Технически университет София или технически университет Пловдив?

• 5 035
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте! Аз съм от Бургас и съм 11-ти клас, другата година ми предстои да кандидатствам в университет. Насочил съм се към ТУ София или Пловдив. Бих искал да чуя мнения и от двата. Например къде обучението е по-добро, къде материалната база е по-добра. Как стои въпросът с общежитията, има ли достатъчно за всички, какво е тяхното положение, в близост ли са до университетите. Има ли възможност лесно да се стига до тях с кола (има ли достатъчно парко места?). Предимства и недостатъци и от двата университета. Къде приемът е по-лесен, къде е по-трудно по време на обучението и като цяло от кой университет ще имам по-голяма полза?

# 1
Първо си харесай специалност. В ТУ София има повече и по-нови специалности, а в ТУ Пловдив са по-малко като избор, особено компютърните. Базите и на двете места са добри. В ТУ София имат доста блокове като общежития в близост до университета и със сигурност ще те приемат, има два скоро ремонтирани блока с идеални условия, другите са със сменена дограма, но може да се наложи козметичен ремонт като боядисване. Има паркоместа до общежитията макар и ограничени, около университета също има доста. За ТУ Пловдив не съм чула да имат общежития.

# 2
  • София
Едно уточнение - Не ТУ Пловдив, а филиал на ТУ-София в Пловдив.

Студентски град в София е един голям препълнен паркинг, задръстени улици и смес от жилищни блокове и общежития.
Нужда от кола до университета няма.
Колко е далече общежитието зависи от специалността и къде блока в който живееш. Университетът има много учени блокове, между някои е около 10-тина мин пеша. Общежитията са от Дианабад до края на Студентски град, но пък не живеят в общежития само тези, които не са поискали (стига да имат право на това).
Градският транспорт е повече от достатъчен.
И двата града имат своите възможности за реализация в зависимост от специалността. Може би от там да тръгнеш - да си я избереш и след това да се ориентираш конкретно кое от двата града ще е по-подходящ. Реално се завършва един и същ университет - ТУ-София 
Близко дете предпочете Пловдив пред София заради специалността, независимо, че родното място е почти до София и би могло дори да не живее в София.

# 3
Използвам темата, за да попитам - ако кандидат-студент се яви на приемен изпит в ТУ София, може ли да кандидатства и в София, и в Пловдив едновременно?

# 4
Използвам темата, за да попитам - ако кандидат-студент се яви на приемен изпит в ТУ София, може ли да кандидатства и в София, и в Пловдив едновременно?
Може. Като редите желанията посочвате. Поне така беше преди години. За всеки случай питайте по телефона, който е даден за кандидатстуденти.

# 5
Здравейте! Аз съм от Бургас и съм 11-ти клас, другата година ми предстои да кандидатствам в университет. Насочил съм се към ТУ София или Пловдив. Бих искал да чуя мнения и от двата. Например къде обучението е по-добро, къде материалната база е по-добра. Как стои въпросът с общежитията, има ли достатъчно за всички, какво е тяхното положение, в близост ли са до университетите. Има ли възможност лесно да се стига до тях с кола (има ли достатъчно парко места?). Предимства и недостатъци и от двата университета. Къде приемът е по-лесен, къде е по-трудно по време на обучението и като цяло от кой университет ще имам по-голяма полза?

Здравей! Студентка съм в специалност "Телекомуникации" от 2023г. в град София. Препоръчвам ти с две ръце да избереш София пред Пловдив. Материалната база не блести, но в крайна сметка това НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО! Приемът е лесен и на двете места, разбира се, като се има предвид, че специалностите "Киберсигурност" и "Копм. и софт. инженерство" изискват по-висок бал(за тях трябва и да си се явил на кандидат-студ. изпити). Има достатъчно парко места до 10.00 сутринта точно до блока, който ти е нужен, а след това е малко по-трудно, но се намира. Има много автобуси и метростанции в близост от ТУ, като от никоя спирка не ти отнема повече от 10 минутки пеша. Общежитията са в близост и не познавам човек, който да не ходи пеша от блока си до университета, но и с автобус, ще ти отнеме 2-3 спрки максимум.

