Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №26

• 45 094
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
Аз имам проблем основно с безсънието. Също така цикъла ми е нередовен  от ноември насам - или ми прескача един месец, после ми идва на 20 дни. Пълен хаус. Веднъж само ми се случи много силен световъртеж , даже с повръщане.
Правих хормонални изследвания и докторката каза че да нормални за пре менопауза... затова ми предписа Ремифемин.
А напълнява ли се от тях?
Напълнява се не от ремифемина, а от забавянето  на метаболизма с годините и намаляването на функцийте на хормоните.

# 571
Момичета, знам че ще кажете да не прибързвам, но не ми се иска да чакам..
На 41 г съм, не съм раждала и за пръв път в живота ми имам закъснение на цикъл. Този месец си бях пуснала хормони на 3 ти ден, и бяха много високи (ФСХ беше 50). Ясно е че те са характрени при менопауза. Бях на лекар и се оказа, че предстои късна овулация. Лекарката каза, че трябва да ми дойде 10 дни след това. Те минаха, нямам съмнения за бременност (то при тези хормони, не виждам как)> но се притеснявам, да не да започва момента с прескачане на цикъла. Приемам ВИтекс малко повече от месец вече, като пиех и Вечерна иглика, но я спрях, защото четох как вдига естрогена. Насочвам се към прием на прогестерон или крем, но искам да е биоидентичен. Къде да си намеря и трябва ли да чакам лекар да ми предпише?
Иска ми се да не чакам много месеци, а да направя всичко възможно да задържа поне още известно време цикъла.
През месеца имах веднъж леко зацапване при секс, но четох че точно това е един от симптомите на предменопаузата..
Знам, че това може да продължи и години, но не искам да стоя безучастно.
Сестра ми кара изключително тежка менопауза, не взе никакви мерки и вече години продължава мъката, не спане, напълняване, топли вълни, стрес..

# 572
  • Бургас
Това, което знам микронизиран е Утрогестн, с рецепта е.Другите са турски и гръцки, които  се използват.От кремовете тук са споделяли малко по-назад Биова, и Она, който се поръчва от чужбина.Прогестогел също е  с рецепта, но той май не е биоидентичан.

# 573
Joana85, за това прицапване след секс предполагам сте гледана на колпоскоп и за полипоза на видеозон непосредствено след цикъл?
Стискам ви палци, ако искате дете, скоро да се случи и това чудо при вас.

Тъй като макар да са фито естроген и прогестерон все пак вземате добавки, които оказват влияение на хормоните не бих се доверила на изследванията в този период. Бих спряла всичко за два - три месеца и бих направила нови изследвания, въз основа на които да преценя следващия си курс на лечение.

Забавянето или дисфункция на цикъла не е признак за настъпваща критическа. Много неща може да е.

# 574
Зацапване при секс може да е симптом и на някакво образувание по шийката на матката.Колпоскопията е задължителна..

# 575
Зацапване при секс може да е симптом и на някакво образувание по шийката на матката.Колпоскопията е задължителна..
При ехографски преглед се видя много малък полип, но според лекаря ще се наблюдава 1-2 месеца и тогава можело да се предриеме нещо за махането, защото можело и само да се махне с цикъла.
А зацапването се появява последните месеци, няколко дни преди да ми дойде цикъла.

# 576
Значи познах, че е полип. Махайте го по-скоро.
Всеки естроген кара полипите да растат. Прогестерона се очаква да ги подтиска, но не вярвам да може полип сам да се махне.

# 577
Сестра ми кара изключително тежка менопауза, не взе никакви мерки и вече години продължава мъката, не спане, напълняване, топли вълни, стрес.

Мисля че ви предстои да разберете че прелюдията към същинската менопауза е много, настина много индивидуално събитие и тежестта на симптомите също е индивидуална.  Голяма част от симптомите няма как да бъдат повлияни от добавки, защото хомеопатията  е с въпросна ефективност, а ХЗТ не е за всеки, нито за всяка възраст. Искам да кажа че е възможно сестра ви да няма  друг избор. Преходът може да трае до 10 години...
Според мен се консултирайте с лекар и не един. Възрастта ви е прекалено млада за менопауза, според мен вие сте от тези които ако нямат противопоказания трябва да предприемат ХЗТ. Нивото ви на ФСХ е наистина показател че процесът тече и то в пълна сила, а това че нямате вълни, килограми , изпотяване е само въпрос на ваш късмет с онова индивидуалното протичане, за което говорих горе.

# 578
Значи познах, че е полип. Махайте го по-скоро.
Всеки естроген кара полипите да растат. Прогестерона се очаква да ги подтиска, но не вярвам да може полип сам да се махне.
Аз имах огромен полип по време на втората ми бременност, заради който родих преждевременно. Лекарите бяха единодушни, че е провокиран от прогестерона, който пих до 3 месец за задържане.

# 579
Нали тук в темата се е споменавало, че прогестините стават на естроген.
Значи не се е получило от прогестерон, защото ти не си приемала такъв.

# 580
Сестра ми кара изключително тежка менопауза, не взе никакви мерки и вече години продължава мъката, не спане, напълняване, топли вълни, стрес.

