ПРАГА

• 88 802
  • 406
  •   1
Отговори
# 300
Оооо как ви завиждам!  Hug Така съм се затъжила за Прага!  Sad Снощи разглеждах книжката, която си купихме от там и сърцето ми туптеше на всяка страница.. Искам пак, искам в Прага-а-а-а!!!!  Praynig

# 301
Аз заминавам на 23-ти и на 27 -ми се прибирам.
Момичета все още не мога да се снабдя с чешки крони - във Варна липсват. Приемат ли Евро в магазините и заведенията , или да продължавам да търся? Гледам в Мола им може да се плаща с Виза, но по малките магазинчета как е?
няма начин в банките да не могат да ти обменат, макар че аз не знам защото, по тази част се занимава мъжо  Rolling Eyes

# 302
Аз заминавам на 23-ти и на 27 -ми се прибирам.
Момичета все още не мога да се снабдя с чешки крони - във Варна липсват. Приемат ли Евро в магазините и заведенията , или да продължавам да търся? Гледам в Мола им може да се плаща с Виза, но по малките магазинчета как е?
няма начин в банките да не могат да ти обменат, макар че аз не знам защото, по тази част се занимава мъжо  Rolling Eyes
В Търново също не можахме да обменим крони.По банките липсваха.Разчитахме на плащане в евро и карта.Там където можеше с карта добре,но плащането в евро се оказа набутвация.Всеки си имаше собствен курс за еврото и ти връща пък в крони.Така,че не знаеш какво да очакваш.

# 303
В Пазарджик има. Онзи ден един познат имал да връща крони на девер ми и за да му ги носим отишъл обърнал левове в крони без проблеми но къде не съм разпитвала.

# 304
  • София
И по мои наблюдения е много неизгодно да се плаща в евро Sad
Нас ни преметнаха в хотела - бяхме резервирали през интеренет, цената беше в евро. Когато платихме, искаха крони и обърнаха еврото по такъв курс, че хотелът излезе с 20-25% по-скъп #Crazy Обаче закъснявахме за летището и нямах нито време, нито желание да се разправям #2gunfire
И в обменните бюра в старата част ми направиха впечатление курсовете на еврото: обявен е някакъв приемлив курс, но отдолу има забележка с малки буквички, че този курс е валиден при обменяне на над примерно 500 евро (може и повече да бяха даже - не помня точно), а в противен случай курсът беше много набутващ... Предполагам в банките не е така Simple Smile

# 305
И аз така разбрах че в евро и с карти да плащаш е голяма набутвация. Защото смятах да си взема картата и всичко в нея и съответно с нея да се плаща или да си изтегля там в чешки крони. Но ми казаха твърдо НЕ  Naughty

# 306
  • София
И аз така разбрах че в евро и с карти да плащаш е голяма набутвация. Защото смятах да си взема картата и всичко в нея и съответно с нея да се плаща или да си изтегля там в чешки крони. Но ми казаха твърдо НЕ  Naughty

Като човек, който се занимава с финанси мога да ти кажа,че си в голяма заблуда относно плащането с карти и тегленето на банкомат в чужбина.Официалният курс на БНБ е 1000 крони за 76 лв.Банките в БГ не работят с крони.Курс продава на чейндж бюро в София е около 86 лв за 1000 крони.Обикновено тези валути банките когато осчетоводяват теглене в брой на банкомат или плащане с карта го правят по курса на БНБ.При теглене в брой комисионната е около 2 евро, а при плащане с карта беше под 0.1 % от стойността на покупката/дано не бъркам, но при мен бяха вземали примерно на 50 евро около 0,50 лв комисионна/.
Е според теб кое е по-изгодно да търсиш да купуваш крони от чейндж бюро или да плащаш с карта и там да теглиш крони от банкомат?
Предимстовото на картата и тегленето е,че няма шанс да ти останат много крони, които да търсиш тук къде да сменяш неизгодно обратно в левове, защото курс купува в БГ е около 77 лв за 1000 крони.Абсолютно неизгодно е там да сменяш на чейндж бюро евро за крони или пък да плащаш с евро в магазини! 

