Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 908
  • 773
  •   1
Отговори
# 675
Точно брокерът не е страна по сделката, ама казва... Дайте сега 2К  стоп капаро , да не ви хрумне нещо довечера и да не ви харесва вече имота.
С две думи Томева ми е отговорила , че те отговорност никаква не носят и не обезщетяват този от когото са взели стоп капаро , ако му кажат след няколко седмици , че няма да се стига до предварителен договор.

Да, и аз за това питах, има ли някъде професионална отговорност от такива настъпили имуществени щети от забавяния и т.н.

# 676
Ако се урегулира законово, може да се въведе таван на комисионната, напр. до 1 процент с ДДС от стойността на имота.
Ще ореват света.
И от глад ще умрат.

Изобщо не е толкова малка сумата, дори да се дели между брокер и агенция. Освен ако не продава по 2 на месец Grinning

# 677
  • София
Ми така се оказа тези дни Grinning
... Ако преди на месец сме успявали да финализираме 6-7 сделки с купувачи, сега са 2-3... 

# 678
Скрит текст:
Ако се урегулира законово, може да се въведе таван на комисионната, напр. до 1 процент с ДДС от стойността на имота.
Ще ореват света.
И от глад ще умрат.
Изобщо не е толкова малка сумата, дори да се дели между брокер и агенция. Освен ако не продава по 2 на месец Grinning

Ама няма да има толкоз пари за нови лъскави коли!
Не знам дали сте виждали от една голяма агенция, добре позната на всички, какви коли карат, модели 2022+.
Практически нулева инвестиция - имотите са си на клиентите, рискът си е за купувача и продавача, а са комисионери на сделки за стотици хиляди левове. Отделно прибират от стоп-капаро (когато клиентът се откаже поради каквато и да е причина), и вземат комисионни и от двете страни (х2 печалбата).

# 679
За съжаление без брокер просто не става. А ......единствено за ново строителство директно от строител. Окупирали са всичко като в паяжина. Seiko, щом като аз една "леля от провинцията" както ме нарече важнееща брокерка се справих, няма проблеми и за теб. А и ти ще купуваш, а документи ще си вади продавача. Главната роля в сделката е на нотариуса. Както се писа по-горе брокера не е страна по сделката. Той е за красота в пейсажа и да си лапне комисионната.
А и да си го пиша и тук, че вчера отдадох под наем. Идва брокер с кандидат наемателка.  Настоява да сваля наема, но и с доста нахален тон/ макар, че бях писала - брокерска комисионна да не се очаква /си го иска. За какво? Щото  работи в мой интерес, ли? Огледа приключи доста бързо.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 17:17 от kriakla

# 680
Точно брокерът не е страна по сделката, ще пиете една студена вода ама ви го казват с други думи ...
 Дайте сега 2К  стоп капаро , да не ви хрумне нещо довечера и да не ви харесва вече имота.
С две думи Томева ми е отговорила , че те отговорност никаква не носят и не обезщетяват този от когото са взели стоп капаро , ако му кажат след няколко седмици , че няма да се стига до предварителен договор.
Дори трябва да им е благодарен, че са разнищили документацията и са открили, че продават нещо неизрядно, че продавачите им се отказали, че брокерката споделила с приятелка и тя иска да купи изгодния имот и т.н и т.н

A защо изобщо стопкапаро на брокера??? Трябва да е на продавача, защото той е страна по сделката и той може да размисли, а подписът на брокера не го задължава нищо.  Капарото на брокера евентуално спира този брокер да предлага апартамента и нищо повече. Аз на брокер стопкапаро не бих дала.

