Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 909
  • 773
  •   1
Отговори
# 660
  • София, Bulgaria
aljosha, какво значи продава? Ейй... така и хоп, парите са ми по сметката!
Колко хубавооо....
И като се развали сделката, какво?- аааа... ами нищо, само едни нерви, адвокати, заплахи, дела... кой  крив, кой прав, загуба на пари... нищо работа.

# 661
И брокерите точна каква отговорност носят, че не се сещам...
Аз знам за случай в който близък ходи взема брокера от офиса, ходиха до село на 40 км от София, много беше се надъхал, хареса му имота не се е пазарил и стотинка, ходи да плаща стоп капаро в агенцията и мина седмица, мина две, все му казваха ще ви се обадим и накрая му казаха, че не могат да приготвят документите и продавачите били се отказали.
Да, върнаха му парите, ама и нула работа не му свършиха и загуби един месец , а даже беше говорил с майстори да ремонтира селската къща и какви ли не планове.
Пълно разочарование.
Мога ли да осъдя брокер, ако се появи след време проблем, едва ли ...
Ще кажат да сте си наели адвокат, нотариуса да си е свършил работата, аз си взех комисионната пийте една студена вода.

# 662
И като се развали сделката, какво?- аааа... ами нищо, само едни нерви, адвокати, заплахи, дела... кой  крив, кой прав, загуба на пари... нищо работа.
Aма това се случва масово, дори и като има замесен брокер.
Даже при най-скандалните случаи, за които знам, именно брокер е замесен и нещо пак е оклепал.
И при нас за малко да се развали - брокерът не беше ни уведомил за някои условия на продавача. Разбрахме за тях по-късно. И други неща имаше. Абе, не искам да си спомням, селяния голяма...

# 663
  • София
Параметрите на една сделка се изчистват до предварителния договор. Ако не се изчистят и има недоволна страна от някое от обстоятелствата, не виждам как насила може да има сделка и за какви заплахи, дела и т.н. Освен ако умишлено някое условие не е скрито от посредника, защото само той контактува и с двете страни. НО... на този етап е комисионната и на него просто му се е премълчавало... не искал скандали явно Grinning

# 664
За комисионната ясно ...
Мен друго ме интересува, дали има случай в който Томева или нейн колега са сключили договор в който обезщетяват купувача ако сделката не се осъществи не по негова вина. Знаем, че ако е по негова остава без стоп капарото, депозита ...
А в обратния случай едва ли не трябва да черпи, ако му върнат неговите си пари.

# 665
На мен пък ми е интересно, кой е определил тая комисионна от 3 (3,6%) от цената на имота. Защо не е променлива, в зависимост от самия имот. Ако е ново строителство, е сравнително лесна сделка. А ако е някоя историческа антика с хиляди наследници и истории, съвсем друга. Още не съм чул, някой брокер да е платил неустойка (имат ли професионални застраховки?) ако нещо е провалено като сделка, загуба на време, загуба на стойност на жилището, не добре преценен имот и т.н.
НО пък съм ЗА брокерите, както в моята ситуация, искам да закупя жилище в София, а не съм запознат въобще каква е ситуацията. Едно е да подпитвам в бг мама и да чета, друго е да си отида с човек, да ме разведе, да си е запознат с нотариуси, банки, документи откъде се вадят и т.н. Не мога да ангажирам мои познати и приятели да ми обясняват и водят.
Съответно, както продавам наследствени в други населени места нямам възможност да пътувам за огледи от клиенти всеки път, съответно ако има сделка, пак не знам къде са институциите, кое къде как и колко.

# 666
Европейската централна банка намали за пръв път от 2019 г. насам на 3.75% лихвата по депозити от рекордно високите 4%!

# 667
Европейската централна банка намали за пръв път от 2019 г. насам на 3.75% лихвата по депозити от рекордно високите 4%!

Е то се очакваше, въпросът е дали ще има още две такива намаления юли и септември или само едно. Но не е от 2019 г. тоя рекорд за високи лихви. Тогава бяха отрицателни.

# 668
НО пък съм ЗА брокерите, както в моята ситуация, искам да закупя жилище в София, а не съм запознат въобще каква е ситуацията. Едно е да подпитвам в бг мама и да чета, друго е да си отида с човек, да ме разведе, да си е запознат с нотариуси, документи откъде се вадят и т.н. Не мога да ангажирам мои познати и приятели да ми обясняват и водят.
Ми и аз се надявах брокерът поне да свърши тая работа, че и аз не бях наясно как и откъде се вадят документи.
Ама се наложи да се науча, въпреки брокера. Disappointed Relieved
Та си имай едно наум и не разчитай на това.
Един адвокат върши по-добра работа, за по-малко пари.

