Нашите кухни - тема 97

• 42 161
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Има ли някой, на който съдомиялната му не е точно в съседство с мивката, а през шкафче на другата стена, но когато е в отворено положение с издърпани кошници си стига до мивката,та дали е удобно? Чудя се дали,ако съм изплакнала примерно нещо по-мръсно няма ли да накапя вратичките на шкафчетата(2бр),които ще са блокирани от отворената съдомиялна? Рядко изплаквам, но, ако е чиста и пълна съдомиялнята и нямам възможност да я подредя трупам в мивката и после се нареждат мокри съдове в нея, но като ми е до мивката няма проблем, а сега за новата кухня малко сложно става като искам 600 съдомиялна

Моята е почти така, блокират се взаимно вратичките, но съм свикнала. Между двете имам ъглов шкаф с чупеща се врата - около 20 х20 см

# 676
Някой има ли хладилник с френска врата?

Пише, че дълбочината му е около 72-73 см. Дали трябва да се оставя място зад него и отстрани или мога да го затворя плътно? Мога да направя кухня с дълбочина 70 см, но май пак ще стърчи много. Може вече да са измислени по-нови неща и да не се налага някакво отстояние, хм?
А в инструкциите няма ли чертеж с препоръчителни отстояние? Скоро купувахме голям Бош и всичко беше показано на картинка.

# 677
  • Варна
Трябва да намеря монтажна схема в интернет, за да знам дали да го залагам в проекта на кухнята. На сайта на Самсунг не намерих. Явно ще трябва ровене или ходене до магазин.

# 678
  • София
може би това RF50A5202B1/EO ли е модела, намирам това ръководство... https://www.samsung.com/bg/refrigerators/french-door/rf5000a-495 … k-rf50a5202b1-eo/

# 679
Здравейте! Да се включа и аз с един въпрос- предстои ни слагането на нова кухня. В момента стените са ни на гипс картон, като са изкарани контакти за ел.инсталацията, но не са свързани с ел.таблото. Знам, че печката трябва да е свързана с по- специален контакт- директно към захранването и се чудех дали трябва той предварително да е монтиран или може след това да се постави, като идват да свързват всички останали ключове към таблото?

# 680
Moже и после. Когато докарат фурната и плота се свързват кабелите и после се монтират уредите. Може с твърда връзка, но аз използвах конектори Ваго, скрити в конзолите, без никакъв друг контакт.

https://www.tme.eu/bg/details/221-613/brzi-vrzki/wago/

# 681
  • Sofia
Най-добре твърда връзка - въпреки, че Wago клемите са ми любими, НО документирано държат най-висока температура при контакта, т.е. нагряват най-много спрямо други подобни и аз лично не бих ги препоръчал за големи товари.

Примерно, когато се свързват автоматични прекъсвачи в таблото или самите електромери - всички са на твърда връзка - няма такива, които да си позволяват клеми тип Wago.

# 682
  • София
Moже и после. Когато докарат фурната и плота се свързват кабелите и после се монтират уредите. Може с твърда връзка, но аз използвах конектори Ваго, скрити в конзолите, без никакъв друг контакт.

https://www.tme.eu/bg/details/221-613/brzi-vrzki/wago/
Още един вариант:

Не е задължително да са за твърда връзка. Вижте ел. уредите как се продават.

Тия дни сменихме фурната и за наш шок се оказа с щепсел, че и специфичен конектор към фурната и не посмяхме (заради гаранцията) да го отрежем, за да направим твърда връзка.
Мина ни и през главата да купим втори, който да срежем, но цената беше меко казано неразумна.