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 19:56 от veka

# 307
veka, благодаря за съвета все пак ще отида до банката и ще попитам как стоят нещата  Thinking

# 308

Като човек, който се занимава с финанси мога да ти кажа,че си в голяма заблуда относно плащането с карти и тегленето на банкомат в чужбина.Официалният курс на БНБ е 1000 крони за 76 лв.Банките в БГ не работят с крони.Курс продава на чейндж бюро в София е около 86 лв за 1000 крони.Обикновено тези валути банките когато осчетоводяват теглене в брой на банкомат или плащане с карта го правят по курса на БНБ.При теглене в брой комисионната е около 2 евро, а при плащане с карта беше под 0.1 % от стойността на покупката/дано не бъркам, но при мен бяха вземали примерно на 50 евро около 0,50 лв комисионна/.
Е според теб кое е по-изгодно да търсиш да купуваш крони от чейндж бюро или да плащаш с карта и там да теглиш крони от банкомат?
Предимстовото на картата и тегленето е,че няма шанс да ти останат много крони, които да търсиш тук къде да сменяш неизгодно обратно в левове, защото курс купува в БГ е около 77 лв за 1000 крони.Абсолютно неизгодно е там да сменяш на чейндж бюро евро за крони или пък да плащаш с евро в магазини! 

Подкрепям напълно veka!
И аз работя във финансова институция, пък и лятото бях в Прага. Най- изгодният начин за обръщане на евро- крона, ако не си намерите от България е или обмяна в чешка банка или да теглите от банкомат. Разликата в курса с чейнч- бюрата е главозамайваща!!! doh Идеалният вариант е да плащате с карта, но все пак картата не върви навсякъде. Повечето банки в България нямат такса за плащане на ПОС. Peace

# 309
Ние с приятеля ми заминаваме на 29 декември и се връщаме на 3 януари  Grinning . За сега сме решили една част от парите да са ни в карта, а друга да обмениме тук... но все още не знам какво точно да направим.... Знам само, че нямам търпение и всички вие сте виновни, за решението ни да изкараме Нова горина в Прага. Добре, че беше форумът, за да прочета всички невероятни неща които сте написали... Много се запалих.  Hug

# 310
  • София
F_Diamond , аз ходих за 5 дни и си мислех,че съм видяла поне 90% от интересните забележителности, независимо дали исторически или съвременни. Наскоро бях на един бал на Чешкото общество в София и като си говорехме се оказа, че има още много други места интересни за посещение, които те карат да се потопиш в истинската чешка атмосфера, както и исторически забележителности, които са извън традиционната екскурзоводска програма.Имало и доста други красиви и уникални като атмосфера градове в Чехия освен Прага, които също е хубаво да бъдат видяни.С мъжа ми решихме,че ще трябва втори път да се ходи и то с някой приятел от чешки произход, за да може да видим и екстрите на Прага, пък ако има време и възможност и на други градове.
Щом ще ходите по Нова година задължително да пиете тъмна бира "Черен козел", определено е много подходяща за този сезон!

# 311
F_Diamond ,
Щом ще ходите по Нова година задължително да пиете тъмна бира "Черен козел", определено е много подходяща за този сезон!
'Черен козел'' стана любима бира и на нашето семейство.

# 312
М.... аз попринцип не съм любител на бирата, но като гледам ще се наложи да опитам тамошното пиво.  Crazy

# 313
Аз съм пробвала тамошното Староправем , а на другата не и помня името  Blush
F_Diamond опитай го няма да съжаляваш  Wink

# 314
Аз съм пробвала тамошното Староправем , а на другата не и помня името  Blush
F_Diamond опитай го няма да съжаляваш  Wink

Старопрамен Wink

Общи условия

Активация на акаунт