“Дяволското гърло 2“ - “Есента на демона“ - нов сезон по НОВА ТВ - Тема №9 - финал, и след финала.

• 51 085
  • 998
  •   1
Отговори
# 615
Merri_An, много точно описваш моето мнение.
Аз не съм гледала първи сезон (извинявайте, че се повтарям), започнах да гледам без никакви очаквания. Може би затова ми хареса сериалът. Не е уау, но ми хареса. Вярно, че имаше много недомислици, пропуски и слабости, но пък чаках с нетърпение всяка четвъртък вечер и следях (и се включвах) в темите, които буквално "предсказваха" какво ще се случи.

На изказванията и обещанията на Милошев за нещо грандиозно грам не  повярвах.

Хубавото е, че младите актьори се справиха отлично с ролите си и аз бих следила и други техни изяви.
Та, има и нещо добро.

# 616
Това натрапено послание в речта на Десподов го подминах, дори не се позаслушах за подробности. Нещо беше от рода на “- Вие мълчахте, вие бездействахте, вие сте виновни.
А какво да направим?
Ходим да гласуваме редовно за тези или онези маскари, които идват и си отиват, а след себе си оставят все по-голямо блато.
И не могат да обвиняват народа, че е обезверен.
Аз гласувам, да. И аз ли съм виновна?!?
Мислех, че гледам крими сериал за ритуални убийства, а се оказа, че се опитват да ми вменят чувство на вина, защото дишам. И то по най-директния начин, в прав текст. С главни букви.
Ай, сиктир.
Опитали са се да изкопират речта на Десподов от Мартин Нимьолер, ама "ни в клин, ни в ръкав" им се е получило.
Даже не са могли да го перифразират и адаптират към случая като хората. А в сегашно време посланието е актуално като никога преди и можеше да разтърси из основи ако беше поднесено адекватно.
Скрит текст:
КОГАТО НАЦИСТИТЕ ДОЙДОХА ЗА МЕН

Когато нацистите дойдоха за комунистите,
аз мълчах;
не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите,
аз мълчах;
не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите,
аз мълчах;
не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите,
аз мълчах;
не бях евреин.

Когато дойдоха за мен
- вече не бяха останали хора,
които да ме защитят.

Мартин Нимьолер

# 617
  • София
Добре, няма начин, още няколко реда. Сериозното и майтапът (накрая).
@Miss_Kaprisse:
Скрит текст:
Или масовата ФБ публика е с много ниски критерии и повърхностно мислене? Разсъждават ли поне малко за сюжета търсят ли логика,  или щом има екшън и зрелища всичко е точно? Или на фона на Ергени и Кухни това наистина е уау. Градивна критика не може, трябва да се подкрепя БГ кино. Каква огромна пропаст. Или яко се трие.
Въпреки, че работата ми го налагаше почти, тъй не се плъзнах във ФБ-а. Не ми е интересно там. За жалост не е само у нас. Манипулирането на обществото (често свеждано до прост електорат) е откакто има власт и властимащи. Все пак, и все още, колкото и да изпростяват и на Запад, обществените норми и възпитанието правят индивидите кадърни и отговорни (даже и принудени от законите) в своята си област. А у нас нито на партийците им пука за народа, нито на т.нар. общество му пука за каквото и да било - освен поединичното оцеляване или облагодетелстване.
@lady Koup - в по-новия ви коментар:
Скрит текст:
Няма ги постулатите на истинската драма; само шок и южас; хляб и зрелища. Живи, топлокръвни и реалистични човешки съдби липсваха в нашата продукция... Почти нямаше на кого да си съпричастен. Наистина - на какво ги учат кандидатите за творчески професии!? Thinking Само на маркетинг по най-лошите САЩ-образци!? Щото и там има нормално мислещи и творящи хора!
Образованието е най-важната част/елемент от манипулацията за общество, каквото им трябва (знаем на кого). И на днешните "образоващи се" пък тъй им е още по-харно: нищо не учат, кичат се с дипломи и 24/7 са точно във ФБ, Инста и каквото е там. Критериите са само на книга (където изобщо ги има). Няма нито подбор, нито отбор. И на Запад по-често се влиза лесно, ама не се излиза така.
Не само филмовата ни индустрия е обречена (по @Врабец), животът напред е обречен в повечето му аспекти. Щото не е "модерно" вече да си умен, учен, начетен, грамотен, общокултурен (примери в СБ).
Затова е права @Мери, че:
Скрит текст:
Когато някой гледа непредубедено, просто като хорър/екшън/трилър/драма, като съчетаеш с гледките от Търново, прибавиш любими актьори...
"Непредубеденото" гледане веднъж е забавление, а друг път си е само (нищо повече от) шоО - каквито и се предлагат. Защото са се размили/разбили критериите и знаещите (които имат право да са искащи) са обявени за врагове. Във "Войната на буквите" бяха окепазили историята ни, но ни убеждаваха (вкл. коментиращи), че нищо не разбираме, това е филм, изкуство, модерно фентъзи. А нашият си "Индиана Джоунс" написа статии за дворците и персонажите, но рече, че това е начин да научат нещо младите днес. Кое - фалшивият преразказ или ала-балите?
Разбира се, че нещо може да се потребява (гледа, чете, слуша) непредубедено (без кавичките) като чисто инфо, забавление, убиване на време. Не хвърлям камък по такава аудитория. Но не може тя да е масовата, когато се прави и приема изкуство. Или история.