# 681
За съжаление без брокер просто не става. А ......единствено за ново строителство директно от строител. Окупирали са всичко като в паяжина.
Става то - аз двата последни имота, които продавах, сам си ги продадох.
За единият купувачите дойдоха с брокерка - платиха си й те, задето е видяла обявата в имот.бг вместо тях.
Бях си приготвил в една папка нот. акт, скица, данъчна оценка, всичко. Показвам да видят като дойдат на оглед.
Другият човекът сам се обади, без брокер. Нито аз, нито той сме плащали. Той излезе оправен, даже нотариалният акт сами съставихме. Нотариусът иска по закон колкото за заверяване на акта, още толкова и за съставянето му. Питахме можем ли да пратим наш проект - можело. Съставихме си го според стария акт, като само описахме новите номера на приложени документи и новите имена на купувач - продавач. Ми подписа го нотариуса без забележки.
За някои по-сложни сделки, наследства, много собственици, неясноти - сигурно има нужда не само от нотариус, но и адвокат. Вероятно и брокер, ако е по-компетентен, би могъл да свърши работата - но повечето не са.

Интересно, че точно днес брокерите се събрали да обсъждат как да регулират бранша си - сега ми попадна случайно, докато чета новините:
https://www.dnevnik.bg/biznes/2024/06/06/4634737_agenciite_za_im … o_vuprosa_kak_da/

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 18:49 от chris78

# 682
Сделката е между купувач и продавач. Брокерът/ Агенцията не е страна по сделката.  Ако съм брокер на купувача, не подписваме предварителен договор без положително юридическо становище. Т.е. залагаме на превенцията. Да не се стига до разваляне на ПД, както знаем, това се случва по съдебен ред.
Ако сме брокер на продавача, преди да пусна имота, знам какво продавам по документи. Купувачът не ми е клиент. Ако иска да си наема адвокати,  негова си работа. Моят ангажимент е да му предоставя документите. Ние си получаваме възнаграждението след сделката.

А какво се случва, ако другата страна е частно лице?Simple Smile Ще претендирате ли комисионна и от нея, след като не Ви е наела и се очаква водещи да са интересите на Вашия клиент? Вярвам, че в този случай е редно и професионално да не се взима комисионна и от двете страни!
Харесвам мисленето Ви и вярвам, че сте съвестен човек и професионалист.
И все пак, много от нещата в този бранш куцат и затова е всеобщото недоволство.
Аз споделих личен положителен опит, като вярвам, че това се дължеше пряко на личните качества на човека, с когото съм се свързала, може би съм имала късмет.
Но е факт, че масово едни пари се дават едва ли не насила, защото сделки между частни лица стават трудно, вече се обсъдиха причините. Някакъв вид мазохизъм на пазара с имоти. Оттам печалбарство, номера и шмекерии..
Когато купувахме, брокерът на продавача поиска и от нас 3 процента, като до края на сделката ме изправи на нокти, нито в един момент не застана зад нашия интерес. Драскаше ми корекциите по предварителния договор и правеше много фини мизерии. Харесахме имота, юрист съм, оправихме се някак.
Факт е също, че сделките често се развалят за глупости, в т.ч. чисто нехаресване, на база емоции, да не кажа дребнавости, между купувача и продавача. Тук точно е ролята на брокера, да тушира това напрежение и да ги доведе до сделка.
Факт е и че всеки гледа парите на брокера от сделката, обаче колко провалени такива има и тичане за лудо...
Да обобщя, според мен недоволството от поначало натрапената услуга и произтичащото оттам недоверие към бранша (и реципрочно - прецакване на читавите хора, работещи като брокери) се провокира от много фактори, основните от които са:
- твърде висока комисионна за всяка сделка (говоря за продажба) и това, че рядко се попада на гъвкав човек в това отношение, да договори спрямо конкретните й параметри.
- натискане за ексклузивни права при продажба, с условия неизгодни за продавача
- претендиране на комисионна още на ПД и липса на реална отговорност на агенцията след това
- липса на каквато и да било законова регулация, застрахова Професионална отговорност и пр.

# 683
  • София, Bulgaria
Сделката е между купувач и продавач. Брокерът/ Агенцията не е страна по сделката.  Ако съм брокер на купувача, не подписваме предварителен договор без положително юридическо становище. Т.е. залагаме на превенцията. Да не се стига до разваляне на ПД, както знаем, това се случва по съдебен ред.
Ако сме брокер на продавача, преди да пусна имота, знам какво продавам по документи. Купувачът не ми е клиент. Ако иска да си наема адвокати,  негова си работа. Моят ангажимент е да му предоставя документите. Ние си получаваме възнаграждението след сделката.

