Има ли любовта срок на годност?

• 14 682
  • 301
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Любовта е най-прекрасното чувство на света.

Но остро възразявам да се наричат всякакви уродливи, токсични, форми на удобство, форми на неангажираност и какво ли още не, любов. Това не е любов.

Любовта е съзидателна, дава ти криле и е онова над хормоналния дисбаланс, плод на инстинкта за размножаване или адреналинова зависимост, която е всъщност създават всякакви видове насилници, пикапъри, нарцисисти, психопати, наркомани, алкохолици и т.н. с личностно разтройство с цел консумация на всички ресурси на жертвата, без да отдават нищо в замяна.

Любовта е плод на хомо сапиенс, носи спокойствие, щастие, сигурност, грижа и подкрепа.
Всеки ден, всеки.
Любовта е привилегия на силните хора, самодостатъчни и успели да генерират достатъчно любов към себе си, за да могат да я отдават в замяна. И този процес на взаимност, обмен на доверие, грижа, привличане, ресурс от всякакъв характер в двете посоки дълготрайно се нарича любов.

# 61
Ей, най-накрая някакво нормално мнение. Аззи, Flowers Hibiscus

# 62
  • София
И аз съм съгласна с Ази. Колкото и скучно да звучи, това е любовта - постоянство, рутина, стабилност, доверие. "Добро утро, ето ти кафе." Всеки ден, ден след ден.

Спряхме да пием кафе заедно, машината се развали, както и любовта ни. /Нещо ми е сантиментално тази сутрин/.

# 63
Я, браво. Някой е чел Фром (Ази).
//
В отговор на темата.
Не само, че има любов, но и тя е най-съзидателното човешко чувство. Най-красивото, най-висшето.
Любовта няма срокове и годности. Тя не е стока да я изтеглиш или сложиш във фризера да не се развали и да я ползваш за после.
Любовта идва при този, който е готов за нея.
За да можеш да изпиташ истинска дълбока любов, трябва да си постигнал определено ниво на осъзнаване.
Тя не идва отвън, от някого, тя идва от теб.
Ако срещнеш човек, който я предизвика и се окажете на една честота – тя разцъфва. Ако не, влюбването отминава, хората се разделят.
Любовта не са само хормоналните бури, физическото привличане, забавленията, материалното, а дълбокото усещане за обич, грижа, покой, приемане, радост от другия.
Любовта не се изпарява лесно. Ако я има, то тя не се губи. Само се видоизменя.
//
Има и разрушителна "любов" – тук поставям връзките, изградени на токсичност – ревност, обсебване, садизъм, мазохизъм и т.н. Но това не е любов, а са компенсации на липсата на истинска съзидателна любов. Подмяна. Нещо като фейк новините.
Също.
Не всеки има потенциала да изпита любов дълбока, разтърсваща. Особености на психиката.

# 64
  • Melmak
А, не търпят. Като чета в БГ Мама имам чувството, че масово жените търпят и много по-гадни неща, но не могат да оставят смотания си мъж.
Мисля, че едно време са търпели доста повече. Разводът е бил печат на челото, дори някои случаи знам, в които тъщата съветва дъщеря си да седи и да не се развежда, въпреки че яде бой, защото какво ще кажат хората. Сега чак такива майки се надявам да няма.

В днешно време търпят тия, които не са си оплели кошницата. И аз чета форума, но масово търпят тия, наврели се у свекървата, без кой знае какви доходи и т.н. В моя свят като гледам никоя не търпи и това е добре. Надявам се все по-малко жени да търпят.

Наскоро си говорих с един познат, че истинската любов е само една. Веднъж идва и после и да се влюбваш в други, не е същото. И аз до една степен съм съгласна. Той се раздели с голямата си любов и се ожени за друга жена, имат си дете. Каза, че я обича, разбира се с нея и е щастлив, но любовта не е като първата.

# 65
Щом не са останали заедно значи не е било "истинската любов".

# 66
Можеш да имаш истинска любов с различни хора.
Всяка любов е за себе си. Да се сравняват любовите е самоубийствено.

# 67
Можеш да имаш истинска любов с различни хора.
Всяка любов е за себе си. Да се сравняват любовите е самоубийствено.

Подкрепям. Много хора (мъже и жени) считат, че щом една любов е била "невъзможна" то тя е била "голямата любов". И защо? Защото е останала неизживяна.

# 68
В тази връзка се сещам за историята на баба и дядо. Срещат се и се харесват. Не любов от пръв поглед, пеперуди и т.н., но се харесват достатъчно. Дядо ми е бил доста практичен човек и е решил, че баба е добра партия и достатъчно удачен избор за партньор макар и да не я познава много добре. Баба явно е смятала същото. Много бързо се оженили - след седмици. Малко рисковано бих казала, но пък тогава е било и друго време. Направили са си семейство, 2 деца, минали са през големи трудности (неща, заради които е можело мъжът да си бие шута). Е, в крайна сметка цял живот заедно (дядо почина преди години), любов и разбирателство. С времето явно са се заобичали достатъчно, защото бяха готови на всичко един за друг. Дядо до последно се държеше, макар и с тежка болест, заради баба.
Надявам се и моето семейство да се съхрани с годините и да имаме дълъг и щастлив семеен живот поне толкова, колкото баба и дядо ❤

# 69
  • София
Аз смятам, че любовта е повече от една и тази, на една по- зряла възраст е най- силна.

Ромео и Жулиета да ме прощават!

# 70
Разбира се, че не може любов с любов да си прилича и всички да обичаш по един и същи начин. Правя разлика между първата и втората любов в моя живот. До трета не съм стигнала още. Та втората определено не е толкова драматична, но това не е недостатък.

# 71
  • Melmak
Щом не са останали заедно значи не е било "истинската любов".

О, не мисля така. Просто явно нещо им куцаше в комуникацията, но наистина се обичаха, и до ден днешен той си казва, че тя му е голямата любов.

Иначе Файър, за историята на баба ти и дядо ти, не е прецедент в ония години. Имало е много такива бракове, но за мен това любов не е. Сякаш са се оженили, защото са видели качества у другия и са разчитали да дойдат чувства по-късно. Сигурно и компромиси са правили.

Аз мисля, че голямата любов също може би идва веднъж. Ако след години се разделя с мъжа си, не съм сигурна, че на 40+ или 50 мога да обичам друг човек така.

# 72
Пресметливостта е обратното на любовта. За мен.

# 73
Файър, били са пощадени. Не е имало чатове, социални мрежи, интернет. Съхранили са се.

# 74
За мен пък си е точно любов. Не са почнали влюбени и загубени, но бяха сплотени и си личеше, че се обичаха до последно.

Общи условия

Активация на акаунт