# 669
Аз пък съм ЗА брокерите, както в моята ситуация, искам да закупя жилище в София, а не съм запознат въобще каква е ситуацията. Едно е да подпитвам в бг мама и да чета, друго е да си отида с човек, да ме разведе, да си е запознат с нотариуси, документи откъде се вадят и т.н.
Какви документи имаш да вадиш ти - ти като купуваш нали затова си плащаш на нотариуса таксата му, и той се подписва и удостоверява, че продавачът е този, че той е собственикът, че няма пречки да се сключи сделката, и т.н.
Вече ако искаш някой да те запознае с кварталите, да те развежда, да те ориентира кое как върви, кое си струва и кое не - ОК, това си е услуга, плати си му 3%. Обаче брокерът на продавача пък много вероятно ще каже - тази цена е за частно лице, а за колеги цената е с 3% отгоре. Така че ще платиш 3% на твоя, и 3% на оня другия, без да си му искал услугите.

Ако ли пък работиш не с малък независим брокер, а отидеш в някоя от големите водещи агенции - там пък другояче ще те прецакат. Те имат примерно 100-200 апартамента, обявени при тях и с дадени им права, и ще те водят първо само в тях, та да вземат 6%, а не 3% ако ти покажат друг имот, обявен от друг брокер. Нищо че за тебе може по-подходящи да са не "техните" имоти, а други такива.

Абе въобще, сбъркана система.

# 670
  • София, Bulgaria
Сделката е между купувач и продавач. Брокерът/ Агенцията не е страна по сделката.  Ако съм брокер на купувача, не подписваме предварителен договор без положително юридическо становище. Т.е. залагаме на превенцията. Да не се стига до разваляне на ПД, както знаем, това се случва по съдебен ред.
Ако сме брокер на продавача, преди да пусна имота, знам какво продавам по документи. Купувачът не ми е клиент. Ако иска да си наема адвокати,  негова си работа. Моят ангажимент е да му предоставя документите. Ние си получаваме възнаграждението след сделката.

# 671
Когато ние скоро купувахме апартамент в курорт до Варна, брокерът ни предлага определен нотариус. Чета за него, излиза ми измама в миналото. Избирам друг, дава проект на нотариален акт, който е 'постен'. Аз пиша по него, после наемам адвокат в София, мисля, че стана много добър за 450 лв такса. На брокера 3,6 процента обаче. Някои от другите брокери направо бяха противни, от нашия съм сравнително доволна, но не и за тези пари. Ако се урегулира законово, може да се въведе таван на комисионната, напр. до 1 процент с ДДС от стойността на имота.

# 672
Обаче брокерът на продавача пък много вероятно ще каже - тази цена е за частно лице, а за колеги цената е с 3% отгоре. Така че ще платиш 3% на твоя, и 3% на оня другия, без да си му искал услугите.

Е не е така. Аз в моя град си знам кое колко къде, и всичко сам си вадя и разправям. Имах един стар приятел брокер, който е известен в града всички го познават като брокер, т.е. не е измислен. Дадох му 500 лв. да се почерпи и го водех с мен по огледите. Когато намерих жилището (аз си ги търсих) отидох и брокерката на продавача ми каза - а ти си водиш твой брокер, иначе се беше заоблизвала за комисионеца, в случая не плащам комисион на нея а само на моя "брокер". Та човека ми спести хем комисион, хем ми свали 5-6% от цената тогава.

# 673
Точно брокерът не е страна по сделката, ще пиете една студена вода ама ви го казват с други думи ...
 Дайте сега 2К  стоп капаро , да не ви хрумне нещо довечера и да не ви харесва вече имота.
С две думи Томева ми е отговорила , че те отговорност никаква не носят и не обезщетяват този от когото са взели стоп капаро , ако му кажат след няколко седмици , че няма да се стига до предварителен договор.
Дори трябва да им е благодарен, че са разнищили документацията и са открили, че продават нещо неизрядно, че продавачите им се отказали, че брокерката споделила с приятелка и тя иска да купи изгодния имот и т.н и т.н

# 674
Ако се урегулира законово, може да се въведе таван на комисионната, напр. до 1 процент с ДДС от стойността на имота.
Ще ореват света.
И от глад ще умрат.

Общи условия

Активация на акаунт