А какво се случва, ако другата страна е частно лице?Simple Smile Ще претендирате ли комисионна и от нея, след като не Ви е наела и се очаква водещи да са интересите на Вашия клиент? Вярвам, че в този случай е редно и професионално да не се взима комисионна и от двете страни!
Харесвам мисленето Ви и вярвам, че сте съвестен човек и професионалист.
И все пак, много от нещата в този бранш куцат и затова е всеобщото недоволство.
Аз споделих личен положителен опит, като вярвам, че това се дължеше пряко на личните качества на човека, с когото съм се свързала, може би съм имала късмет.
Но е факт, че масово едни пари се дават едва ли не насила, защото сделки между частни лица стават трудно, вече се обсъдиха причините. Някакъв вид мазохизъм на пазара с имоти. Оттам печалбарство, номера и шмекерии..
Когато купувахме, брокерът на продавача поиска и от нас 3 процента, като до края на сделката ме изправи на нокти, нито в един момент не застана зад нашия интерес. Драскаше ми корекциите по предварителния договор и правеше много фини мизерии. Харесахме имота, юрист съм, оправихме се някак.
Факт е също, че сделките често се развалят за глупости, в т.ч. чисто нехаресване, на база емоции, да не кажа дребнавости, между купувача и продавача. Тук точно е ролята на брокера, да тушира това напрежение и да ги доведе до сделка.
Факт е и че всеки гледа парите на брокера от сделката, обаче колко провалени такива има и тичане за лудо...
Да обобщя, според мен недоволството от поначало натрапената услуга и произтичащото оттам недоверие към бранша (и реципрочно - прецакване на читавите хора, работещи като брокери) се провокира от много фактори, основните от които са:
- твърде висока комисионна за всяка сделка (говоря за продажба) и това, че рядко се попада на гъвкав човек в това отношение, да договори спрямо конкретните й параметри.
- натискане за ексклузивни права при продажба, с условия неизгодни за продавача
- претендиране на комисионна още на ПД и липса на реална отговорност на агенцията след това
- липса на каквато и да било законова регулация, застрахова Професионална отговорност и пр.

100% съм съгласна с вас. Ние винаги сме брокери само на едната страна. Или купуваме с наш клиент или продаваме. Бизнесът ни е 100% от препоръки.
Ако продавам имот, купувачът не ми е клиент и не плаща комисиона. Обратното е по същия начин. Комисионата се плаща след нотариалното изповядване, когото всичко приключи и сме приели владението.
Давам си сметка, че малко агенции работят на този принцип, но това е наше фирмено решение. И е така, защото ни дава свободата да сме твърдо зад клиента си и ако другата страна прекалява или се държи невъзпитано,  изнерващо ситуацията, заяжда се, избива комплекси, знаете за какво говоря или иска условия, които са неприемливи за клиинта ни, да направим отпор, твърдо възражение и т.н. Иначе не би се случило, ако и двамата са клиенти. Трабва да се лавира, с една дума за съм мишок. Не, благодаря.
А между другото всичките, тези частни лица, на които не сме взели комисиона, после са ставали наши клиенти или са ни пращали препоръки.

# 684
Да си брокер е най-обикновена търговска професия - като да си продавач в магазин за козметика например, аз поне не виждам никаква разлика, не се изисква никаква еспертиза, само да си убедителен, в представянето на даден продукт в добра светлина. За предоставянето на такава елементарна услуга, парите, които се правят в брокерския бизнес, са абсолютно неоправдани.

