Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 864
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Има си и обективни фактори при избор на квартал, не е само до вкус.
Включително и с липсите на улички. Ако всеки две сгради са построени на 5 метра една от друга и по средата има 2м уличка  - там никога няма да има булевард. Т.е. няма ли предвидена инфраструктура и пространство за нея, когато се пренатъпче със сгради в продължение на много квадратни километри, то квартала никога няма да може да се оправи и единствено ще става все по-зле с нарастване количеството сгради.
Ако в даден квартал не е предвидена общинска земя за парк и зелени площи, то там и след 20 години няма да има такива.
За това и често сблъсъка е стар срещу нов квартал.

# 136
  • София
Днес видях статия, че има раздвижване по проекта за отклонението на метрото към Студентски. Обявена е обществена поръчка за изготвянето на идеен проект.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/gradove/2024/07/25/4 … _studentski_grad/

# 137
  • София
Мнения за Надежда/Връбница около Бели Дунав? Аз доколкото можах да се разходя там, си е панелен квартал от едно време, има си всичко, близо е до центъра.

# 138
Последно имах клиенти в един нов блок почти до входа на метростанцията, на самото Ломско шосе. Нищо не ми направи лошо впечатление, т.е., нищо по различно от Младост или Дружба (за мен Младост и Дружба са на едно ниво, хаха). Но сградата беше с доста лошо качество на строителството, не че това има значение  в случая.

# 139
  • София
И аз така го виждам - квартал тип Младост и Дружба. Аз много исках в Дружба, но там се предлагаха или само нови проекти, за които трябва да чакам, или стари жилища в ужасно състояние. Нищо по средата.

# 140
Мнения за Надежда/Връбница около Бели Дунав? Аз доколкото можах да се разходя там, си е панелен квартал от едно време, има си всичко, близо е до центъра.
Аз съм във Връбница-2. Стандартен панелен квартал, като има и ново застрояване. Съвсем близо е до метрото, има автобуси, трамвай, изходът на София откъм северната тангента е съвсем близо. Най-голямото предимство за мен е, че граничи със Северния парк. Като недостатъци мога да изтъкна разрастващият се проблем с паркирането и липсата на детска градина. Има осигурен терен за детска градина и уж е даден ход на проекта, но знае ли се дали и кога. Мисля, че има детска градина във Връбница-1. Друг недостатък за мен лично е, че Връбница-1,2 са отделен район от Надежда. Общината и данъчното са близо, но пък отговорното РПУ е 9-то, а не 2-ро. За някои хора това не е драма, но мен ме напряга от време на време.

# 141
Рокстар, какво точно те интересува? Както казаха по - горе - хората са различни. И лошото за един е хубаво за друг.

Работата ми е шофиране из София. Личния ми вкус е старо строителство, разстояние между сградите, зеленина, няколко хранителни магазина. Харесвам Люлин, Надежда/Връбница, Дружба. Някога са били работнически квартали. Има ново строителство но има редовен ГТ, магазини, детски градини, поликлиники.

Мразех Лозенец заради това че няма къде да спреш за малко. Но има и по - зле от него.
Квартал Витоша, Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади. От балконите си гледат стаите, улиците тесни. Обикновено има един два хранителни магазини. Училища, ДГ, транспорт - няма. Ако имаш кола и има къде да я паркираш - супер.
Каква е идеята да губиш времето в задръствания за да закараш детето си на училище, да напазаруваш, да отидеш на работа като си зависим от колата си? Ако се счупи? И къде я паркираш? Вярно че живееш в престижен квартал но реално си губиш времето в задръствания.
Наистина не разбирам ...

# 142
  • Сф
Аз съм в 1 Роки, малко след Била. Живяла съм в центъра около Банята и в Люлин 5. Харесва ми тук като дойдох най- мнохо, въпреки че още нямаше метро.
Зелено, детски градини , пространство. Сега вече нагъчкаха, строят доста и ще продължат вероятно. С паркирането е трудно вече, но ние имаме място. Шумно е от шосето, но съм свикнала. Това за тия блокове, които са първа линия от Била, панелките. За новото, които са хептен на шосето ,не знам колко е по- гадно.
Иначе това, което ми направи впечатление като дойдох са мъглите и влагата зимата и пека лятото. Ти какво гледаш ? Ново, панел , епк?
Съседите поне при нас са ок, но те нашите блокове май са на СВ и по подбрани са били хората: полицаи,военни, начетени хора има с професии, успешни. Че по някои квартали е ад ,айде не цели квартали, блокове, входове. Няма да дам пример да не се обиди някой. Дори не говоря за мен и моя опит , но моя приятелка попадна от Младост 2 и 4 в един район и не може да свикне с микроклимата на квартала  хич! Връбниците биват, това ми е мисълта. Hands V

# 143
В Дружба има много ново строителство. Не знам какво търсите... Ако мога, ще помогна.

# 144
  • София
И аз ще съм в панелките 😁. Отказах се от НС.

# 145
И аз ще съм в панелките 😁. Отказах се от НС.
Кой квартал избрахте?

# 146
  • София
Е то си пише. Връбница около Бели Дунав. В Дружба ходих на много огледи. Аз не искам да чакам, за са получа ново строителство на шпакловка и замазка. Нямам време и средства да ремонтирам.

# 147
Рокстар писа съвсем в началото на търсенето - не беше чак толкова отдавна, че детски градини и училища не я вълнуват.

И понеже всичко е въпрос на индивидуално усещане, ще си кажа едно нещо, което мен много ме дразни. Пейки и дребни заведения с непрекъснати кибици и клюкарки, тип селски живот. Видя ли импровизирани скари/барбекюта, минимаркети с няколко постоянни кибици на по бира, пейки/стари дивани с мамки, люпещи семки и подаващи пликове с чипс/царевични пръчици на пуснатите на воля хлапета наоколо - за мен това е No-No-No!. Просто не е за мен. Бабите пред блока, седнали на приказка по цял ден мога да ги преживея някак - ако съм в настроение, ще ги поздравя, дори ще издържа съвет/мнение, ако пък не съм в настроение, ще приключа само с поздрав. Но с другото народонаселение никак не мога да се спогодя.

# 148
  • София
Тези ги има и тук там в Младост, но аз тотално не ги забелязвам.
Ако не се лъжа, блокът който съм избрала, ще е на по-тихо място, отколкото блоковете, в които съм живяла в Младост.

# 149
Е, аз не съм прецизирала конкретна локация, подобни групички има на много и различни места.
Само написах какво гледам/бих гледала, ако търся да купувам. И наистина е лична преценка, всеки сам си знае какво го дразни, какво - не.
Иначе останалите фактори - как изглежда входът, фасадата, асансьорът и другите видими общи части, околоблоковото пространство (примерно дали е пълно с боклуци, хвърлени включително и от балконите, но не само) си е стандарт при преценката за живущите в конкретна сграда.

Давам пример - 2 пъти годишно чакам автобус на една спирка в Слатина, пред едно ЕПК. Въпреки че е на практика до спирка, пред самия блок има цветна градинка, поддържана, стари, но обновени и поддържани пейки, сложени кошчета за боклук, много приветливо изглежда пред блока. Явно самите живущи се грижат за това, общината няма да го направи.

Общи условия

Активация на акаунт