Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 17

• 51 112
  • 751
  •   2
Отговори
# 105
Мариана Маринова,
не знам в колко лош квартал живеете, но предполагам, че има асфалтови улици, обществен транспорт, училища, магазини, улично осветление, канализация.
Ново строителство има навсякъде, дори в центъра, друг е въпросът че цените в момента са спекулативни, все по-малко сделки се изповядват всеки следващ месец (независимо какво ви казват брокерите). А и все пак основен фактор е с какви средства разполагате.
Просто не ги затваряйте на ул. "Флора Кънева". Сигурна съм, че има по-добри начини да ги похарчите. Аз лично в София изобщо не бих погледнала локации, които не са в близост до метростанция. Такива има и в скъпите, и в евтините квартали.
Ако предпочитате да сте извън цивилизацията и да се придвижвате само с личен автомобил, по-добре купете на село, а не на околовръстното.

Е, сега ще Ви изненадам 😀 За съжаление живея в квартал без асфалтови улици, без училище, без транспорт, но пък с канализация. Именно заради това реших да се допитам до тук, защото сумата изобщо не е малка (гледам обзаведен тристаен с паркомясто). Тъй като споменахте, че не бихте взели без метростанция наблизо, имах убеждението, че Флора Кънева е сравнително близо до метростанция Витоша. Относно взимането на имот извън София, имам дете, което сутрин трябва да се кара на училище. В София съм от както съм родена (има, няма 30 години). Последните 5-7 години стана нетърпимо с трафика, не искам да прекарвам толкова време в шофиране. Затова и аз съм на мнение, че търся нещо, което да е близо до метростанция + да има развит обществен транспорт. Иначе след време като детето порасне, може би ще се махнем от София, ако искаме да живеем нормално.

# 106
То зависи и в коя част на улицата е имотът, но средно до метростанция Витоша са около 20 минути пеша и това не са 20 минути, които ще ви е приятно да вървите.
Иначе има частно училище на нея, но там всички клиенти карат и отвеждат децата си с коли.

Не знам, според мен трябва да се разделим с илюзията, че в тези нови "квартали" някога ще има адекватно градоустройство и инфраструктура. Общината не прави нищо, за да го изиска от инвеститорите.

# 107
Мариана Маринова,
не знам в колко лош квартал живеете, но предполагам, че има асфалтови улици, обществен транспорт, училища, магазини, улично осветление, канализация.
Ново строителство има навсякъде, дори в центъра, друг е въпросът че цените в момента са спекулативни, все по-малко сделки се изповядват всеки следващ месец (независимо какво ви казват брокерите). А и все пак основен фактор е с какви средства разполагате.
Просто не ги затваряйте на ул. "Флора Кънева". Сигурна съм, че има по-добри начини да ги похарчите. Аз лично в София изобщо не бих погледнала локации, които не са в близост до метростанция. Такива има и в скъпите, и в евтините квартали.
Ако предпочитате да сте извън цивилизацията и да се придвижвате само с личен автомобил, по-добре купете на село, а не на околовръстното.

Е, сега ще Ви изненадам 😀 За съжаление живея в квартал без асфалтови улици, без училище, без транспорт, но пък с канализация. Именно заради това реших да се допитам до тук, защото сумата изобщо не е малка (гледам обзаведен тристаен с паркомясто). Тъй като споменахте, че не бихте взели без метростанция наблизо, имах убеждението, че Флора Кънева е сравнително близо до метростанция Витоша. Относно взимането на имот извън София, имам дете, което сутрин трябва да се кара на училище. В София съм от както съм родена (има, няма 30 години). Последните 5-7 години стана нетърпимо с трафика, не искам да прекарвам толкова време в шофиране. Затова и аз съм на мнение, че търся нещо, което да е близо до метростанция + да има развит обществен транспорт. Иначе след време като детето порасне, може би ще се махнем от София, ако искаме да живеем нормално.

Вижте в Люлин около метростанциите - има и автобуси. Това с Кръстова вада си е чиста набутвация

# 108
Разгледайте фб групата кръстова вада- изток.
Ще се ориентирате някак за квартала.
Има проблеми с едни частни улици, граничещи с флора кънева, както и други неща..
Иначе БЪДЕЩА метростанция ще има на черни връх и вероятно би станало по-кратко разстоянието, но всички знаем колко бързо се случват нещата.

# 109
  • София
Със сигурност има канал в частта до училище Петър Берон. За нагоре към околовръстното не знам. Може би са го дръпнали и нагоре.

Кварталът обаче не е подходящ за хора, които искат децата им сами да се придвижват из града и да имат бърз достъп до метрото. Просто ходенето пеша до спирката не е малко.

Иначе е супер подходящ за хора, които се придвижват основно с кола, много тих и спокоен е, на места усещането е, все едно не си в София. Не знам до къде докараха строежите, но може би вече са поприключили и няма да е чак такъв прахоляк.
Там живееше Алексей Петров, съответно пиле не прехръкваше, случайни бандюги, братя или кокошкари също. Сега не знам дали положението все още е такова.

# 110
  • София
Аз ако имам малко дете и средства за тристаен с паркомясто - бих търсила по кварталите. Дианабад, зад х-л Вега, Дървеница, дори Младост, Люлин и Надеждите. Детето ще расте, няма все да го водиш за ръка. Ще иска да излезе с приятелчета, ще се прибира по тъмно след у-ще. По-лесно ще е в оживените квартали.
И друго ми е странно -  отиваш на оглед и не питаш за канализацията. За мене е важно.

