Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 897
  • 773
  •   1
Отговори
# 705
На теория не би трябвало да има разлика между теория и практика, но на практика има Simple Smile

Съветвам Ви все пак да си извадите удостоверение за тежести.

Пресен случай. Продаваме половин етаж от стара бизнес сграда и идеална част от парцела. Другата половина беше собственост на фалирало дружество и се продаде чрез синдик на трето лице.

При подготовката на документите за сделката - опааа... изненада - имаме си възбрана от ЧСИ.
Въпросният ЧСИ покрай половиния етаж на длъжника наложил възбрана и на нашата половина, цялата сграда, целия парцел и... сградата на една държавна институция, която е в същия парцел. И това си е стояло така 7-8 години.

По повод учудването ми служителката в Агенцията по вписванията поясни, че понякога така практикували.... Хм...
Писах едно писмо на ЧСИ. Очаквах, че ще си посипе главата с пепел. Йок (казано на книжовен език).
Някаква секретарка с много любезен тон ми обясни как ще вдигнат възбраната, но трябва да платим едикакви си такси.Rage

И така като онзи, дето хем го били, хем го таковали, хем едно кило сол и накрая си платил и ние си платихме за чуждата грешка.
Не ни се губеше време, трябваше да продадем този имот, който за нас си беше пасив, а едва ли друг купувач щеше скоро да се намери.

# 706
Подайте жалба в Камарата на ЧСИ и Министерство на правосъдието.

# 707
Колко беше таксата за вдигане на възбраната?

# 708
Подайте жалба в Камарата на ЧСИ и Министерство на правосъдието.
За кое жалба:
- за налагането на възбрана на имот, който не е собственост на длъжника от СЪДИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА,
или
-за исканата такса описване на неправомерно вписване?
Подайте жалба срещу службата по вписване.

# 709
Как точно и кога се заплаща данък печалба за продажба на имот?
С подаване на данъчна дкалрация в началото на следващата година или веднага след като е продадено жилището? Как ще докажа на каква сума съм го купила, след като съм предала нотариалният акт на новите собственици? Изобщо как се случват нещата?

# 710
Как точно и кога се заплаща данък печалба за продажба на имот?
С подаване на данъчна дкалрация в началото на следващата година или веднага след като е продадено жилището? Как ще докажа на каква сума съм го купила, след като съм предала нотариалният акт на новите собственици? Изобщо как се случват нещата?

Че копие не си ли си оставила??? Как може за сделка на такава сума да не пазиш папка с всички документи поне пет, най-добре десет години? Иначе може някой да каже и за авансов данък, но не знам дали е валидно. Никой нищо няма да ти каже ако подадеш ДД следващата година в законния срок.

# 711
160 лв. платихме за вдигане на възбраната.
Не знам каква е вината на Агенцията вписванията в случая и доколко имат право да се противопоставят на искане за налагане на възбрана от страна на ЧСИ.

# 712
При изповядване на сделка и продавачът , и купувачът получават документ, който им искат в банката за да се направят съответните преводи.
В регистъра всеки с ЛК по ЕГН може да си направи справка за всички сделки, в които е участвал, както и да получи заверено или не копие от съответния документ.

# 713
Абе забелязахте ли, че супер много имоти излизат за продажба последните 10тина дни? А излезлите от месец насам постоянно се въртят, явно не заминават веднага имотите, както беше до скоро. Много интересно какво ще се случи с имотния пазар и дали ще има вечен ръст. И квартири излизат доста. Иначе във Варна е пълно с рускоговорящи, трайно са се заселили. Като изляза в морската в някакво време с малък човекопоток, се разминавам предимно с украинци. Докато са тук предполагам пазарът ще е стабилен. Ако решат да се прибират, според мен ще настъпи голям хаос на пазара на имоти. Лихвите са все още ниски, но докога? Вече чувам хората говорят за предстояща рецесия и това хора със собствени бизнеси. Но всеки им право на мнение. При нас пазарът на труда е все още стабилен. Но като гледам предимно продавачи се търсят и в сферата на куриерските услуги, разгледах jobs-a какво се предлага.