По мое мнение е по-добре да запишеш в София. Аз не мога да бъда по-доволна от университета. Сподели към коя специалнот си насочил, между кои се колебаеш или ако не знаеш още коя,  огледай различните факултети, за да те насоча към по-хубавите специалности. Simple Smile)

# 6
  • София
Стана ми интересно кои са "по-хубавите специалности"

# 7
Стана ми интересно кои са "по-хубавите специалности"

Здравейте. Не исках да прозвучи така, сякаш има "лоши" специалности в ТУ. Напротив, във всяка има прекрасна реализация! Под "малко по-елитните" имах предвид разлика между това какви хора кандидатстват в различните специалности и именно тяхното ниво съдя. Това са лични наблюдения и не искам да ги налагам като Истина с главно И. Разбира се, във всяка специалност има и по-малко можещи и такива, които са по-"будни" от останалите и ако човек има силен интерес към дадена специалност, не бива да се ограничава поради средата си, макар да е ключово нещо. Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 15:33 от spasidancer

# 8
  • София
Добре, предлагате помощ, кажете и на нас кои са по-хубавите.

".....Сподели към коя специалнот си насочил, между кои се колебаеш или ако не знаеш още коя,  огледай различните факултети,за да те насоча към по-хубавите специалности. "

# 9
Разбира се, ще дам личното си мнение, но нека разбера и към кой факултет има повече интерес и дали е бил на кандидат-студентски изпит. С две ръце препоръчвам специалностите: "Телекомуникации", "Киберсигурност", "Компютърно и софтуерно инженерство", "Електронни информационни системи". От там познавам хората, преподавателите и съм запозната с нивото на преподаване и програмата.
Ако обаче детето има интерес към Стопанския факултет или специалност като "Инженерен дизайн", "Топлинни и хладилни технологии и системи", "Проектиране и технологии за облекло и текстил" няма лошо да ги запише. Те не са лоши специалности, но са специфични и затова и питам какво го влече. Simple Smile)

# 10
  • София
Разгледах състава и специалностите на ФКТ И ФКСТ. Някои специалности звучат модерно, ноооо трябва да се има 1 (че и 2) на ум....  да кажем имам някаква представа от двата факултета - и предметите, и преподавателите.
Гледам, че си само първи курс, в програмата ти няма спец предмети. Хубаво е да си харесваш специалността, но е добре да се запознаеш и със съществените предмети, и с преподавателите, които ги водят, за да знаеш какво харесваш/препоръчваш... балът е далече от "елитен"
Скрит текст:
".... най-високата от успешно издържан зрелостен изпит (матура) по:        
-   български език и литература, умножена по 2,5;
-   или по математика, умножена по 3;
-   или по физика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по български език и литература, умножена по 2,5;
-   или профилираща матура по математика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по физика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по информатика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по информационни технологии, умножена по 3;
         * или от тест по математика (предварителен или редовен), умножена по 3.

..... сравняват несравними неща, да бяха дали възможност да се кандидатства и с НВО 4 клас.
"Матура" / "зрелостен изпит" .... кандидатстващите са наясно с точното наименование на изпита и няма нужда от съкращения или да е разговорно.

Определено СУ са с по-адекватно балообразуване според трудността на изпита, преди и в ТУ беше така

# 11
Разгледах състава и специалностите на ФКТ И ФКСТ. Някои специалности звучат модерно, ноооо трябва да се има 1 (че и 2) на ум....  да кажем имам някаква представа от двата факултета - и предметите, и преподавателите.
Гледам, че си само първи курс, в програмата ти няма спец предмети. Хубаво е да си харесваш специалността, но е добре да се запознаеш и със съществените предмети, и с преподавателите, които ги водят, за да знаеш какво харесваш/препоръчваш... балът е далече от "елитен"
Скрит текст:
".... най-високата от успешно издържан зрелостен изпит (матура) по:        
-   български език и литература, умножена по 2,5;
-   или по математика, умножена по 3;
-   или по физика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по български език и литература, умножена по 2,5;
-   или профилираща матура по математика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по физика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по информатика, умножена по 3;
-   или профилираща матура по информационни технологии, умножена по 3;
         * или от тест по математика (предварителен или редовен), умножена по 3.

