Как да се справя в Сащ?

• 16 318
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
So Lucky да, тя би трябвало да използва максимално факта, че отишла там ама аз оставам с впечатлението, че на нея хич не й харесва. Тя просто се чуди как максимално безболезнено да изкара 4те месеца и да се върне обратно.
Тегавичко е в щатите и не е за всеки със сигурност. Но тъй и тъй е дошла. Похарчила е една торба с пари. Поне да се възползва от ситуацията. Да научи езика, да завърже контакти, да пообиколи. Да спечели някой и друг долар.
А пък ако се тръшка за гаджето, е загуба на време и някой ден ще съжалява.

# 46
Защо пък да съжалява? И аз се тръшках, че се и върнах, и накрая си се ожених за него 😁 ей ни на, 20+ години заедно.

# 47
  • Down south
След ден-два-пет в САЩ и мъка по гаджето Joy
Дано гаджето някога научи за страданията на страдалката.

Съпругът на съфорумката zlatenceto е щастливец Sunglasses

# 48
Защо пък да съжалява? И аз се тръшках, че се и върнах, и накрая си се ожених за него 😁 ей ни на, 20+ години заедно.
Защото е младо момиче, което сега и е времето да живее и да се наслаждава на живота, и да се възползва от възможности. Реването за гадже, което е на хиляди километри е чиста загуба на време.

# 49
И сега и е времето да прави експерименти.
Колкото и да не и харесва в Америка, това е ценен опит за един млад човек. Гаджето може да почака пет месеца, а ако не може, тогава не си струва тръшкането.

# 50
  • Paris, France
Здравейте,заминах на бригада в Сащ пред 4 дни.Намирам се в Тексас.Работата ми тук ще бъде хаускийпър(чистачка на стай в хотел).Живея в една стая с още 4 момичета.Имам сериозен приятел в българия с които сме заедно от 5 години.Притесненията ми са много и се надявам някой да ми даде правилен съвет как да се справя,тук съм още 4 месеца ,а вече съм готова да се върна в България.Храната е гадна,хората те гледат странно,живееш и делиш една стая с още хора,тоалетни,бани и кухни всичко ви е общо.Започнах да получавам паник-атаки от стреса които изживявам.И не знам как да се справя с липсата на любимите ми хора ,целия този стрес,нямам никакъв апетит,спя по 4-5 часа в добрия случай.Какъв съвет бихте ми дали?Sad((

Съжалявам, че се чувстваш зле и те разбирам. Жалко, че си избрала бригада на място, което не е оправдало очакванията, но вече си там.

А защо не заминахте двамата заедно на бригада с гаджето?

Кои хора те гледат странно? Колегите или гостите на хотела? Housekeeper в Англия означава домакин/ка и обикновено не чистят стаи. Чистачката на стаи се нарича камериерка на български и chambermaid на английски. В английските хотели housekeeper-ът е отговорен за поддържането на количките със спално бельо и хавлии, както и тези с препарати, за разпределянето на работата между камериерите на смяна, за графика на почистване на прозорци, електрически кани за вода. Минава да провери готовите стаи преди да ги обяви за свободни за нови гости на рецепцията. Та, ако не си почнала работа още е добре да отидеш да се осведомиш какво точно включват задълженията ти. Като млада съм работила и двете и housekeeper е доста по-тежка, отговорна, трудна и гадна работа, освен че няма бакшиш на повечето места. Ако е това, което описах, а не камериер на американски английски те съветвам да попиташ няма ли места за камериери. В един и същи хотел изкарвах двойно повече като камериерка, отколкото като housekeeper. Да не говорим, че housekeeper-ът трябва да успее да се разбере с персонал от кол и от въже, който не говори английски или се прави, че не говори. Ще заместваш болни, отсъстващи + ще дооправяш това, което 10 камериера са претупали.

Питай няма ли нощни смени! Нощните камериери са малко на брой, един или двама и на мене ми даваха и стая + храна. Става дума за 5* хотел. Най-много веднъж или два пъти да те викнат за разлято кафе по леглото или нещо, което е инцидентно изцапано и това в хотел от 500 стаи. Повечето нощи изобщо не са ме викали. Такава смяна ти решава проблема със спането с 4 души. Дават собствена стая или максимум двама ако сте еднополови. Няма бакшиш, обаче ☹.

Като започнеш работа и да излизаш повече, втора работа, няма да ти прави впечатление колко души сте в стаята. Влизаш, лягаш и заспиваш.

Там си за 4 месеца, не 4 години. Ще се изтъркулят много бързо.