Веселбата:
Нали разбрахте, че 10-те млн. от джакпота на Тотото снощи са спечелени във В.Търново (Десподов? Този май няма да го видим?)
Пожар обви в гъст дим крепостта Царевец във Велико Търново
https://dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pozhar-obvi-v-gyst-d … imkivideo-2383575
Пламъците са тръгнали от кухините на кулата, като се е получило голямо задимяване в района.
Знаех си аз, че не ни показаха всичко снощи... Simple Smile

# 618
И кое беше това нещо, дето първия път е било фарс, а сега трагедия? За Арсов ли се отнася, за Мия ли? За Филип е трагедия, но и двата случая (Смолян и сега), какъв фарс...

Толкова е било важно да заблудят зрителя, че започнаха един надлъгвания с недомлъвки, фалшиви подскаазки какво и къде да гледаме, какво да очакваме, то котки, какво ли не...

# 619
  • Галифрей
Аз много не помня какво съм писала преди 😁 Помня,че се вълнувах  от идеята която даваха, мислех,че е мистично и Филип и Мия ще намерят любовта си отново. Но след като разбрах какво ще  е първото убийство си казах “ Как така ве?” “ Ти добре ли са??”  И като тръгна първият епизод си казах ок до дук добре и изведнъж гледам как оня ковеше жива  съдийка и я разпъна на кръст. Толкова гадно ми стана,че го изключих и не гледах няколко сцени. Как да кажа просто ми стана гадно, аз такива неща не мога да гледам действа ми психически.
Като цяло сценаристът си е харесал тук там идеики прочел три книги по история и ги наблъскал. На мен ми харесаха гледките и градът. След тоя сериал не бих отишла там 😀 ще ми напомня за криджа  и ме яд че не го развиха добре. Ние го развихме доста  по-добре.
Като се замисля на Милошев другите проекти какво бяха “ Столичаните” и “ Откраднат компот” аз така го наричам. Бяха с по 13 сезона и какво сапунена работа. Аз Столичаните го харесвах първите сезони и после тотално го прецакаха. Биеха се в гърдите,че са най-добрите сериали евър еми не бяха въпреки хубавият актьорски състав. За Откраднат компот така и не се прижалих да го гледам ( въпреки,че играеха мой любими актьори) и част от каста от този сериал.
Винаги,ще си остане “ Дяволското гърло” 2019 най-добрият!
За мен сезон 2 никак не ми беше върха на сладоледа, но поне успяха да ни заблудят. Тъпо ми е изобщо не исках Пламен да е главният демон и му симпатизирах и харесвах  😩 Бях за него и аз ама си виках не това е прекалено  очевидно. 🤡
Идеалното прикритие,кой би заподозрял  инвалид историк  който е няколко професии.

# 620
Пролетният сезон и на двете телевизии започна толкова обещаващо с новите бг сериали-, Ергени, Кухни, нови Танци и т.н., че чак се чудех в началото как да насмогна, но постепенно - разочарование след разочарование...поне в Есента ми беше надеждата- с любими герои, чудесни картини, мистика, напрежение, ама голям тюрлю гювеч излезе като цяло с много ненужни линии и никаква дълбочина. Учудва ме, това опитните актьори не са ли го видяли и коментирали при изграждането на героите си?! И, друго- как никой от актьорите не знаел до край кой е убиеца, като и не толкова наблюдателни зрители са го разконспирирали още в първия епизод?! Поне Министърът на туризма спечели зрителския интерес да посетят Велико Търново Stuck Out Tongue Winking Eye

# 621
Малко не е по темата, но пък това обяснява донякъде защо реакциите във фб и тук са различни.
Повечето тук сме фенове на жанра. Четем, гледаме такива книги и филми. Умовете вече са ни настроени да гледат / четат по различен начин. Детективски.
Много гледам и криминални подкасти. В един от тях авторката ме зариби с играта Криминист. В частност най-трудната им част случаят Петър Костов. По думите ѝ 4 човека два часа се блъскали , докато го решат. Поръчах си, като си викам , ще играя с племенниците ми, като се видим по празниците. Отварям от любопитство да прочета папката с информация и на 10 Мин вече бях разгадала случая. Еми супер разочарована останах от играта. Даже ми беше обидно да я предложа на племенниците ми.
Та цялото това нещо ви го разказвам в смисъла на това, че критериите ни са завишени. Реално, както Мери каза сериалът на средностатистическия зрител не е никак лош. Просто човек , като е вкусил веднъж белгийски бутиков шоколад , трудно би се примирил отново с вкуса на Байкалчето. Но , ако никога не си опитвал първия може да твърдиш , че по-вкусно от соц марципан няма.