..... сравняват несравними неща, да бяха дали възможност да се кандидатства и с НВО 4 клас.
"Матура" / "зрелостен изпит" .... кандидатстващите са наясно с точното наименование на изпита и няма нужда от съкращения или да е разговорно.

Определено СУ са с по-адекватно балообразуване според трудността на изпита, преди и в ТУ беше така

Хахаха, интересно кой от баловете на специалностите, които съм дала, Ви се струва "далеч от елитен". Минимумът е 26-27. Моята специалност до преди 4 години е била с мин. бал от 28, а това, че просто не се събират хора и поради това да са го намалили не означава нищо. "Авиацията" до преди 4 години е била с бал 28.
Това със "само първи курс" няма да коментирам. Какво очаквате? В първата година да има "специални предмети" ли? Вие сте този, който НЕ Е наясно, че през първите 2 години всички учат едно и също, защото това са "неспециалните", но изключително нужни предмети, служещи за основа на инженера. Вървете Вие да изучавате "специални" предмети без познания в математиката, проектирането, програмирането, знанията по електротехника, материалознание, механика и физика.
Може би Вие сте този, който трябва да погледне програмата и не е лошо да се пообразовате какво стои зад всеки предмет. Относно специалността "Телекомуникации" ще каза, че е най-смислената специалност, защото се изучава и киберсигурност, и програмиране, и предмети от ЕИС. Реално обхващаме изключително много, но, щом не виждате "специални предмети" Ви моля да не се записвате в нея(или детето Ви), а да се насочите към НБУ. Там ще откриете безбройно много цветни и "специално" звучащи специалности. Може и да има нещо по "Ментeсори", което да Ви впечатли. 😆
Успех в намирането на "специални" предмети и специалности. 🫶🏼

Последна редакция: сб, 15 юни 2024, 10:41 от spasidancer

# 12
Разбира се, ще дам личното си мнение, но нека разбера и към кой факултет има повече интерес и дали е бил на кандидат-студентски изпит. С две ръце препоръчвам специалностите: "Телекомуникации", "Киберсигурност", "Компютърно и софтуерно инженерство", "Електронни информационни системи". От там познавам хората, преподавателите и съм запозната с нивото на преподаване и програмата.
Ако обаче детето има интерес към Стопанския факултет или специалност като "Инженерен дизайн", "Топлинни и хладилни технологии и системи", "Проектиране и технологии за облекло и текстил" няма лошо да ги запише. Те не са лоши специалности, но са специфични и затова и питам какво го влече. Simple Smile)

Здравей! Насочил съм се към следните специалности:
1-Компютърно и софтуерно инженерство
2-Информатика и софтуерно инженерство
3-Интелигентни системи и изкуствен интелект
4-Киберсигурност
5-Информационни системи в индустрията
6-Ектронни информационни системи

Някаква информация по тях?

Можеш ли да дадеш някоя социална мрежа да ти пиша на лс?