Нищо не разбрах от това, което е написала tomeva. Купувачът и продавачът трябвало да се харесат? Аз като съм купувач ми е абсолютно все едно, дали продавач, баба Яга или брокер продават жилището. Не мисля че и на продавачът особено много му пука кой купува. Продавачите имали нереалистични очаквания? 90% от продаващите хора могат да влязат в някой портал, да разгледат подобни обяви в дадения квартал и да добият представа колко вървят жилищата. Ще завишат цената стартово, като не стане, след месец-два ще я свалят и в крайна сметка ще се намери купувач щом се достигне пазарната цена. Къде в изброените от мен сценарии брокер би помогнал кой знае колко с нещо, че да се оправдае комисионна от десетки хиляди левове?
Тия работи дето ги пишете, че на никой не му пука коя е отсрещната страна изобщо не са така, поне в провинцията.
И двата пъти когато съм купувала апартамент дори много се интересуваха продавачите какви хора купуват. И двамата продавачи изкарали по 20 г. със същите съседи и имаха вътрешни спирачки да им нататрузят кого да е. Отдел о сантиментите - на кого оставят дома си. Колкото и неоснователни да са.

# 685
Личният ми опит с брокери е ограничен, но за сметка на това положителен. Брокерката ми намери жилище, за което нямаше обява. Платих първоначално обявената цена, в която би следвало да е била добавена брокерска комисионна за брокера, който ексклузивно продаваше сградата и работеше директно с инвеститора. По времето, когато преговаряхме сделката, цените в района вече бяха скочили и инвеститорът спокойно можеше да ми поиска и по-висока цена, така че от гледна точка на платената сума съм ок. По договор дължах комисионна на моята брокерка, но продажбите на апартаменти в сградата бяха обявени без комисионна от купувача и аз в крайна сметка не платих отделна комисионна на моята брокерка. Брокерите как са се разбрали помежду си не знам и никой не ме е занимавал с това. Единственият ми допълнителен разход по сделката беше за адвокатката, която преработи проекта на предварителния договор, който дойде от инвеститора и нотариалния акт. Тя и брокерите координираха тези промени с инвеститора и всичко беше договорено в много кратки срокове.

Хубаво ще е обаче да се внесе регулация в професията. Сега куцо, кьораво и сакато може да се заяви като брокер и съответно има и много откровени измамници. Редно е да има регистър и някакво основно обучение, задължително за всички. Застрахователните агенти, например, минават някакъв изпит и ги водят в регистър към КФН. И е редно да се изяснят задълженията на брокера. В моя договор беше много волативно описано "да осигури организационно обслужване на сделката", което може да означава и всичко, и нищо.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 14:35 от innasn

# 686
Интересно ми е какво имат предвид под "нелегални брокери". Некоректни да, ама как нелегални, като на практика изисквания и регистър няма, лиценз няма, застраховки няма.

Само за един подобен случай се сещам - търся преди години квартира. Един разтропан брокер ми предлага да ме развежда след работно време. Първи ден - нещо се проваляха огледите или не ми харесваше. Втори ден - отиваме на оглед, оказва се е кооперация, едва завършена на груб строеж. Ами брокерът решил да ме представи на инвеститора като човек, който ще купува. Беше в някакво кризисно време, явно не вървяха продажбите, инвеститорът каза, че има свободни майстори и за седмица-две могат да направят довършителни работи и да е за нанасяне.

На другия ден ми се обажда шефът на агенцията да се извинява - два дни по-рано уволнил брокера, но той решил да си доработва. Между другото, кооперацията беше хубава и с оглед последващото развитие на пазара покупката щеше да е добра сделка.

# 687
Брокерите в страната се оказаха направо сватовници Satisfied Обърнахте темата на вицове. Как брокерът пък ще опознае клиента си чак до там, че да знае какви са му отношенията с родата, съседите, какво яде за закуска и какъв човек е? Ще попълва лексикон? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 688
  • София
То между брокерска агенция и агенция за запознанства няма особена разлика Grinning

# 689
  • София, Bulgaria
Агенциите за недвижими имоти отговарят по Търговския закон. Това, че няма специален закон за бранша, не го прави извън закона. И между другото, точно агенциите повече от 10г. се борят да се приеме закон и регистър и професионална застраховка. Регулация от Държавата е отказвана многократно, поради липса на ресурс. Това се казва официално.
Няма по-заинтересова страна от самия бранш да се въведе ред и регулация.

Общи условия

Активация на акаунт