Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 899
  • 773
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Колко браншови организации станахте и колко от тях са на едно мнение, защото знам поне  ЕДНА организация, която има различна от вашата позиция?

# 691
  • София, Bulgaria
Те коментират начина,  по който да се случат нещата. А не че, въобще са против.

# 692
Какво пречи на която агенция иска и сега да си сключи застраховка за професионалния риск?
Какво ще помогне тази застраховка на клиентите или на самата агенция?
Томева, като лице от дълго в бранша дайте пример за осъдена агенция от недоволни клиенти. Защото това покрива една професионална застраховка - поема плащания по искове срещу застрахования по повод изпълнение на служебните му задължения.
Не знам защо се хващате баш за застраховането. Една шапка пари и при настъпване на събитие разправии със застрахователя да плати.
Една застраховка няма да накара агенцията да работи компетентно, няма да защити никоя от страните при злоупотреби. Правата все се търсят по съдебен ред.
Агенциите са ЮЛ и по ТЗ отговарят пред съдружниците си. Отношенията с клиентите се уреждат по ЗЗД (закона за задълженията и договорите) и касаят приемането на представителни функции от продавачи и купувачи.
Ако тези им договори са изрядни могат да съдят всеки клиент, който ги заобиколи. Може да ги съди всеки клиент на когото са увреди ли интересите.
Абсолютно не са необходими допълнителни регистрации, регулации и други административни тежести.
Няма наредба или закон, които да накарат когото и било да си изпълнява почтено и компетентно работата.

Как постъпваме в момента? При сделки с имоти или се доверяваме на познати или на голямо име в бранша.
Или нямаме избор, освен да се съобразим с някой натрапен от отсрещната страна.
Това, че ще му прочетем името някъде не го прави нито по-можещ, нито добросъвестен

# 693
Агенциите за недвижими имоти отговарят по Търговския закон.
И по съвест би трябвало, ама защо я няма не знам. Обикновено това се коригира с някакви разпоредби, обществен натиск и други странични неща. Застраховките пък защо? Какво ще застраховат и как това ще подобри имотния пазар?

# 694
  • Бургас
Интересно ми е какво имат предвид под "нелегални брокери". Некоректни да, ама как нелегални, като на практика изисквания и регистър няма, лиценз няма, застраховки няма.

Ето един такъв "нелегален". Човекът има фирма, ама тя не работи. Междувременно той не само продава, ами цял Бургас е пропищял от "посредничеството" му. И в наемите беше се пробвал, доста хора писаха после по Фб и до бургаските медии как им прибрал парите, ама не им е намерил квартира.
Човекът живее в нашия квартал. Само като го видиш как се държи и ти се изпарява всякакво желание да общуваш с него.
https://www.iskra.bg/zamesen-li-e-sinat-na-predsedatelya-na-obsh … -v-imotni-izmami/

# 695
Това вече отива към наказателния кодекс... не към регулации.

# 696
  • Бургас
Добре, че е мама, да го спасява от близки срещи с НК.

# 697
  • София, Bulgaria
Скоро не съм проверявала, но до преди 2..3 г. нямаше застраховка професионална отговорност за брокери. Ако има веднага бих направила. Който не работи, той не греши.
Но, факт е, че всички оплаквания се отнасят до чисто човешки качества. А за тях, няма и няма да има закон.
Санкции...някакви, може би, но когато се отнася до например почтеност, как се доказва, това...има ли субективен фактор, законът се размива.

# 698
Комуникацията с ЧЛ също е лоша по някога. На мен ми се случи да проявя интерес към имот на ЧЛ и той се взе много на сериозно и ми вдигна цената с 30% от нищото. Пожелах му лек ден и гледам, че апартамента му още виси на старата цена непродаден вече 4-5 месеца.

# 699
А какво се случва когато от обява на брокер е обявен имот директно от инвеститора и пише ''Без комисионна от купувача''. Тогава брокера от инвеститора ли ще си вземе парите или на добра воля ще ме разходи? Simple Smile

# 700
А какво се случва когато от обява на брокер е обявен имот директно от инвеститора и пише ''Без комисионна от купувача''. Тогава брокера от инвеститора ли ще си вземе парите или на добра воля ще ме разходи? Simple Smile
Инвеститорът му плаща, като би следвало да си калкулира комисионната в цената. Друг е въпросът дали това е стандартен процент комисионна от 3-4% или е по-нисък заради по-големия брой апартаменти, за които ще се плати.

# 701
Комуникацията с ЧЛ също е лоша по някога. На мен ми се случи да проявя интерес към имот на ЧЛ и той се взе много на сериозно и ми вдигна цената с 30% от нищото. Пожелах му лек ден и гледам, че апартамента му още виси на старата цена непродаден вече 4-5 месеца.
Аз съм попаднала на двама такива, за които обявата е само повод за социален контакт. Да си по говорят с някого как върви пазара и какво се търси/предлага.
В моя случай уж в жилището живеели родители които не били сигурни дали да продават, дали точно сега или напролет или пък да дават под наем.
В единия случай май и жилище нямаше... ама си поговорихме както в БГ мамма🤣

# 702
Здравейте,
За да не отварям нова тема, питам тук.
Преди няколко години закупихме жилище в затворен комплекс, а сега получих информация, че на самият инвеститор му е наложена възбрана на имота, т.е. на комплекса. Някой има ли представа по какъв начин това би се отразило на собствениците на апартаментите в комплекса, които вече са закупени от инвеститора?
Благодаря ви!

# 703
  • Бургас
Кога е наложена възбрана? Преди или след продажбата?
На кое точно е наложена? "На комплекса" няма как, при условие, че собствеността не е негова. Може да е на негови имоти в комплекса, може да е на земята под комплекса, може да е на други терени - напр. ако има басейн, градинки и т.н.
Може да е и на дялове от фирмата му.
Така че уточнете на какво точно е наложена възбрана и кога точно, за да получите точен отговор.
И най-добре се консултирайте с адвокат.

# 704
  • София, Bulgaria
Възбрана, може да се наложи само на това, което е собственост на инвеститора. Това много общо звучи, че наложена възбрана на комплекса.

Общи условия

Активация на акаунт