Мисля че ви предстои да разберете че прелюдията към същинската менопауза е много, настина много индивидуално събитие и тежестта на симптомите също е индивидуална.  Голяма част от симптомите няма как да бъдат повлияни от добавки, защото хомеопатията  е с въпросна ефективност, а ХЗТ не е за всеки, нито за всяка възраст. Искам да кажа че е възможно сестра ви да няма  друг избор. Преходът може да трае до 10 години...
Според мен се консултирайте с лекар и не един. Възрастта ви е прекалено млада за менопауза, според мен вие сте от тези които ако нямат противопоказания трябва да предприемат ХЗТ. Нивото ви на ФСХ е наистина показател че процесът тече и то в пълна сила, а това че нямате вълни, килограми , изпотяване е само въпрос на ваш късмет с онова индивидуалното протичане, за което говорих горе.

О, даа съвсем наясно съм, че тепърва предстои.. просто не ми се искаше да е толкова рано..но за съжаление имам в наследство ранна менопауза. А изобщо не се знае, дали и мен не ме чака същото, с бонусите. Просто искам да задържа колкото е възможно повече време цикъла, с желанието да ми се случи това да стана майка..ФСХ  само преди 2 месеца ми беше 8 и беше почти равно на ЛХ и това е оптимално ниско за мен, никога преди не е било толкова (поне от както го следя) от няколко години. След два месеца, не знам какво се случи, но резулата е че още нямам цикъл този месец...Със сигурност ще направя още няколко прегледа, за да събера впечатления.
Сестра ми, нямаше време да си обърне внимание и не живее тук в страната, а там където е  доста по-сложно да търси решения за подобряване на състоянието си. 

Като начало си мисля, да опитам да взема прогестерон и да започна да използвам минимално, но искам да е чиста формула, за да не подхранвам естрогена.

# 581
Не те разбрах.

# 582
[

Скрит текст:
О, даа съвсем наясно съм, че тепърва предстои.. просто не ми се искаше да е толкова рано..но за съжаление имам в наследство ранна менопауза. А изобщо не се знае, дали и мен не ме чака същото, с бонусите. Просто искам да задържа колкото е възможно повече време цикъла, с желанието да ми се случи това да стана майка..ФСХ  само преди 2 месеца ми беше 8 и беше почти равно на ЛХ и това е оптимално ниско за мен, никога преди не е било толкова (поне от както го следя) от няколко години. След два месеца, не знам какво се случи, но резулата е че още нямам цикъл този месец...Със сигурност ще направя още няколко прегледа, за да събера впечатления.
Сестра ми, нямаше време да си обърне внимание и не живее тук в страната, а там където е  доста по-сложно да търси решения за подобряване на състоянието си.  

Като начало си мисля, да опитам да взема прогестерон и да започна да използвам минимално, но искам да е чиста формула, за да не подхранвам естрогена.

Скрит текст:
Те точно така се случват нещата. Изведнъж... На мен ми сложиха Мирена2 с FSH  в норма и 4 месеца  по-късно, едни вълни едно почервеняване на лицето, аритмия, кръвно, безсъние - викам си - умирам. Правят ми пак изследване - фсх 27 . Така че трябва да е ясно на всички че няма бавно и полека в такива неща. прасва те като лопата - когато най-малко очакваш.
Относно наследствеността. И аз мислех че ще ме сполети много рано - майка ми беше навлязла в менопауза на 40 на 41 беше приключила. Аз имах първите ужасни симптоми на 50г. и ето ме, 5 г. по-късно все така ужасни вълни, тегло, хипертония и прочие, но и цикъл допреди 6 м, Според доцентката ми може би ще продължават поне още 5 г. Така че наследствеността никога не е сигурна.
На ваше място не бих си вкарвала допълнително прогестерон под каквато и да е форма ако не съм сигурна как  ми  е прогестерона и естрогена по принцип. Въобще цялостната хорминална картина, и тези на щитовидна ТАТ и МАТ задължително.
Относно ХЗТ -  виждам че  нейното действие не ви е ясно в пълнота. Трябва всичко да ви е "паднало в канала" хормонално за да почнете да се  вкарват хормони  отвън, защото се вкарва всичко,  не само едното или другото. не се започва ако има едното или другото. Започва се когато финалът е настъпил. Същото касае в някакъв смисъл и растителните субстанции, колкото и да са растителни са си алтернатива на хормон  и на нашето "разклатено" състояние понякога само това липсва. Много внимание трябва в приложението. Не говоря за витамини, омеги, колаген и прочие- те са си необходимост след един момент.

За вас , според стремежа да станете родител, предполагам че е още по -напрягащо това , което се случва. Предполагам предприемате мерки и там хормоналната картина става съвсем голям хаос от това , което се вкарва допълнително. Мисля че аз на ваше място не бих рискувала да поема самонициатива с мазане и пиене на каквото и да е било дори да е фито.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 00:37 от _re_ge

# 583
Не те разбрах.
Нали беше пила синтетичен прогестерон - Дуфастон или нещо от този род, които са прогестини, които в организма се трансформират в естроген.
Тоест, може да се каже, че тялото ти не е получило прогестерон, а естроген.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 10:14 от Lemy

# 584
Не те разбрах.
Нали беше пила синтетичен прогестерон - Дуфастон или нещо от този подк, които са прогестини, които в организма се трансформират на естроген.
Тоест, може да се каже, че тялото ти не е получило прогестерон, а естроген.
Ами, не знам. Не съм изучила подробно това превръщане, само тук съм чела споменавания. Все пак, мисля си, че го дават тоя прогестерон в началото на рискови бременности, за да действа като такъв, а не като естроген. Така че, може би не е толкова просто. Иначе ако “всичко е естроген” няма да ги има тия терапии. Знам ли, ще почета.

Общи условия

Активация на акаунт