# 714
За рецесия се говори от две години.
Не съм забелязала да излизат много нови имоти, поне не и хубави, готови такива, които са най-желани. Вторичният пазар е някакво мъртвило. Масово панелки останаха или такива, в които трябва да влизаш с багера, а цената е много висока.
Има два-три в нелошо състояние, които бях гледала преди месец и се застояха. Но единият си имаше забележими недостатъци и цената му изглежда височка спрямо тях, даже беше коментиран в другата имотна тема. За останалите не знам какво е положението.
В повечето случаи ако хубав имот от вторичния пазар се застои, може би има някакъв проблем. Останалите изчезват доста бързо. Понеже доскоро бях на пазара и споделям лични впечатления.

# 715
  • София
Всяко лято тенденцията е забавяне ,септември наново се активизира пазара.

# 716
Много интересно какво ще се случи с имотния пазар и дали ще има вечен ръст.
Вечен ръст (в реално изражение) няма как да има.
Преди десетина години имаше апартаменти в София по 500 Е/кв.м. в средните квартали, и по 1000 в хубавите.
Нормална двустайка се намираше за 30к. Толкова струваше една кола среден клас, например VW Пасат с екстрите.
Сега е двустайката е 150-200к, а Пасат с екстрите е 50к.
Тоест, преди едно скромно жилище е струвало колкото една кола, а сега е колкото 3-4 коли. Това е много висок реален ръст. Който се сетил да купи като бяха евтини, добре е спечелил. И аз да бях се усетил, да бях купил повече.
Сега ако купиш и чакаш печалба, колко да стане един апартамент - колкото 10 коли ли? Едва ли така ще стане, защото покупателната способност и демографията ни не са добри.
Има градове, където едно малко жилище струва и колкото 10 коли, има градове където и 1 не струва. Зависи колко е желан градът, колко жители се раждат и умират, колко имигранти идват там и колко напускат.

А в номинално изражение дали ще има още ръст, тоест дали от 200к ще стане 250 - ми ако инфлацията продължава с усилени темпове, може и да стане. Но тогава жилищата ще станат още по-трудно достъпни, защото доходите обикновено едвам догонват инфлацията, а не я изпреварват.
Аз силно се надявам да спрат вече с тая инфлация, вземане на държавен дълг и печатане на пари... но да видим. Сега в ЕС ще има нов парламент и нова Урсула, в САЩ ще има нов президент наесен (пък може и да е стария).
При нас не знам... отказал съм се да се ядосвам вече за българската политика. Всички я виждате къде е - никаква визия, само мошеници.

# 717
Ръст винаги ще има, но въпроса е с какъв темп и дали е реален и дали ще се случи в нашия живот или в живота на децата ни. Честно казано цените в големите БГ градове настигат, че и изпреварват много западни градове, където условията на живот и инфраструктурата са в пъти по-добри. Разбира се българина може да си предпочита родната кочинка, но като гледам накъде отива политическата обстановка и глобалното положение, хич не съм оптимист за стандарта и качеството на живот в България. Иначе цените ни са високи, но какво от това?

# 718
Ръст винаги ще има, но въпроса е с какъв темп и дали е реален и дали ще се случи в нашия живот или в живота на децата ни. Честно казано цените в големите БГ градове настигат, че и изпреварват много западни градове, където условията на живот и инфраструктурата са в пъти по-добри. Разбира се българина може да си предпочита родната кочинка, но като гледам накъде отива политическата обстановка и глобалното положение, хич не съм оптимист за стандарта и качеството на живот в България. Иначе цените ни са високи, но какво от това?

И си я предпочита. Прави ми впечатление в чужбина, че нали все се правят сравнения, българи имащи достатъчно възможности, си купуват жилища или живеят в по-гетоизирани  райони. Като попитам защо не си взе в съседен квартал, отговорът е: "Еми тука нали има повече българи..." и разни такива.

# 719
Предпочират😉Просто е по-евтино.В кварталите 'не гета"не могат да си позволят имот.

Общи условия

Активация на акаунт