Детска градина или вкъщи?

• 5 130
  • 107
  •   1
Отговори
# 75
Какво общо имат ток и вода с образователната система, че и това се намеси?

Не, не е "или-или". Проста сметка. Ако детето прекарва от 8 до 17 часа в градината, става в 7.30 и ляга в 20:30, то прекарва 9 часа в градината и 4 часа с родителите си. При това положение, кое влияние е по-голямо върху детето - в градината или в семейството?

Ели, не живея в гората и колкото и да харесвам камъка, нямам каменна къща . Не се опитвай да правиш внушения в негативен смисъл, моля.

# 76
  • Варна
И това е лошо, защото...?

# 77
А е добро, защото...?

# 78
Е според теб градината има по-голямо влияние върху детето ти, отколкото вие като родители и средата, която му осигуряват извън градината? Не съм съгласна. Просто сравняваш неща, които са несравними разбираш ли?

# 79
Кое не е сравнимо? Според повечето списващи, детето получава същите неща на двете места - образование, грижи и възпитание. Даже се изтъкват предимствата на градината - педагози, конфликти и игри с децата, правила и режим, каквито вкъщи няма или не могат да му бъдат осигурени.

# 80
Сама си прочети написаното-вкъщи е ограничено от гледна точна на комуникация и методи. За това там има педагози (имат подход) и среда(други деца и база) да упражняват. Имай предвид, че и децата едно от друго се учат много. За последно го пиша-да, градината допълва всички тези неща в среда, в която за повечето неща е необходима.

# 81
  • Варна
Различно е бе, хора, кое не е ясно? Игрите, обучението и общуването са едни вкъщи, други в градината. Защо да откажа на детето си пребиваване в едната среда за да може да усвои нови умения? Особено след като самото дете се чувства добре там? Аз не виждам причина.

# 82
Когато детето ти тръгне на училище, рязко ще усетиш какво му е липсвало от градината. Съвсем добронамерено го казвам. По-назад писах, но явно няма кой да чете - социалните контакти с деца на същата възраст без зоркия поглед на мама/баба, справянето с различни ситуации, спазването на режим и правила. Колкото и да се стремиш с хоумскулинга, няма да постигнеш същия ефект. Но няма лошо, хората и децата са различни, не е нужно всеки да има умения за социализация.
Защо изобщо си тръгнала да ни убеждаваш в това, че градината не е добро място, след като нашите деца вече са били в такава и сме видели предимствата от първо лице?

# 83
Никой не твърди, че трябва да му се откаже достъп. Твърдя, че за детето е по-добре да има баланс, а не силен превес на престоя в градината.

Децата ми са ученици вече, така че не мога да установя липси от градината. Минаха си входните изпити в желаните училища, тестовете за готовност, емоционална и соцаилна интелигентност и други хрумки.

# 84
  • Варна
За това, между другото, съм донякъде съгласна. Добре е да има възможност за градина на половин ден. За моето дете цял ден беше супер, но не са всички така. Обаче няма. Или-или е работата. Това е положението.

# 85
Е то плудневни градини има ли? За ясли знам, че има. А според теб, случайно ли детската градина от втора група влиза към задължителната предучилищна подготовка? Натъртвам на подготовка. Не разбирай, че те нападам. Просто се чудя как по-разбираемо да го обясня.

# 86
Не правя внушения, изразявам мнение. Заговори се за системата и колко лоша е тя. Само давам примери за крайни хора, които си спират децата И от училище и си ги учат у дома. После този човек не знам как ще се оправя в живота, а може би мама ще поеме и университетското учение у дома.

# 87
За частни градини - да, има полудневни. За държавни, както казах, не знам, не съм ползвала. В чужбина е често срещано малко по-ранното приключване на малките, към 15.30 часа, с начало 8.30. А някои по-алтернативни (най-вече по Монтесори) са повечето полудневни.

Причините за въвеждането на ранното обхващане на децата в системата на образованието са записани на ниво ЕС. Мисля, че ги нищихме по едно време в темата за ЧУ в контекста на езиковото многообразие. Идеята е интеграция на децата и недопускане на съществуването на изолирани общности (по обективни причини от последното десетилетие).

Ели, къде точно някой в темата е коментирал "лошата система"? Имаше едно предаване, ако намеря кое, ще кача линк. За това чудовище хоумскуулърите. Доста интелигентни хора. И аз имах някои предубеждения, но хората ми се сториха много интелигентни и отдадени на образованието. Това вече наистина не е за всеки. Имаше интервю и с голямото им дете, нормално си беше.

# 88
Има полудневни групи към читалищата, но не са предпочитани, защото повечето родители работят, а и има някаква такса.

За мен лично всяка крайност не е добре, от една страна прекаленото родителско покровителстване и държане на детето вкъщи, понеже в градината е "лошо", както и неглижирането до незаинтересованост от страна на родителите.

Силвияна, не може да даваш мнение за държавни градини, след като децата ти не са били в такава. Все едно аз да коментирам някое ЧУ, а детето ми да не учи там. Само от една жена ми каза, че......

# 89
Ти реално и от държавната можеш да вземеш в 15:30. Разбрах те, надявам се и ти мен.

Общи условия

Активация на акаунт