Великденски подарък - бебче за януари 2025

• 39 324
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • Замък сред облаците
Онлайн може да проверявате дали конкретна марка е ок за бременни.примерно синята серия на Neutrogena Hydroboost e ок (червената не) - за лице и за тяло това. За тяло лосиона ме спасяваше много от сухота.
Вече за подхранване на разтягащата се кожа във втори и трети триместър - на Палмърс концентрираното масло е супер (лосионите ми миришеха ужасно, ама това е лично усещане), на Икаров маслото за бременни също препоръчвам.
Дали ще имате или нямате стрии и къде точно (аз имам на бедрата, на корема нито една) зависи от гена ви и синтеза на колаген от тялото ви (затова яжте храни богати на вит Ц и не се лишавайте от полезни мазнини). Кремовете за бременни само облекчават разтягането и сухотата на кожата.

# 196
Аз в момента никакъв протеин не мога да си сложа в устата. Карам на не много здравословни храни. Чудя се защо едното АГ каза да спра витамин Ц и дали да я слушам.

# 197
  • Замък сред облаците
Синтетичния вит Ц сгъстява кръвта/подпомага кръвосъсирването. Иначе зелените храни, плодовете са богати на вит Ц и нямат този ефект.  Аз иначе умишлено набивам месо и пия разтворим протеин, да вдигам желязото, че не ми е високо, а с приема на вит Б12 при мен ще падне. Иначе ме гони яко въглехидрати, домати и сирене да ям в момента, ама съзнателно избирам друг тип хранене, дори да не ми се услажда.

# 198
То не е до услаждане, много ми се гади. Не знам дали от вируса или от бременността. Месо не мога да погледна. Последната седмица ям само солети, обикновени бисквити, пресечен хляб и горе долу това.  А аз обожавам плодове, зеленчуци,  скир, морски дарове,  яйца,  обичам да си правя балансирани неща по зоната- протеинови баници (със скир и извара), черен ориз със скариди,  зонова палачинка с шунка и лютеница. От 13 години се храня здравословно и тренирам. В момента мога да ям солети и сладолед Joy
Дори любимото си кафе едвам прегръщам и то чак днес. Предните 5 дни не можей

# 199
Благодаря АА, аз за сега успях да се снабдя с 2-3 къси панталона с ластик и по широки тениски. Както и с едни шалвар дънки с ластик от Ганг. Мисля да си взема 2-3 памучни широки рокли и това ще е. Ако нещо ще нося къси гащи мъжки то няма много разлика 😂😂😂 аз за момента не усещам нищо, а и по всяко време мога да се мигрирам да работя от вкъщи та възнамерявам в това да съм докрай активна.  За кремове още не съм мислила ползвам каквото си имам в момента, кожата ми е чувствителна и обикновено ползвам медицинска козметика за много деликатна кожа. На Мустела знам че са ок нещата. Със сигурност аз ще ползвам нещо което не мерише много, защото имам проблем с миризмите от преди.

# 200
  • Замък сред облаците
Ооо, от Мустела за бременни се обривам аз и ме сърби жестоко, а не съм с чувствителна кожа. Те слагат много аромати/парфюми като съставки, а те са голям дразнител. Категорично е марка, която избягвам за мен и детето.

Естествено, това е моят опит. Повечето марки имат мостри, питайте в аптеките, особено тези веригите имат и ще ви дадат да пробвате, те марките затова ги снабдяват.

Последна редакция: нд, 26 май 2024, 18:25 от АА

# 201
Здравейте и от мен!
Относно козметиката - всички около мен с деца ме съветват да си взема просто едно кокосово масло и да се мажа с него… общо взето според всички с каквото и да се мажа файда няма да има и че стрии ще имам така или иначе 🤷🏼♀ (дали е така не знам).

Иначе имам още един въпрос - предния ми преглед беше последния при репродуктивния ми специалист. Личната ми даде направление за неуточнена бременност, отидох на преглед при репродуктивния като съответно на амбулаторния лист пишеше вече - потвърдена. Личната ми обясни че след като се потвърди вече няма да ми трябват направления, а прегледите ще ми се водят по женска консултация. Когато си записах следващия час за преглед при АГто ми при което си ходех, тий ми каза че с направление може да ме прегледа само конкретни дни. 🤷🏼♀ Въпросът ми е той ли се е объркал нещо или ми трябва отново направление, за да може АГ д потвърди бременността, защото тя е потвърдена от репродуктивния, но реално сменям лекари?

П.С Съжалявам за дългия пост 🤷🏼♀❤

# 202
  • Замък сред облаците
Кокосово масло е супер, на палмърс е точно кокосово с какаово и витамини, а за стриите не слушай, може да нямаш нито една.

Човекът сигурно е визирал по каса, че преглежда конкретни дни, защото ЖК вече се води по каса, ако лекарят работи с НЗОК за ЖК. Личната правилно е обяснила. Остава АГто да разбереш дали води ЖК по каса, ама би трябвало в тия дни дето ти е казал да е така.

# 203
Да, явно това е имал предвид, защото винаги когато съм ходела на рутинни прегледи преди, на регистратура преди да платя или да кажа че съм с направление ме питаха дали има бременност. Тоест просто ще отида и ще кажа че вече има 😂🤷🏼♀

# 204
Да, обаче пал трябва да си вземеш направление за жк. Мисля че веднъж се взима.

# 205
Аз нещо не мога да разбера за ЖК, кога и как се зарисваш… Може ли без да се записваш при определен лекар по ЗК. Може ли само на частно?

# 206
  • Замък сред облаците
Записваш се с направление от ЛЛ, ако си по ЗК. Обикновено към 12 седмица, някои лекари и по- рано записват. На частно може също. Разликата е че по ЗК ще поемат няколко изследвания на кръв и урина, 3 прегледа УЗ, а от мин година май и две фетални морфологии, ама си проверете на сайта на НЗОК.
Аз си плащам на частно всичко и не следя с детайли, само общото.

# 207
Да, обаче пал трябва да си вземеш направление за жк. Мисля че веднъж се взима.

Ами според това, което ми обясни личната не ми трябва направление 🤷🏼♀ ще разберем другата седмица

# 208
2 фетални по ЗК, наистина ли? Това ме зарадва

# 209
  • Замък сред облаците
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/45899
Ха, дори от 2019 било, а помня че миналото лято се говори в медиите. Но трябва да работи феталния специалист по ЗК. За София това май ограничава нещата до феталните в МД, Тина Киркова и Шейново, като за последните две не съм сигурна, само за МД знам че имат специалисти  по каса.

Общи условия

Активация на акаунт