🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 52 492
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
Не е нужно име на улица, в търсачката на Гугъл мапс пишете Beyazıt T1 или Beyazıt - Kapalıçarşı и веднага показва мястото. Трамвайна спирка има, както и възлова автобусна спирка, първа и последна за доста линии.
И да влезете от друг вход, не е фатално, така или иначе ще разгледате почти всичко и ще трамбовате по почти целия лабиринт на Капалъчаршъ, предполага се... Така че все ще попаднете на това, което търсите.

# 616
Може би не ви е ОК, защото сте с екскурзия.
Веднъж съм била в Истанбул организирано и ми идваше да сложа край на дните си. Истанбул далеч не е Света София, желязната църква о т.н. Това е град с дух. Вървиш си по прашна уличка с едноетажни порутени къщички и след завоя - магазин Гучи, Фенди..продължаваш пътя си и..- оо... група свири на улуцата. Младежи хапват на кея. На кой му трябва да се бута на редици с хиляди хора?  Там няма как да усетите магията на този град.
А за скъпо. На всякъде е така.  Щом входа за Сикстинската капела е 80 евро и пак има хора 🤷‍♀️ Търсенето определя цената.  

Не мога да се съглася с твърдение, че Турция е "държава, която се издържа само от туризма". Не знам откъде е тази информация?
...
Цитирах мнение, което беше по-горе изказано. И знам, че има и други отрасли, с които е известна Турция, но в последно време икономиката ѝ доста се е променила и за това го приех за вярно и то си и личи.
Имам още негативни коментарии да споделя, не лично мои, на хората от групата са, но ще се въздържа. Явно моите споделени наблюдения се приемат като упреци и предизвикаха много изказвания в защита. Не ми е била това целта.

# 617
Здравейте, има ли възможност да се плати вход само за градината на Долмабахче без да се влиза в двореца, защото него сме го посещавали вече?

# 618
Kirova, не, за съжаление, не могат да се посещават само градините, но можете да разгледате градините на Resim Muzesi (Националната художествена галерия), който всъщност също е била част от комплекса на сарая. Гледката е същата, градината отзад е красива, но разбира се, тази на Долмабахче я задминава.

До скоро градината на Resim Muzesi беше безплатна, вече има билет от 60лири.

# 619
AnyHr момичетата могат да ползват навигацията на Гугъл мапс за транспорт. Щом аз не съм се загубила и се оправям значи всеки може 😃

# 620
Щом входа за Сикстинската капела е 80 евро и пак има хора 🤷‍♀️ Търсенето определя цената.
Глупости, цената за Ватиканските музеи, където е Сикстинската капела е 25 евро. Вход само за Сикстинската капела няма, хеле пък за 80 евро.

# 621
Планирам четири нощувки в Истанбул в началото на септември. Тръгваме с обеден самолет и пристигане на Сабиха в 14 ч. От там с метрото Сиркеджи, където ни е хотела. Бързо да се настаним и да отидем в Ортакьой. Вечерта в един любим ресторант във Фатих и в хотела.
Ден 1 Капалъ и Египетския, обяд и Мол Венеция( Ден за пазаруване)
Ден2 Сутринта Юскюдар, следобяд до Пиер Лоти и вечерта евентуално вечерен круиз със шоу програма( Ако ми препоръте, че са ок)
Ден3 Зоопарк Фарук и после Кадъкьой.
Ден4 Вечерта си тръгваме с нощния влак, така, че поне до 17ч ни е свободен. Приемам идеи. Ако ли не, за пореден път Таксим и евентуално музея на Мадам Тюсо,в който не сме ходили.
Приемам всякакви съвети и корекции по плана.
Основните забележителности, джамии, дворци и тн сме ги посещавали по няколко пъти и не ми се ходи пак. По скоро, ако нещо пропускам в Азиатската част.

# 622
  • моята мила родна страна
Ще чакам отзиви за зоопарка Фарук и придвижването Ви до там точно от Сиркеджи ( и ние отсядаме там), че съм го набелязала за следващото ходене с детето.

# 623
Основните забележителности, джамии, дворци и тн сме ги посещавали по няколко пъти и не ми се ходи пак. По скоро, ако нещо пропускам в Азиатската част.
Всъщност в Юскюдар няма нищо кой знае какво за гледане. Мизерия и мръсотия. По-скоро го използвайте като отправна точка към Кузгунджук (цветните къщи са на 2 км от станцията на Мармарай в Юскюдар) или идете до Ченгелкьой.. взима се автобус от Юскюдар, не помня кой номер... 14 или 15 ... супер красиво местенце е Ченгелкьой.

Кадъкьой го комбинирайте с Мода (те са залепени едно до друго), иначе няма нищо кой знае какво в Кадъкьой.

p.s. метрото от Сабиха Гьокчен не ходи до Сиркеджи, трябва да смените на Айрълък чешмеси с Мармарай за 2 станции.

# 624
...
Ден4 Вечерта си тръгваме с нощния влак, така, че поне до 17ч ни е свободен. Приемам идеи. Ако ли не, за пореден път Таксим и евентуално музея на Мадам Тюсо,в който не сме ходили.
Приемам всякакви съвети и корекции по плана.
....
Ден 4:музея на Мадан Тюсо ще ви е загуба на време,по добре с корабче идете сутринта до музея на Рахми коч и след това обратно слезте до Каракьой, хапнете по един сандвич с риба и се качете по Истиклял и от там Таксим и сте убили целия ден. Blush

# 625
Е ти пък чак им казваш какво да хапнат, хахаха...

Аз пък от Каракьой се качих до метростанция Шишаане (през Галата) и оттам до Белградската гора, тя е след последната спирка на М2 Хаджъосман.  И гората Ататюрк Кент Орманъ е там. Природка и спокойствие.

# 626
Добро утро. Благодаря за отговорите. Хапването си е важно Simple Smile Ходи ми  се до Юскюдар, за да видя Девичия остров от близо. До него ходи ли се, до самия остров? Отворен ли е за посещения?
Като изключим Лъвския Зоопарк в Тузла и някакъв мол до него, не съм стъпвала в Азиатската част. Всичко интересно, което ми препоръчате е добре дошло.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 08:13 от SilviPv

# 627
Ако решите да отидете до Юскюдар, задължително (за мен) е посещението на Nevmekan Sahil, към който има и интересен безплатен музей с много детайлно изработени кукли на султани. Извън това и разходка по крайбрежната усещанията ми за квартала нагоре се припокриват с тези на diziler.

Островът вече е отворен за посещение цената е 27 евро, като НЕ включва транспорта до там, който е 75 лири. Корабчетата тръгват от Каракьой, пред Ziraat bank.

Мое лично усещане е, че предпочитам да дам 30 евро за Галата, от колкото за Къз Кулеси.

# 628
Здравейте! Казаха ни, че дете между 14 и 18 години не може да пътува в Турция с лична карта, а трябва да бъде с паспорт.
Някой пътувал ли е с дете между 14 и 18 години в Турция само с лична карта? Освен това в моя случай и двамата родители пътуват с детето.

# 629
Няма проблем да пътува с карта, лично проверено в началото на лятото - дъщеря ми /14г/ влезе с  ЛК.

Общи условия

Активация на акаунт