# 622
Orangina, в близко време въобще не искам да стъпвам там, с тези ужасии, не не мерси Simple Smile
И аз с въпросите, ама как Харитонов и Заимова стигнаха до инфото, че Кърджиев е Пламен Арсов.

# 623
Е, аз предпочитам в Хавай, при Магнум, ама още спестявам за там Joy

# 624
“Първият път беше фарс, сега ще е Трагедия” Това не го ли коментирахме за стрелбата по Филип?

# 625
  • Washington,USA
Чак на зрелостниците се падна тема за мълчанието 😂😂

# 626
  • Другата България
Orangina, в близко време въобще не искам да стъпвам там, с тези ужасии, не не мерси Simple Smile
И аз с въпросите, ама как Харитонов и Заимова стигнаха до инфото, че Кърджиев е Пламен Арсов.
Те не стигнаха точно до това инфо.
Харитонов и Заимова намериха номера/талон/документи на баничарката в кабинета на Кърджиев. Харитонов се обади на Илчев да я провери, оказа се на някакъв ....скитник ли, просяк ли, възрастен ли - не помня какъв, но ясно, че е регистрирана на фалшив човек. Оттам вече Харитонов се усети, и поиска локацията на колата, от камерите в града. И когато разбра маршрута, Заимова коментира, че нататък е само Преображенския манастир. И тръгнаха натам. Затова и Заимова се обади на Мия, когато тя вече беше хваната от Кърджиев и не можеше да говори.

Сега, това за “голямата кошница“ го казвам като цяло, естествено, че е имало изключения, и то не едно и две. Повечето зрители, любители на жанра, които са гледали Дяволското гърло имаха големи очаквания за втория сезон. И според мен неодобрението и разочарованието идва именно от /съгласна с BaDBluEeYeS/ това, че тук сме събрани любители на жанра, мисленето ни е детективско. Очаквахме повече, във всеки един аспект. Очаквахме както беше заявено от Милошев историята да няма общо със сезон 1. А тя се оказа същата - отмъщение, вярно с различен /тотално неизяснен и объркан мотив/, показан убиец - предвидим и ясен от самото начало, дори това, че Мия го “хвана и пусна“ повториха.
Аз също не съм се взирала във всеки един детайл, опитвах да не издребнявам. Сигурна бях, че нито инсулина на Мия има нещо общо с фабулата, нито гащите на Елдърова, нито хомосексуализма на Смилев, нито книгите, антиките, кръстовете и прочие в дома на Елдъров, нито пък тютюна от Родопите. Обаче, очаквах да стане ясно как убиеца е влязъл в пощата на Мия, как е привлякъл Фифо, защо остави онази бележка за “фарса и ада“, това с друга бременност/раждане на Елдърова, парите при Тороманов, абсолютно нелогичното прощално писмо на Ирина Теодора, наречено “завещание“, защо бяха тези гюдерии, защо Тороманов не поиска да се огласи анализа на синьото влакно, хронологията с пожара и смъртта на другия брат, тяло, кости, гробове, къде беше полицейското начало в този спектакъл .....оффф, има и още със сигурност. И най - вече - бащата на Филотея, при когото намериха скицата/страницата с убийствата и деветте кръга на Ада, заедно ли е бил с Кърджиев, заедно ли са измислили плана, или просто се е досещал и си е водил записки? Или книгата/Библията е на Кърджиев, който я е подхвърлил, за да я намерят Филип и Мия, и да се срещнат в леговището му? Знаел ли е дякон Игнатий, че това е Пламен Арсов? И ЗАЩО по ягодите беше всичко това - заради една жена? Заради това, че е отишла при друг, или че той я е убил?
Накрая вместо до Възмездието, стигнахме до женското начало.
То цяла война се е водила заради една жена, аз искам сюжетна нишка да “хвана“....

Последна редакция: пт, 17 май 2024, 16:29 от Merri_An

# 627
Merri_An,  нали Заимова звънна на Мия и Кърджиев и каза вдигни без да казваш нищо. И Заимова и обясни за Кържиев - Пламен, за операцията в Корея и т.н

# 628
  • Другата България
Това беше СЛЕД като Харитонов вече беше “надушил“ баничарката.
Аз мислех, че това питаш.

# 629
  • Washington,USA
Къде четете позитивни мнения? На страницата на сериала във фейсбук? Айде да се изсипем и да им кажем, че не става.

Общи условия

Активация на акаунт