Обезщетение за безработица

• 3 580
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Ако подадеш предизвестие ще имаш право само на 4 месеца минимално обезщетение.

# 16
"Борсата" не е платена ваканция за хора, които не им се работи. Ако напуснеш по своя воля ще имаш право само на минималното обезщетение. Надявам се скоро и това да го махнат.

# 17
Забрави това да излезеш на борсата ей така, защото не ти се работи. То може де, ама ще ти плащат кратко и малко.

# 18
Срокът от 3 години го има, но за да ти отпуснат сумата, която вероятно се надяваш, има и други условия. Съветвам те да изчетеш всичката информация от линка, който сама си пуснала, защото не си или не си внимавала /иначе щеше да видиш за 3-те години/.

# 19
Благодаря за отговорите. Преди тази ми работа от 2021 имам 13 години трудов стаж, та едва ли ще изляза само за 4 месеца.

Ако напусна по собствено желание, знам, че се изплаща минимума, това може да се реши по друг начин - със съкращаване по друг член или нещо алтернативно. Борсата може да се ползва за бърн аут или ако искаш да смениш работа и точно да си починеш между двете такива - не мисля, че ако мога да си го позволя някой би ми определил как да ползвам системата в Бг бидейки то и да си почина, колкото и нахално да звучи...Grinning.

За 13 + години трудов стаж съм си позволила веднъж борса засега, при работа свързана със силно умствено натоварване, което малко хора биха издържали, та малко по-сериозно и реалистично със съденето за почивки и кой как може и не може...

Моят върпос е къде точно пише за 3те години - явно съм го пропуснала наистина:
"Безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца" Намерих си го.

Благодаря все пак

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 00:01 от Petya D

# 20
В чл. 54 от КСО

# 21
Аз имам въпрос относно обученията, които предлагат от агенцията по заетостта. Дистанционните обучения са само през техни партньори или може ти да си избереш мястото за обучение и те го финансират?

# 22
Здравейте,имам ли право на борса от България,ако 10 години съм живяла и работила в Малта?

# 23
  • Пловдив
Работник напуска по взаимно съгласие. Има стаж във фирмата около 1,6м. като това е целият му трудов стаж. Има ли право на минимално обезщетение за срок от 4м?
И ако да, трябва ли да се регистрира в БТ по постоянен адрес или може навсякъде в страната (живее от години в София, но няма дори временен адрес там, постоянният адрес е в Пловдив).Благодаря.

# 24
Здравейте интересувам се, когато съм съкратена по член 328  и отида на борсата и респективно ми присметнат  осигуровките за отминалите 24 месеца.... върху полученото има ли някакви удръжки примерно здравни или данък пари?

# 25
Здравейте,

Моля за съвет или мнение от хора, които са минали по подобен път.

Майка ми се прибра в България в началото на февруари след като е работила 10 години в Белгия, където е била редовно осигурявана. Веднага след прибирането си, тя се регистрира в Бюрото по труда и подаде необходимите документи за обезщетение за безработица, включително формуляр U1 и останалите документи, доказващи стажа ѝ.

В Белгия е работила в почистваща фирма, но напуска по собствено желание.

НОИ отказа да ѝ отпусне обезщетение, въпреки че тя има пълен осигурителен стаж и всички документи. Причината е именно това, че е напуснала по собствено желание.

След подаването на документите (през февруари), се откриват сериозни здравословни проблеми, поради които тя реално не е в състояние да работи.

❓ Въпросът ми е:
Има ли възможност да подаде отново документи за обезщетение, като този път представи медицинско удостоверение от личния лекар или специалист, с което се доказва, че напускането е било наложено от здравословни причини?

Има ли смисъл да се опита отново, или трябва да изчака да минат 3 месеца от датата на напускането и тогава да подаде ново заявление?

Благодаря предварително на всички, които могат да дадат съвет или да споделят опит!

# 26
След подаването на документите (през февруари), се откриват сериозни здравословни проблеми, поради които тя реално не е в състояние да работи.
След като здравословните проблеми се откриват след напускането няма как лекар легитимно да издаде такъв документ.

# 27
След като здравословните проблеми се откриват след напускането няма как лекар легитимно да издаде такъв документ.

Да, разбирам, че няма как. Но оттогава досега тя не е започнала работа поради здравословни причини. Четох някъде (не съм сигурен дали е вярно), че може документите да се подадат отново до три месеца след отказа, като може да се приложи и медицински документ, удостоверяващ здравословните проблеми. Но не зная дали тази информация е коректна.

# 28
То и тук е така. Когато напуснеш по собствено желание, няма пълна борса, с изключение на вече отпуснато и прекъснато обезщетение.

Елизабет, няма удръжки на обезщетението. Здравните осигуровки се поемат от държавата.

# 29
То и тук е така. Когато напуснеш по собствено желание, няма пълна борса, с изключение на вече отпуснато и прекъснато обезщетение.

Елизабет, няма удръжки на обезщетението. Здравните осигуровки се поемат от държавата.

Благодаря! 🍀

Общи условия

Активация на акаунт