Подкожно топче

• 1 005
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,

Наскоро напипах подкожно топче на ръката - от външната страна малко под рамото. По-малко от грахово зърно е и на пипане е твърдичко и безболезнено. Не изпъква визуално над кожата. Не мога да преценя дали се движи, може би мъничко. Ходих при ЛЛ и тя ми каза че може да е липомче и да изчакаме месец-два, да видим дали ще се промени и дали ще причини някакъв дискомфорт.
Аз попитах дали има как да се види какво е точно и ЛЛ каза не, само след като се премахне оперативно и се направи биопсия може да се разбере какво е.
Четейки в интернет обаче виждам че хора си правят ехографски изследвания и/или скенер. Чудя се дали да търся някъде такъв тип изследване и ако да, към какъв специалист да се обърна. Притеснено ми е и само за това мисля.

# 1
Хирурзите ги преценяват лесно само с палпация. Но и другите лекари също. Не виждам какво толкова го мислиш. Имам повече от един липом, понякога има болка, ако притиснат някой нерв, но толкова. Има наследственост при липомите.

# 2
Хирург. Айде сега, чак пък скенер заради едно мъничко топче. Ако толкова те притеснява с локална анестезия могат да го отстранят и да го изпратят в патоанатомия за хистологично изследване. Или биопсия....

# 3
Здравейте, какво се оказа при Вас?
Имам на същото място и подобно на описаното от Вас. Не ме боли, не расте.
Бях на ортопед-хирург. На пипане каза, че е липом. На ехографа, обаче, каза, че имало разнородна структура и вероятно не е такова.
Притеснено ми е. Казаха, че единствения начин да се определи с точност какво е, е хирургично отстраняване и после анализ на отстранената тъкан.

# 4
Здравейте,
И аз преди няколко дни си открих подобно мъничко топче на същото място, както при Вас, което мен ме наболява при натиск..
Ужасно притеснено ми е след като изчетох цялата информация в интернет.
Ще посетя хирург идните дни, но бих била много благодарна, ако споделите какво е било при Вас.
Благодаря предварително!

# 5
  • Mediterraneo
ММ има доста липоми, някои големи, други по- малки- по ръцете, гърдите, краката. Не са го пращали на хирург, личната каза, че щом не болят, да не ги пипа. Не нарастват иначе, но все му се появяват нови. Ако трябва да ги маха, ще го надупчат като швейцарско сирене.

# 6
Да няма неврофиброматоза тип 1 ?

# 7
  • Mediterraneo
Не мисля, двама лекари са го преглеждали във връзка с това, но не и специалист. Не го притесняват с нищо тези топчета и хич не си обръща внимание, какво да го правя Sad

# 8
  • БГ
и аз имам между ключицата и рамото, от доста години, питах лекар било липом. може би натаства с годините но ме е страх да го оперирам.не ми пречи освен , че трябва лятото да съобразявам презрамките на банския костюм, но се преживява.

Общи условия

Активация на акаунт