Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 80 (м. май)

• 35 076
  • 1 008
  •   1
Отговори
# 195
При старческия, недиабетичен контингент, по-висока ИР корелира положително с по-висока костна плътност. Може би покачването на ИР в средна възраст е защитен механизъм за костите. Е, не в небесата. Точни цифри не мога да дам. Още не съм го проучила.

https://academic.oup.com/jcem/article/104/8/3303/5364431

Ниското тегло също е свързано с ниска костна плътност, а аз съм генетично прецакана в това отношение. С Елора сме на еднакъв ръст, а тя има много повече кост и мускул, тежи повече и без да има моите сланини. Аз съм мазно слаба.
Ей това исках да чуя, винаги съм тежала едни поне 10тина кила повече отколкото човек би ми дал на око Grinning Сега, да не помисли някой че и без мазничко съм останала, няма такова нещо... Но и на доста по-ниско тегло никой не би предположил колко тежа само като ме погледне, сега също, хем съм с голяма пазва и заради това също изглеждам по-едра. Костите действително са ми големи, от мен фина мадама посмъртно не може да стане, хич не се и опитвам такива невъзможни неща.

Пускай и още изследвания като ти попадне нещо, теб поне те знам че ровиш и проверяваш много и източниците ти не са някакви научнопопулярни.

За мен звучи логично, просто тук в тая тема инсулинът си е с лошо име, по разбираеми причини. Но много нисък инсулин през цялото време също не е нормалното състояние на тялото, там наистина много хубаво не е на хубаво. Както писа и ти, той си е анаболен хормон - от него расте всичко, не само талията. Хептен без инсулин пак не бива, нито пък с прекалено нисък.
Ясно ми е че като казваш да е по-висок, звучи стресиращо в тая тема точно, където всеки е дошъл с цел да го намали...
Те и затова навсякъде вдигнаха препоръките за прием на протеини, особено в пре- и в менопауза при жените, идеята е да се съхранят мускулите защото обратното е проблем. И със съответните препоръки за силови тренировки, пак затова.
Също затова и все повече автори започнаха да дават назад от кетогенно хранене нонстоп и фастове нонстоп в дългосрочен план. Поне аз си мисля че е затова де, вероятно не само.
Един гъвкав метаболизъм се справя и с въглехидрати (в разумни количества разбира се и нямам предвид торти), и с мазнини когато няма захар. Поне аз в това се целя, не в перфектни мерки и не в перфектно число до запетайка да видя в изследванията с цената на нонстоп строг режим. И това не е от гевезелък че не ми се спазва и да си търся оправдания, наясно съм че въглехидратите не са жизненоважни.
Обаче както човек дето се храни въглехидратно е загубил адаптацията към горене на мазнини и му трябва време да я придобие отново, така и човек който е дълго време само на кето, смятам че губи способността да се справя с въглехидратите и инцидентна консумация се отразява много по-зле.
За себе си съм решила на този етап че искам да мога и двете, виж за някой който тепърва започва и има много работа преди да оправи показателите, не е това приоритетът, то идва по-нататък.

# 196
Абсолютно съм съгласна с Натка за гъвкавия метаболизъм. Здрав човек трябва да може да се справи с разумно количество от всяка хранителна група.

# 197
Според д-р Робърт Лъстиг, колкото е по-нисък инсулина, толкова по-добре, без да е несъществуващ. Аз го разбирам, по принцип да е нисък, а когато има нужда, да се вдига и след това пак да спада до ниско ниво.  

Ако човек се движи, храни се с достатъчно  пълноценен протеин, няма дефицити на витамини и минерали, и няма металобилет синдром, няма причина да има остеопороза без значение от нивата на инсулин /диабетици тип 1 не включвам/. На мен това ми звучи логично, не старчески, недиабетичен контингент с по-висока ИР.

# 198
  • София
Привет на всички!

Бих искал да ви попитам за дъщеря ми - на почти 12 г. е, какви изследвания трябва да пуснем за инсулинова резистентност, освен кръвна захар на гладно, инсулин на гладно, ПКК и урина? Гликиран хемоглобин има ли смисъл? Хома мога и аз да изчисля.

Бяхме миналата година на ендокринолог, тя не назначи никакви кръвни изследвания.

От вас и от темата знам, че при пубертети е добре специалист да разчита изследванията.

Благодарско, друзя!

# 199
  • София
Гликиран хемоглобин задължително - той показва средните нива на кръвната захар за последните 3 месеца.
Витамин D и Витамин B12, пикочна киселина.

# 200
Ако детето не е с прекалено наднормено тегло или други здравословни проблеми, аз не бих пускала нищо освен витамини. Момиче на 12 означава тъкмо на прага на пубертета.
Интервенция като намаляване на сладкото и боклучавата храна и повече движение, биха били достатъчни на този етап.

# 201
  • София
Ако детето не е с прекалено наднормено тегло или други здравословни проблеми, аз не бих пускала нищо освен витамини. Момиче на 12 означава тъкмо на прага на пубертета.
Интервенция като намаляване на сладкото и боклучавата храна и повече движение, биха били достатъчни на този етап.

Макар да има едър кокал и да спортува доста, стегната е, струва ми се че са й в повече кг, защото набляга на тестено и сладко.
Около 155 см. висока, 58-60 кг. Не иска да ни каже колко, крие Simple Smile

А защо казвате нищо да не се пуска? Миналият път ендокринологът така прецени също. Сега ми се иска да не правим празен ход, а да идем с някакви изследвания. Но....?
Тя харесва сладкото, просто не обича други храни, твърди, че не обича месо, риба и пр. Яде с нежелание, кебапчета напр. Така и не знам това как може да се промени....