За храната - след като нямаш апетит, няма значение каква е. В много хотели имаш право да ядеш като си на смяна. Бях се доста поосвинкала и храната си беше екстра. Много хубава храна има в САЩ. Виж наоколо пазарите! След като имаш възможности да си готвиш в квартирата, можеш да си купуваш пресни продукти и да си приготвяше каквото искаш. Подозирам, че не можеш да готвиш. Ето възможност да се научиш. И аз бях така. 

Почвай да търсиш втора работа ако си отишла за парите, вместо да ревеш!

Виж позитивите! Ще си подобриш английския и испанския език. В СV-то ще имаш стаж в международна среда в САЩ. Ще създадеш контакти по цял свят. Повечето от нас не сме ходили в Тексас или не навсякъде и много малко сме имали късмета да поживеем там 4 месеца.

След 4 месеца се прибираш при всички положения, така че не си трови нервите за нещо нетрайно!

Успех и щастие ти желая.

# 51
Невена, хаускипър е точно домакиня, камериерка. Използва се и за жени, които са домакини - не работят, стоят вкъщи.

Simple Smile

# 52
Невена, хаускипърите точно чистят стаи. Сега го казват по да е "модерно", ама са си точно чистачки/камериерки.

# 53
  • Paris, France
Интересно. В ОК housekeeper е платена работа, длъжност, различна от камериерка (chambermaid). Никой не би го употребил за домакиня в смисъл на жена, която не работи извън дома. Неработещата жена, която си седи у дома се нарича housewife, напоследък homemaker.

Явно е разлика между британския и американски английски.

Думата chambermaid наистина излиза от употреба, но в ОК се заменя с housekeeping assistant, room attendant или housekeeping room attendant. Доказателствен матИрЯл:

https://www.caterer.com/jobs/chambermaid/in-london

В САЩ може да е различно, но нека провери, защото ако длъжността и наистина е това, което описах, бакшиш ще види през крив макарон, а по цял ден ще юрка камериери, следейки да не крадват гъби, белина, препарати за тоалетни, защото тя е отговорна за тези неща. След това ще чисти и преправя легла след тях, а те ще и кимат и ще викат Yes, правейки се ту, че не разбират, ту, че уж разбрали. Това, дето описах + работата на рецепция са най-гадните длъжности в целия хотел, но рецепционистите в някои държави получават по някоя жълта стотинка бакшиш, а housekeeper не.

Ако съм отишла за парите, веднага бих проверила и бих опитала да сменя със сервитьор или камериерка, евентуално на бар, но там има пияни непрекъснато.  

Да питам - как студентска бригада от май до октомври? По спомени изпитите свършват в края на юни или юли. Или ходят студенти, които учат задочно? Поправките са септември. Кога си взимат изпитите?

# 54
  • Melmak
Масово се заминава май месец. Не взимат изпитите и някои се връщат септември за поправката. Тогава се явяват.

Други остават до към октомври и после отиват на изпитите на следващата година.

# 55
  • Paris, France
Е, с невзети изпити трябва да прекъснат за цяла година. Някъде позволяват един невзет изпит, но за повече не съм чувала. Освен ако ке учат нещо, което може да се учи задочно, дистантно и даже изпитите са online. Познавах хора, които прекъсваха за да работят година или две някъде.

# 56
  • Melmak
Невена, мм е завършил уасг преди доста годинки, две бригади има в сащ. Май месец вече е бил там. Влачили са изпити и без да са на бригада, защото много са ги късали.

Моите приятелки ходиха, някои преподаватели се съгласяваха да им дадат изпит по-рано и така успяха поне 2-3 изпити да вземат преди да тръгнат за сащ. Другите на есен или догодина. Това в СУ.

Сигурно ако учиш медицина е много сложно да влачиш. За другите унита и специалности няма проблем. Много мои колеги влачеха изпити и без да са по бригади, защото много ги късаха. И с по 2-3 и дори повече се записва година.

# 57
Housekeeper е камериерка, а в отдела си има достатъчно тим лидери и супервайзъри, за да организират и контролират дейността, което не означава да поправяш чужда немарливост, а връщане на служителя да свърши работата съответно изискванията.
Бригадите в САЩ са само за студенти редовно обучение, а кредитната система позволява да се запише следващ семестър при минимален брой кредити, които понякога се покриват с два-три изпита.
Сезонът в САЩ е май-септември, че и по-кратко. След деня на труда, който се пада в първия понеделник на септември, учениците се връщат на училище, а много университети започват занятия и преди това. Нуждата от сезонни работници рязко спада.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 22:34 от Дидичка

# 58
Зависи пак от самия щат, има щати, в които училища и колежи започват занимания първите седмици на август. Но да, май-септември доколкото знам и аз са бригадите.

# 59
  • Melmak
След приключване на трудовите отношения можеш да останеш да пътуваш през септември, дори да не работиш. Някои това правят, преди да си тръгнат.

Общи условия

Активация на акаунт