Не забравяйте, че дължите данъци, защото са много свирепи от НАП и глобите са ужасни. Успех в работата!

# 10
Благодаря ви!

Аз съм с ТЕЛК и работя на граждански договор. Не обявих в началото, че имам ТЕЛК, но следващата година, когато подавах данъчна декларация работодателя попита има ли някой, защото плащаме по-- малък данък. Той подаде информация към НАП, че съм с ТЕЛК, аз приложих решението. Ако не искате да се знае за ТЕЛК не сте длъжна да кажете, но си плащате пълен данък. Не забравяйте, че дължите данъци, защото са много свирепи от НАП и глобите са ужасни. Успех в работата!

Здравейте, Ън, много ви благодаря за информацията. А голяма ли е разликата с пълния данък? Дали е пренебрежима разликата ме интересува...

# 11
Благодаря ви!

Здравейте, Ън, много ви благодаря за информацията. А голяма ли е разликата с пълния данък? Дали е пренебрежима разликата ме интересува...

Зависи от заработените пари. До 9103 лв годишен приход не се плаща нищо, облагат се сумите над този приход. Първата година платих 350 лв някъде за цялата година, това беше преди 8 години и ми се стори много като се има предвид, че е над необлагаема сума. Ако не бях с ТЕЛК, щеше да е много, защото отгоре на всичко се плаща накуп. Аз ползвам отстъпката и не съм видяла някакво отношение за това, че съм с ТЕЛК. Щом си работиш, не мисля, че ще има проблем.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 09:27 от Ън

# 12
Благодаря ви!

Зависи от заработените пари. До 9103 лв годишен приход не се плаща нищо, облагат се сумите над този приход. Първата година платих 350 лв някъде за цялата година, това беше преди 8 години и ми се стори много като се има предвид, че е над необлагаема сума. Ако не бях с ТЕЛК, щеше да е много, защото отгоре на всичко се плаща накуп. Аз ползвам отстъпката и не съм видяла някакво отношение за това, че съм с ТЕЛК. Щом си работиш, не мисля, че ще има проблем.
Много ви благодаря, Ън. Много ми помагате да се ориентирам. А в тези 9103 лева включва ли се прихода от самия ТЕЛК? Или е само заплатата по гражданския договор?

# 13
Благодаря ви!

Много ви благодаря, Ън. Много ми помагате да се ориентирам. А в тези 9103 лева включва ли се прихода от самия ТЕЛК? Или е само заплатата по гражданския договор?

Само заработеното се гледа. Пенсията от ТЕЛК и социалната интеграция не участват.

# 14
  • Europe

Ако имаш медицинско свидетелство, че си годен за конкретната работа, въпреки заболяването си, започваш и си работиш.
Не си длъжен при постъпването да ги информираш допълнително, че си с ТЕЛК.
В самото медицинско са отбелязани процентите на ТЕЛК-а.
Нямат право да те питат на интервюто дали имаш някакви хронични заболявания.
Аз точно така започнах работа преди година и нещо, с 60% бях, сега съм с 50 след преосвидетелстването.
[/quote]
Да. Но това е доста некоректно към работодателя, на когото разчитаме да е коректен към нас.
Особено ако е малък бизнес.

Общи условия

Активация на акаунт