# 202
Сега, госпожицата и напълно здрава да е, сладкото е ясно че хич не е полезна  храна... Вече ако целта ти е да види и чуе от лекар че не бива, ако смяташ че ще помогне.
Иначе за изследвания, на тая възраст изрично детски ендокринолог ми се струва че ще ви трябва. При подрастващите инсулинът е естествено завишен, така че нормите за тях и съображенията кога е много не са като за нас. Тя на 12 вероятно не е и "на прага" ами си е вече яко в пубертета, поне повечето момичета на тая възраст вече и цикъл имат.
А по какъв повод я водите на ендокринолог, някакви оплаквания има ли?

# 203
Според д-р Робърт Лъстиг, колкото е по-нисък инсулина, толкова по-добре, без да е несъществуващ. Аз го разбирам, по принцип да е нисък, а когато има нужда, да се вдига и след това пак да спада до ниско ниво.  
И аз така го разбирам. От други източници също. Работата на инсулинът все пак е да се покачва, когато ядем, а после пак да се връща до базовото ниво.
Роналд, можете да и' пуснете и инсулин, КЗ, гликиран хемоглобин, железен панел (особено ако има цикъл). Просто резултатите трябва да се тълкуват от детски ендокринолог и/или ще си имате някакви стойности за ориентир за по-нататък. В тази възраст е нормално хормоните да бушуват. Моята дъщеря също от известно време много я влече към сандвичи, тесто, сладко и става все по-капризна откъм хранене.🙄 Иначе като мерки е около 157-158 см и 41-43 кг- с фина структура, но без да е кльощава (но все пак ти си виждаш детето най-добре, не всичко е само до ръст и тегло  важно е и с каква структура е).

# 204
Защото реално няма смисъл, щом няма симптоми. Ако има излишно тегло, вероятно ще го израсте като дръпне на височина.
Не е лесно да се ограничат сладките неща, особено ако сме ги научили да ги ядат. Ще трябва да сте по-твърди вкъщи поне да не купувате подобни неща докато можете, защото като стане на 17 + ще е невъзможно.

# 205
Nevermoresleep, то и на 12 г е трудно да им се ограничават сладките неща.😅 Вкъщи ясно, но навън няма контрол...😷

# 206
И без да бъдете прекалено крайни в настояванвто, какво може и какво не може. Защом крие килограмите си и не желае да ги обсъжда с вас се замислете за подхода, с който поднасяте вашите притеснения за здравето на детето. По скоро изчиствате храната в къщи, като обяснявате, че целта е всички да сте здрави, а не нейните килограми, нейното здраве. По възможност да започне спорт, ако не желае, се впрягате и вие и записвате заедно танци или задължителна вечерна разходка в бързо темпо. При дванадесет годишните има голямо значение, как поднасяте информацията. Пускала съм снимки и аз, надали някой ми дава моите седемдесет килограма. И аз като Натка тежа си на мястото.

# 207
Мдаа, имам племенник на 13, хем спортува и той. 50 кила и само мускул се вижда по него, при състезания съответно много повече му отърва да е в по-ниската категория до 50 а не над, обаче нямат спиране просто. Храната буквално се вдишва Grinning И то не като леля си по 2 пъти на ден само, а шоколад като чуе и пуска лига без да го е и видял Grinning

# 208
Сергеева, определено не ти ги давам тези килограми!🙂
Моята дъщеря разбира, че не е ок да яде по много шоколад- въпреки това грам не и' пука и спокойно може да унищожи половин-един шоколад, ако и' попадне в ръцете...🤪

# 209
  • Paris, France
Роналд, аз бих пуснала Д3, Б12, фолиева, железен панел, КЗ на гладно, инсулин на гладно за начало. Гладът за сладко е аларма и не е нормален, дори и в пубертета. После бих и предложила оцет с вода преди ядене на ВХ. Страшно намалява глада за сладко. След това не знам. И моята дъщеря в момента е дебела, но понеже беше на два пъти отслабнала до под 40кг и стигаше до болница, внимаваме. Тя спортува, но си обича сладко. Не и пука как изглежда. Трудно е. Аз съм и обяснила нещата. При нея има и анемия, която не се повлиява от хапове, нисък Д3. 

Елора, щом кървиш, трябва ти К1. К2 не е кръвосъсирващ. Само К1 е. Освен това К1 е важен за първа фаза на инсулин.

За остеопорозата - честно казано още не съм проучила в дълбочина. Важни са протеините, но те дават киселина, а тя допринася за остеопороза. Най-много остеопороза има в общества, където се приема повече протеин и калории.

Връзката с инсулин са инсулиновите фактори на разтежа. Натка го е обяснила. Като пиша по-висок инсулин, имам предвид доста по-нисък от "нормата" и от този на средностатистическия американец, но по-висок от този, който имат хранещи се на строго кето. Докато сме дебели, теглото натоварва костите и си е естествено силово упражнение. Докато имаме висок инсулин, кето хранене е позитив. Като нормализираме тегло и инсулин, хранене по начин, който непрекъснато държи инсулина нисък е вредно за костите. Също много кардио не е добре, защото се губят много електролити. По малко от всичко, долу горе, с повечко протеинец.

Общи условия

Активация на акаунт