Последна редакция: сб, 15 юни 2024, 17:06 от kokou

# 13
  • София
spasidancer, коментирам бала на твоята специалност през 2022 г. (какво е било преди 4/4+ г. няма никакво значение, за съжаление, и е един от най-ниските в ТУ), като и начинът на формиране на бала (запазва се и през 2023 и тази) , но това е упрек към университета, не към теб, няма нужда да го приемаш лично.
Важни са Математиката и Физиката, да, а приемат с ДЗИ БЕЛ ?!
..или всеки който е поне малко грамотен може да стане инж.?! (3*2.5+4+4 е 15.5) Sad, .... или разчитат на много грамотни с ДЗИ БЕЛ ПП ?!, каквито няма да намерят от 2024, 'щото няма такъв ДЗИ.
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/darzhavni-zrelostni-izpiti … li-za-dzi-2024-g/
Може би не могат да направят разлика и между ДЗИ Мат/Физика ПП, ДЗИ Мат/Физика ОП или изпита на ТУ (лесен според близки деца, т.е. максимални оценки, коментар за 2023 г., както и за 2024 г.) ?!
... жалко.

Знам колко са "нужни" (в този вид, обем и начин на преподаване) неспециалните предмети от първата и втората година.
Да, "само 1ви курс", защото не познавате от 1во лице специалността, програмата, предметите, преподавателите, не знаете какво препоръчвате.
При завършването вече ще е различно. Тогава ще знаете при кого е "готино", кои са свестни, с някои може и кафе да сте пили, при кого може се мине метър / да спиш / загуба на време, при кого аудиторията е пълна и се попива всяка дума без да имате обяснение с какво сложнотията, за която се говори е обсебила вниманието на всички, без да е разведрил лекцията с шега или нещо куриозно.

Имам представа/познавам не малко от преподавателите от ФКТ и ФКСТ (по специалните предмети)  и кой колко (не) може или колко трудно е да се намери кой да преподава някои от предметите. Може би след година-две (или повече) ще успеете да оцените, че първите две години в тях не едно и също, т.е. в детайлите е ключът.
И не, няма да се записвам (и дете нямам за записване), но пък имам за гърба си 4+ бр. висши Математики, 2+ бр. висши Физики, 2 бр. висши Електротехники, 2+ бр. програмни езика ("+“ идва от някои спец.предмети).... мога и да направя разлика между Информатика и Информационни технологии.
Скрит текст:
погледнах ДЗИ по ИТ 2024 - елементарно е, .... и това се учи 2 г. ПП, чиста загуба на време, че и с равна тежест с Мат ПП / Физика ПП

МОнтесори е името.
Инж. от ТУ звучи добре (понякога само звучи), но неподценявайте завършилите НБУ. Там преподават настоящи и бивши преподаватели от ТУ, успяват да привлекат и преподаватели с бизнес опит, както и бивши служители на ITU
Междудругото в София като минимум има "комуникации" и в СУ - ФФ.

По отношение на "Авиацията" голяма разликата дали е авиационна техника или гражданска авиация, но който се интересува от това, лесно може да намери информация.

kokou,
1 и 2 са ясни.
3 и 4, просто няма кой да преподава в България,  по-скоро като магистратура - в ТУ, ако има кой, ще сте се запознали през годините с преподавателите в ТУ и ще знаете има ли смисъл, или навън, ако Ви влече това.
5 и 6, ако искате да се занимавате с / имате интерес към хардуер. 5 е във ФЕТТ, т.е. предполага по-хардуер.
Има реализация и в това, в него също сме добри (в България), в много случаи тясно свързано с софтуерните разработки.

# 14
spasidancer, коментирам бала на твоята специалност през 2022 г. (какво е било преди 4/4+ г. няма никакво значение, за съжаление, и е един от най-ниските в ТУ), като и начинът на формиране на бала (запазва се и през 2023 и тази) , но това е упрек към университета, не към теб, няма нужда да го приемаш лично.
Важни са Математиката и Физиката, да, а приемат с ДЗИ БЕЛ ?!
..или всеки който е поне малко грамотен може да стане инж.?! (3*2.5+4+4 е 15.5) Sad, .... или разчитат на много грамотни с ДЗИ БЕЛ ПП ?!, каквито няма да намерят от 2024, 'щото няма такъв ДЗИ.
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/darzhavni-zrelostni-izpiti … li-za-dzi-2024-g/
Може би не могат да направят разлика и между ДЗИ Мат/Физика ПП, ДЗИ Мат/Физика ОП или изпита на ТУ (лесен според близки деца, т.е. максимални оценки, коментар за 2023 г., както и за 2024 г.) ?!
... жалко.