# 111
За Вас кой е най-добрият квартал тогава, където можеш да избереш да живееш в нова кооперация?
И как ще ви помогне мнението на непознат за най-добрия квартал? Дали ще можете да си го позволите? Бъдете реалисти, не мечтатели и дефинирайте вашите нужди и приоритети. Според тях си намерете вашето място. Абсурдно е да разчитате на непознат с различни виждания за най-доброто място за живот за вас. Ако ви кажа, че аз смятам Люлин за най-добър квартал (което не го смятам но го давам за пример) дали ще ми се доверите и ще си купите там?

# 112
За Вас кой е най-добрият квартал тогава, където можеш да избереш да живееш в нова кооперация?
И как ще ви помогне мнението на непознат за най-добрия квартал? Дали ще можете да си го позволите? Бъдете реалисти, не мечтатели и дефинирайте вашите нужди и приоритети. Според тях си намерете вашето място. Абсурдно е да разчитате на непознат с различни виждания за най-доброто място за живот за вас. Ако ви кажа, че аз смятам Люлин за най-добър квартал (което не го смятам но го давам за пример) дали ще ми се доверите и ще си купите там?

Разбира се, че не. Питам просто, не бих купила на 100% някъде, само заради мнението на непознат. Но пък може да сподели мнение за квартала, където той самия живее и на базата на това мнение бих проверила дали това място пасва на моите нужди. Именно заради това, много хора по-горе са писали, че Люлин е ок като място, но аз самата не бих купила жилище там, само защото ми е далеч от всичко (работа, училище и т.н.). Събирам информация просто Simple Smile 🤞🏼

# 113
"Квартал" е много обобщено понятие и не дава достатъчно информация, защото има много голяма разлика между два обекта в един квартал, но на няколко преки отстояние един от друг.  Но пък тогава микрорайоните стават толкова много, че как да се препоръча? На едро казано, за мен целият широк център си струва - пак е близко, удобно и с инфраструктура, но не е чак толкова скъпо. И от там нататък вече се търси.
Има и силно подценени райони - след моста Чавдар например израсна цял нов комплекс с много приятни блокове. И около презряната Сточна гара не е толкова зле. И още много такива.

# 114
Аз също харесвам района окоро Сточна гара (не живея там), но недостатъкът му е, че в ниското около Владайската река въздухът през зимата е от най-лошите в София.

# 115
Същият си е, разликата във височината не е достатъчна за да направи осезаема разлика. Около самото кръгово има шум, трафик и замърсяване, но малко по-навътре си е нормално. Освен това по булевард "Сливница" става добро течение - образува се много широк и непрекъснат коридор, с усещане за простор.

# 116
Това, разбира се, не е вярно и е доказано с измервания на ФПЧ.

# 117
Хайде и аз да споделя лични впечатления от днес от един от бързо развиващите се райони - Околовръстното и Черни връх от Околовръстното до МОЛ-а. Околовръстното на първа линия в сграда (бизнес сграда) с въртящи се врати - 7,30 ч. сутринта беше прилично. В 8 ч. вече вътре в сградата не можеше да си чуеш мислите, шумовото натоварване (бучене) е невероятно. Като завиеш по Черни връх, с нови кооперации, накачулени покрай тясната за трафика улица, е почти същото - с отворен прозорец на колата е боботене и боботене.
Ако сравня със Сливница на Сточна гара, втора линия - въобще не може да се сравнява. По Сливница определено си има трафик, но особено засилен трафик има за половин-един час сутрин и вечер, и пак, дори в час пик, не е същото като на Околовръстното.   
Ходила съм по Коледа, в мъглив и хладен ден, до МОЛ България - Сточна гара е в ниското, така бленуваните южни квартали по бул. България не са в ниското, но на практика смогът си беше един и същи.
Не знам защо някои хора може би смятат, че по Околовръстното или по улиците и булевардите в южните райони от ауспусите на колите в южните райони излиза Шанел №5, а не същите екскременти като на Сточна гара.
Та така, разходете се в тази Кръстова вада в час пик, пеша, тръгнете от МОЛ-а, заслушайте се в шума, представете си как ще минавате това разстояние не само в слънце, но и в дъжд, дъжд и вятър, дъжд и суграшица или сняг (новонавалял и позаледен по улицата) и си преценете дали с малки деца би ви устройвало. Проверете на сайта на ГТ графика на автобусите, които минават по Черни връх, колко начесто, в кои часове, дали се засичат графиците на различните автобуси (като алтернатива на ходенето пеша) и си преценете дали можете да чакате по спирките по 15-20 мин. претъпкан автобус, а вие с 1-2 деца, с дамска чанта и поне 2 ранички на децата.

За ФПЧ - зависи къде има сложени датчици. Много чест площад Ручей държи първо място, нищо че е на по-високо от Сточна гара.

# 118
Като човек живял доста години в районите Красно село, Борово, Хиподрума, мога да кажа, че последните години по-скоро деградират, отколкото да прогресират. В Южния парк (който е най-близък) винаги има много навалица в комерсиалната част и липса на поддръжка, включително осветление в останалата част. Не знам какво толкова го хвалят, но да кажем, че това е субективно. Ако трябва да се върна пак в София и да търся нещо ново, бих проверила така оплювания район, мисля Връбница се води, между двете метростанции Ломско шосе и Бели Дунав, в близост до Северен парк. Някак си все още има въздух и простор. Овча купел (новите части), също като, че ли не се получават добре. Общо взето където на мен ми харесва, няма ново строителство:))))

# 119
Харесвам частта от кръстова вада около мол парадайс, въпреки че близки приятели живеят точно до билата там и страдат доста от невъобразимите задръствания и шума от новостроящи се сгради.
 Ако не е тайна каква е цената на жилището и паркомястото?Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт