Агенция за управление на имот за краткосрочен наем

• 1 254
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам следното питане. Имам апартамент, който не ползвам, но и не искам да отдам под наем за постоянно. Бих желала да го отдам като краткосрочен наем тип airbnb, booking и т.н., но и да се заема лично с почистването ще ми е трудно.

Излизали са ми реклами за агенции, които менажират точно такъв вид апартманетни за airbnb, но като знам какви мошенници има, дето през пръсти правят всичко, не бих могла да се доверя на сляпо...

Търспя препоръки. Имате ли опит с такива?

# 1
Аз също се интересувам.

# 2
  • София
Отдавам няколко имота краткосрочно чрез фирми за управление. В общи линии вариантите са два - или получавате процент от прихода, или фиксиран наем.
Ако сте с договор от първия тип, обикновено фирмата получава около 20% от прихода (след удържане на таксата на платформата). От вашите приблизително 80% се плащат консумативите - комунални разходи, телевизия, нетфликс, капсули за кафе, миялна и пералня, душ гел, сапун, нови чаршафи и кърпи (когато е необходима смяна), разни дребни подобрения. Получавате сумата, която остава.
Ако сте на фиксиран наем, за вас нещата доста приличат на дългосрочно отдаване - всеки месец получавате определената сума, а разходите се поемат от фирмата за управление.
И в двата случая фирмата се грижи да презентира имота в платформите за отдаване, да комуникира с клиентите, да ги посреща, да почиства, да реагира при възникнали повреди и проблеми, да подава задължителната информация към Министерството на туризма, да изисква обезщетение чрез платформите в случай на повреда, нанесена от наемателите.
Това е от нашия опит. Отдаваме два апартамента чрез една фирма (на процент), един чрез друга фирма (фиксиран наем) и скоро ще отдаваме четвърти чрез трета фирма (отново фиксиран наем).
Доходността не е много по-висока, отколкото при дългосрочно наемане. Ако си на процент има шансове за по-висок доход, но трябва да следиш много внимателно календара. За мен сериозното предимство на краткосрочното отдаване е, че имотът се поддържа в много добро състояние, почиства се професионално ежеседмично, при нанесени материални щети влиза в ход застраховката на платформите за резервация. Недостатък е, че обикновено съседите не са във възторг и реагират враждебно, гласуват и по-високи такси вход.
Ако имате въпроси, съм насреща да отговоря.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 23:02 от hatred

# 3
Благодаря за споделеното, полрзно е за мен. Само да пошитам двустайно или тристайно жилище се отдава по лесно? И каква е разликата в прихода?

# 4
  • София
По-малките жилища са по-търсени и има по-голяма вероятност да са плътно заети.
При по-големите цената, която фирмите залагат, първоначално е по-висока,  но ако няма достатъчно добра ангажираност, се принуждават да я свалят надолу. Така в крайна сметка приходът за собственика (ако е на процент) пада, а комуналните разходи си вървят ... От тази гледна точка според мен е по-безрисково големите жилища да се отдават краткосрочно срещу фиксиран наем. Поне така действаме ние с ММ. Като пример - едно от жилищата ни е четиристаен в центъра на София, стара тухла, високи тавани, просторни помещения. Може съвсем спокойно да настани 8 души и тогава цена от 300-350 лв на нощ е съвсем приемлива от тяхна гледна точка и отлична за нас. Да обаче колко често такива големи компании търсят апартамент за нощувки в София? Може ли да се разчита да запълнят дори 1/3 от календара? В крайна сметка мениджърите се принуждават да свалят цената на 150-200 лв (настанявайки примерно трима души), но парното, токът (за три климатика), почистването (за 150 кв.м) и т.н. са си сериозни разходи. При недобро менажиране може да получиш и по-малко, отколкото от дългосрочен наемател.

# 5
Отдавам няколко имота краткосрочно чрез фирми за управление. В общи линии вариантите са два - или получавате процент от прихода, или фиксиран наем.
Ако сте с договор от първия тип, обикновено фирмата получава около 20% от прихода (след удържане на таксата на платформата). От вашите приблизително 80% се плащат консумативите - комунални разходи, телевизия, нетфликс, капсули за кафе, миялна и пералня, душ гел, сапун, нови чаршафи и кърпи (когато е необходима смяна), разни дребни подобрения. Получавате сумата, която остава.
Ако сте на фиксиран наем, за вас нещата доста приличат на дългосрочно отдаване - всеки месец получавате определената сума, а разходите се поемат от фирмата за управление.
И в двата случая фирмата се грижи да презентира имота в платформите за отдаване, да комуникира с клиентите, да ги посреща, да почиства, да реагира при възникнали повреди и проблеми, да подава задължителната информация към Министерството на туризма, да изисква обезщетение чрез платформите в случай на повреда, нанесена от наемателите.
Това е от нашия опит. Отдаваме два апартамента чрез една фирма (на процент), един чрез друга фирма (фиксиран наем) и скоро ще отдаваме четвърти чрез трета фирма (отново фиксиран наем).
Доходността не е много по-висока, отколкото при дългосрочно наемане. Ако си на процент има шансове за по-висок доход, но трябва да следиш много внимателно календара. За мен сериозното предимство на краткосрочното отдаване е, че имотът се поддържа в много добро състояние, почиства се професионално ежеседмично, при нанесени материални щети влиза в ход застраховката на платформите за резервация. Недостатък е, че обикновено съседите не са във възторг и реагират враждебно, гласуват и по-високи такси вход.
Ако имате въпроси, съм насреща да отговоря.

Здравейте, моля ми пишете тук или на лично кои са компаниите, с които отдавате ваши жилища за airbnb на дългосрочен наем? Тоест те ви плащат твърд наем и се занимават с airbnb. Търся такава фирма за моето жилище, но не намирам. Благодаря!

# 6
И ние не бяхме доволни от фирмата ХостМи. Вземаха повече от нас, като все си измисляха разходи: за сол и олио -20 лв на месец. За чистене на прозорци - твърде често искаха ние да плащаме, вместо да влиза в цената за чистенето. Купуване на чаршафи - нашите нещо ги изгубиха и искаха да вземаме нови. Искаха и дивана да перат често, пак за наша сметка. И така, постоянно искаха нещо, и ние се разделихме покрай Ковид с тях. Дадохме го за дългосрочно ползване. След това пак за нощувки, но с фиксиран наем. Наемът сега е по-висок, отколкото ако е на семейство с деца, например. Таксата за входа е малко по-висока, но в блока има още 2 или 3 аирбнб жилища. Комшиите понякога мрънкат, ама бива. Понеже и те не са идеални - затова намираме начин да се разберем. Примерно, трябва да се съберат пари за ремонт на покрива. Първите, които дадохме, са които сме с аирбнб. И до момента, макар да мина повече от година, част от живеещите, които опитваха да мрънкат, не са дали пари. Така че, се справяме.

Общи условия

Активация на акаунт