# 683
Абсолютно подкрепям.
Повечето фурни се продават с щепсел, а котлоните са на твърда връзка. Не е невъзможно да се свържат заедно на твърда връзка, но е напълно възможно да ви създадат проблем от някой сервиз при евентуален ремонт. Оптимално, за да сте застрахована- контакт за фурна, по възможност с достъп до него без демонтаж на уреда ( зад чекмеджето под нея или в цокъла ) и усилен кабел под плота за свързване на котлон на твърда връзка.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 14:58 от Tirex

# 684
  • София
Tirex, според нашият опит са 5:1 в полза на твърдата връзка, като 4 са за вграждане, и като едната от тях е с щепсел.

# 685
Е...аз пък от години фурна за вграждане без щепсел- не срещам. Вероятно въпрос на марки...

# 686
  • София
Преди дни правиха ел. инсталацията у нас и нашият майстор остави само захранващи кабели, а като си харесам и купя уредите щял да ги направи според фабрично как са направени уредите. Ако са с щепсел ще ми монтира контакт, ако е твърда връзка ще свърже така. Каза, че според него най - добре да не режем нищо, а да действаме според конкретните уреди. Трябва да го повикам като ги купя, но преди монтажа на самата кухня.

И да попитам, доволни ли сте от пуш - отваряне или да мисля вариант с дръжки?

# 687
Фурните са с относително малка мощност и затова са с щепсели. Но не и плотовете, за които 7 киловата е нормално.
Иначе не знам колко греят ВАГО, но вече седма година нямаме проблеми. Да не говорим за 41 А при 450 V.  Колко твърди връзки предлагат това? Соред мен са мноого по-слаби:
https://elgroup.bg/product/tvarda-vrazka-s-klema-v-3-tsvyata-ip2 … ena-life-legrand/

Иначе аз имах един извод за всичко ( с достатъчно дебел мостови кабел) и използвах три тройни клеми - една на фазата с два изхода за плот и фурна, една на нулата с два изхода...

# 688

И да попитам, доволни ли сте от пуш - отваряне или да мисля вариант с дръжки?
Пушът е тегав за мен. Отваря се бавно, цапа се и когато бърша вратичката трябва да я държа, защото иначе се отваря, затваря, отваря, затваря.😆
Има вариант без пуш и без дръжки, най-удобно за чистене.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 16:13 от Чи лу

# 689
  • Sofia
Питал съм представители на марки, дали рязането на кабел (щепсел) води до загуба на гаранцията - отговора винаги е НЕ.
За всеки случай, попитайте конкретната марка/представител, които биха ви обслужвали гаранцията.
Много ярко червен флаг е, ако производител ви забрани да срежете кабела, защото искате да вградите фурната, да направите твърда връзка и т.н.т. Това важи и за фурна и за плот и за бойлер. Единственото нещо на което би отпаднало гаранцията, очевидно, е на самия кабел, не на уреда като цяло.
Ако ви забранят - сменете марката.

ЧС: проблема и това което описваш е свързано с дебелината на медния компонент, както и на дебелината на изолацията. Решението на Legrand е базирано на дебелината на ламаринката и изолацията и няма нищо общо с греенето на Wago което се дължи на силата на натиска и контактната повърхност. Т.е. една клема на твърда връзка може да се направи да издържа и 100 и 1000А и точно това написах по-горе - че всичко сериозно е на твърда връзка.
За температурната разлика - тя може да е от порядъка на 5-10 градуса, примерно Wago клема да е 50 градуса, твърда връзка да е 40. Това, че е 50 не значи непременно, че ще ти създаде проблем.
Цялата идея на Wago клемите НЕ, че са по-добри, а че намаляват човешката грешка, тъй като натиска е винаги един и същ (в рамките на гарантираното от производителя), докато при твърдите връзки, един разсеян или с липса на опит електротехник може да забрави да затегне клемата или да я пренатегне (потенциално да я скъса).
Ако се монтира един уред от опитен и внимателен електротехник ще е по-добре ползването на обикновена клема. Но, ако не знаеш какво правиш, Wago може да е по-добрия вариант.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 19:53 от julian

Общи условия

Активация на акаунт