Знам колко са "нужни" (в този вид, обем и начин на преподаване) неспециалните предмети от първата и втората година.
Да, "само 1ви курс", защото не познавате от 1во лице специалността, програмата, предметите, преподавателите, не знаете какво препоръчвате.
При завършването вече ще е различно. Тогава ще знаете при кого е "готино", кои са свестни, с някои може и кафе да сте пили, при кого може се мине метър / да спиш / загуба на време, при кого аудиторията е пълна и се попива всяка дума без да имате обяснение с какво сложнотията, за която се говори е обсебила вниманието на всички, без да е разведрил лекцията с шега или нещо куриозно.

Имам представа/познавам не малко от преподавателите от ФКТ и ФКСТ (по специалните предмети)  и кой колко (не) може или колко трудно е да се намери кой да преподава някои от предметите. Може би след година-две (или повече) ще успеете да оцените, че първите две години в тях не едно и също, т.е. в детайлите е ключът.
И не, няма да се записвам (и дете нямам за записване), но пък имам за гърба си 4+ бр. висши Математики, 2+ бр. висши Физики, 2 бр. висши Електротехники, 2+ бр. програмни езика ("+“ идва от някои спец.предмети).... мога и да направя разлика между Информатика и Информационни технологии.
Скрит текст:
погледнах ДЗИ по ИТ 2024 - елементарно е, .... и това се учи 2 г. ПП, чиста загуба на време, че и с равна тежест с Мат ПП / Физика ПП

МОнтесори е името.
Инж. от ТУ звучи добре (понякога само звучи), но неподценявайте завършилите НБУ. Там преподават настоящи и бивши преподаватели от ТУ, успяват да привлекат и преподаватели с бизнес опит, както и бивши служители на ITU
Междудругото в София като минимум има "комуникации" и в СУ - ФФ.

По отношение на "Авиацията" голяма разликата дали е авиационна техника или гражданска авиация, но който се интересува от това, лесно може да намери информация.

kokou,
1 и 2 са ясни.
3 и 4, просто няма кой да преподава в България,  по-скоро като магистратура - в ТУ, ако има кой, ще сте се запознали през годините с преподавателите в ТУ и ще знаете има ли смисъл, или навън, ако Ви влече това.
5 и 6, ако искате да се занимавате с / имате интерес към хардуер. 5 е във ФЕТТ, т.е. предполага по-хардуер.
Има реализация и в това, в него също сме добри (в България), в много случаи тясно свързано с софтуерните разработки.

Е, щом сте толкова запозната със сферата, можете най-добре да отговаряте на въпросите на човека. Не обхващайте всички под един знаменател, че ги интересува в часа/лекцията на кого могат да спят или пропускат. Според мен е хубаво, че може да се влиза и с бал от матурата по БЕЛ, защото аз примерно не съм била нито профил, нито в училище, свързано с копм. технологии и прочее - от езикова гимназия съм. Щом съм неспособна да дам адекватно мнение за специалността, моля Вие, която сте тооолкова запозната с актуалното преподаване и програма, да дадете съвет. Този форум не е създаден да си мерим знанията и "познанствата", а да се помага. Аз не съм започнала да обяснявам, че цялото ми семейство е завършило, а някои и учат в ТУ, нито с кои хора познавам. Дано сте щастлива и доволна от "детайлите" на живота си и заслуженото "инж", което явно аз "нямам грамотността да оценя и разбера". Живейте си в мОнтесори, "НБУ" света, плюйте специалностите и авторитета на университета, който очевидно Ви е оставил горчив вкус в устата от сигурно 30 години насам.
Успех и нека с това се приключи комичната кавга между просто и неграмотно сТУдентче и "Г-жа ИНЖ" !

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 22:21 от spasidancer

Общи условия

Активация на акаунт