🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 52 506
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
В трамвая Т3 (Кадъкьой-Мода) се возих, препълнено и без климатик, навън 35 градуса, и задръстване имаше пред един светофар, направо да колабира човек, стои и не отваря врати, ни можеш да слезеш, ни да мръднеш, нищо.

# 586
  • ES
Да, метрото е най-удобния транспорт 👍🏻, сигурно ще последвам съвета ти🤗

# 587
Здравейте , искам да попитам за градския транспорт . Ще трябва да използваме метро или трамвай , на място може ли да се копуват билетчета , колко струват или трябва да имам карта за градския транспорт малко не съм запознат

# 588
  • София
Здравейте , искам да попитам за градския транспорт . Ще трябва да използваме метро или трамвай , на място може ли да се копуват билетчета , колко струват или трябва да имам карта за градския транспорт малко не съм запознат
Най-изгодно е да се купи Истанбулкарт и да се зарежда с пари. Автомати за зареждане/купуване има на повечето спирки, особено на по-туристическите места. Една карта стига за цялата компания. Просто си я подавате при влизане. От скоро можело да се плаща и с банкова карта, но взима повече пари. Не съм пробвала.

В първи пост би трябвало да е описано. Wink

# 589
Здравейте, моля за съвет :

1. Към колко часа е най-удачно да се направи посещение на Света София и Синята джамия в съботен ден? Става дума за месец Септември.

2. Някой знае ли при заплащане на голям тур по Босфора на Sahir Hatlari, 400ТЛ е цената и в брой ли, или само ако се плати с Истанбулкарт?

# 590
Котараче от "Къщата на инфлуенсърите", ти ли си?  Купуваш си "Иста̀нбулКарт", самата пластика може да се купи от автоматите, има ги на всяка метростанция, спирка на фериботи, имаш меню на няколко езика... Просто е като фасул. Успех! И да качиш снимки после в ИГ от Истанбул Grinning
Може би имаш предвид Şehir hatları - Шехир хатларъ. За лифтовете става с Иста̀нбулкарт, за Босфор тура.. не знам. Друг да каже. Но може на място да питаш и ако е с пластиката ,ще има билетматик, да си я заредиш. Кредитна/дебитна карта винаги също върши работа. Просто дръпва малко повече пари.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 11:58 от diziler

# 591
  • София
Здравейте!
През юни бях в Истанбул (за пръв път) 3 дни... и естествено се влюбих в това невероятно място и началото на октомври пак сме там.
Видяхме и много и нищо (пътувахме с ТА).
Бяхме отседнали в Лалели (къде другаде 😉)
Дъщеря ми отива за 10 дни в началото на септември и ще бъде настанена в Urban Hotel Bomonti Şişli. На картата се ориентирам къде е, но не мога да проследя какви автобуси, трамваи, метро (какъв обществен транспорт) минават наблизо и къде отиват.

Скрит текст:
Ще придружава приятелка, която отива за някаква операция и сигурно няма да могат да щъкат много и надалече

Моля, някой, който познава района, да даде жокер какво интересно могат да видят наоколо и как могат да стигнат от хотела.
И къде е ОК да хапват разбира се...
Благодаря предварително! 🤗

# 592
Бяхме отседнали в Лалели (къде другаде 😉)
Защо "къде другаде"? Има хиляди места. 20 милионен мегаполис. В "Лалели" не бих отседнал никога.

Urban Hotel Bomonti Şişli го виждам къде е, но Вие не уточнявате тя откъде ще дойде... От автогара "Есенлер", от летището в европейската част, от летището в азиатската част, с кола ли, как? Ако напишете това, ще Ви напишем и транспорта до Шишли. По принцип М2 и М7 ходят дотам, но кажете откъде идвате, за да Ви напишем връзките.

# 593
AnyHr, на първо четене виждам, че хотелът е много близо до Yapı Kredi bomontiada. Това реално е мястото, на което е построена първата бирена фабрика в Турция. В момента е много популярно място с няколко заведения и често има музика на живо лятото.

Предполагам ще им допадне много, защото и през деня и вечерта се пълни с млади готини хора. Заведенията бяха от веригите Monochrome, Populist и имаше още някакво за хранене, плюс такова за крафт бири.

Най-близо ми се струва автобусната спирка bomonti-tunel, през която минават автобуси за Таксим (преминават и през Долмабахче).

# 594
  • София
Благодаря за бързите отговори!
Neolita, 🤗
Diziler, пътувахме организирано, с тур оператор, а те повечето резервират в Лалели.
Дъщеря ми спомена, че са купили билети за автобус (вероятно някой ще ги чака и ще има трансфер до хотела). Въпросът ми е през тези 10 дни къде биха могли да ходят и с какво; какво си заслужава да видят (което не е на кой знае какво разстояние...).

# 595
Само да отбележа, от 2 дни Карие/Христос Спасител не е безплатна за чужденци. Билет 20 евро 😝

# 596
Здравейте девойки 😄
Не бях ходила в Истанбул от 30г. Миналата година по това време отидох за втори път и от тогава съм пристрастена. Май месец потретих и след две седмици отново тръгвам.
В Азиатската част съм ходила само веднъж, до лъвския зоопарк в Тузла. Сега ми се иска да и отделя повече време. Самолета ни каца в 14 часа на Сабиха и от там с метрото до Сиркеджи, където е хотела ни. Та въпроса ми е в този първи следобяд дали да отидем до Ортакьой, да хапнем палачинки и да разгледаме? Ще е достатъчно ли като време? Другия въпрос е кога е седмичния пазар там и до колко работи? Може да ми дадете и локация на палачинките.

# 597
пътувахме организирано, с тур оператор, а те повечето резервират в Лалели.
Автобус, значи най-вероятно автогарата в Байрампаша...

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 19:31 от diziler

# 598
  • София
пътувахме организирано, с тур оператор, а те повечето резервират в Лалели.
Значи от метростанция Laleli-Üniversite взимате M2 до станция Şişli-Mecidiyeköy и после малко пеша. Гледате Гугъл мапс или maps.me и готово Wink
Не четеш внимателно! Wink AnyHr някога е ходила с тур оператор в Лалели (99% от агенциите настаняват там) и няма нищо общо с престоя на дъщеря ѝ, който ще е до болницата в Шишли.

SilviPv, японските палачинки са на този адрес - Mecidiye, Muvakkit Sk. No: 8A, 34930 Besiktas/Istanbul  Заведението се казва Puufu. A това е сладкарницата им в Ченгелкьой - Cengelkoy, Oymak Sk. No:5/A, 34680 Uskudar

# 599
Права си, бях в метрото и четях по диагоналната система. Но пак не видях откъде идват. Ако е от автогарата "Есенлер" в Байрампаша...  Метро М1 до Йеникапъ и оттам М2 до Шишли.  1.5 км пеша .. петнайсетина минути ходене от Мол Джевахир до въпросния хотел. Отделно може да се проучат и автобусите, които спират в близост до хотела  кой откъде идва, докъде отива...

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 20:41 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт