Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 909
  • 773
  •   1
Отговори
# 405
Ха, аз съм ги пишел - виж че на всяка страница има по няколко мнения тип "ще се качват още", "няма да падат", "и да паднат, после пак ще се качат и то още повече", или други подобни.

Ама то последното е вярно. Или поне исторически погледнато за целия пазар все е било вярно. И няма как да не е вярно най-малкото заради непрекъснатата инфлация, която те тормози толкова.
Иначе има краткосрочни пикове и спадове и точно там може да се спекулира, респективно някои може да направят състояние, а други да фалират. Има и локални отклонения (прочутият Детройт или даже Чернобил). И тези локални отклонения не са от вчера, колко ли са загубили инвеститорите в Помпей на времето си? Wink

За да илюстрирам идеята си намерих една крива, която отразява нещо различно (добива на злато), но има характеристиките, за които говоря. И по подобен начин се развиват цените и на НИ в глобален план (без локалните изключения).

# 406
Хубаво - като е вярно, ти колко имота купи последните няколко години? Аз нито един, значи изтървал съм да спечеля. Ти спечели ли?
Ако ще купувам, ще дебна да е в някой от спадовете, не в пика.
Успех на всички!

# 407
Хубаво - като е вярно, ти колко имота купи последните няколко години? Аз нито един, значи изтървал съм да спечеля. Ти спечели ли?
Ако ще купувам, ще дебна да е в някой от спадовете, не в пика.
Успех на всички!

Аз не съм купувала и продавала наскоро.  Последно съм продала преди две години, а съм купила преди пет. Но като цяло бягам от този пазар, защото имам  да наследявам доста, все на добри места, а по-нататък се очертава всички имоти на фамилията да се наследят накрая от само един човек. Който пък няма интереси от имоти в България и затова ще трябва да продаваме преди да наследи. Та затова не купувам. Последния път купих спекулативно, защото ми се отвори парашутът за изгодна сделка и беше изключение. И сега да ми падне такова, пак ще купя, защото спечелих много. Но иначе не е това моето.

А за болднатото си принципно прав. Само дето не се знае дали сега е пикът и дали скоро ще има спад и колко ще е той. Точно като теб и аз преди две години някъде бях решила, че златото е в пик и няма как да не спадне. И две години чакам да спадне, защото в портфейла ми има място (и буквално, и преносно) за още малко, ама то пък взе, че скочи до небето. Ако бях купила тогава, щях да спечеля, но заложих на понижение и загубих. И с имотите неизвестността е същата, но аз на този пазар съм само наблюдател.

# 408
Ако човек купува за лично ползване няма много смисъл да чака спад.
Повечето си остават с чакането и на 35+ тепърва почват да се навиват да купят, независимо какви са цените.

# 409
@ЧС - знаеш, че във всеки от нас се борят две противоположни страсти - алчността и страха. Или ако тези думи ти навяват негативни асоциации, наречи ги "желание да спечелиш" и "предпазливост да не загубиш".
И коя от тях взема надвес, зависи от сто неща, вкл. и настроението ти днес. Но по принцип с цикъла на живота ти се променят и те, и на по-зрели години си по-предпазлив да не загубиш ако купиш на пика и трябва да чакаш 10 години само за да излезеш на нула, а на 15-та вече да спечелиш. Че то след толкова време може и да сме умрели, а може и Елон Мъск да ни е сложил чип в мозъка и да се ъплоуднем в клауда и вече да не ни трябват недвижими имоти, а само такива в мета-вселената.

Иначе и тия дългосрочни графики от по 200 години, които даваш, и те в още по-дългосрочен план не са верни. Например и в Римската Империя 300 години имотите са се качвали, после 1000 са били на дъното и са буренясвали. В империте на маите, на ацтеките колко е струвало жилище на главната, баш до Мачу Пикчу, до двореца на краля - и ако някой е начертал 300-годишна графика какво е щял да предвиди за 15-ти век? По-назад до Асирия, Вавилон, Египет няма да се връщам - ама тогава си им кажел какво ще стане на базата на вековната им история? Та и сега ако кажеш, че САЩ и Европа щом 200 години е вървяло така, значи и следващите 200 ще е пак така, е просто човешко заблуждение, над което господ вероятно се смее.

# 410
Апропо,в интервю Сорос каза,че алчността и страхът били движещите сили у човека... Yum

# 411
Добре бе хора, не е ли време и да се замислим, че това инвестиции, инвестиции и живота си минал.
Прабаба ми имаше хубава приказка, че нищо от този свят няма да отнесем. Така и стана с нея.
Това се сетих след като прочетох коментара на черна станция.
Колкото и да наследим, дори и портфейла ни да е с размерите на чекмедже в един момент друг ще ги харчи и ще им се радва.
Затова според мен, човек ако има възможност не трябва да гони вечната възвръщаемост, защото в един момент той няма да се върне на този свят, за да си я нагледа.
За мен правилното е човек да осигури някаква сигурност и добър живот на семейството си ако има възможност и да не се задълбава в илюзорни печалби в бъдещето.
Важното е как живее днес и сега.
Вчера няма да се върне, утре не се знае дали ще дойде за него.

# 412
Така е, на стари години човек става по-предпазлив. Както и с надебеляването на портфейла - едно е да рискуваш 10 000, друго е 100 000, трето е милион. Големите фалирали предприемачи обаче рискуват с чужди пари и затова смели рискуват милиарди. Та вече инвеститорите им трябва да си правят сметката със своите 10, 100 или колкото бона.

# 413
Точно, минава си. Затова и бързах да купя първия си апартамент с ипотека, когато достигнах минималната за целта възраст и имах доходи, които да са достатъчни, но не и високи. Тогава наем и ипотека бяха сходни като суми. Исках да се чувствам добре, не съм мислила за инвестиции. Тя и темата не е за такива. Затова и сега, когато вече искахме да ни е широко, купихме и друг - независимо, че цената беше тройна на първия, просто отново искаме да ни е добре - сега и на момента, не след 20 години.

# 414
Исках да се чувствам добре, не съм мислила за инвестиции. Тя и темата не е за такива.
Е как да не е - на пръстите си броя хората, които напоследък тук са казали "купих за живеене в квартал Х, У кв.м. за цена Z, което намирам за изгодно".
Повечето примери, особено напоследък, са като този младеж, който купил 5 за флипване, Тинтина беше купила в Бургас и тя за флипване, и такива подобни.

# 415
50% от темата (и повече) е хулене на спекуланти и съвети да се чака да паднат цените, не, направо да се сринат. То може ли нещо да кажеш... Мнозинството купуваме, за да живеем, или продаваме, или решаваме дали да задържим и да дадем под наем имот, който имаме отдавна - наследен, отеснял, в друг град...

Малко са тези, които професионално се занимават да влагат в имоти и разчитат на доход от тях.

Ама аз ще вися на квартира с угроза всеки месец да се чудя ще вдигнат ли наема или ще ме изгонят и ще чакам да си плащам наема с доход от инвестиции? И ще мърморя по форумите какви балами са тия, които са купили, понеже пазарът не се знае къде ще тръгне и може да им вдигнат лихвите...

# 416
Добре бе хора, не е ли време и да се замислим, че това инвестиции, инвестиции и живота си минал.
Ама то за деца и внуци кътат хората, затова никой от тях не ще да работи, уредени са поколенията и само на кафенце и на Дубай ходят и току пишат из интернет да минава времето.

# 417
Някои от инвеститорите в НИ почват да ги осветляват и изтипосват с истинските им аватари https://www.dnes.bg/top-novini/2024/05/31/bylgarskite-izmamnici- … -milionite.609033
Току виж спрели да пишат за известно време в темата Simple Smile Разбира се, това на основната част от родните играчи с евро и данъчни измами едва ли ще се случи. Иначе и от Дубай се връщат понякога, или ги връщат..

# 418
Някои от инвеститорите в НИ почват да ги осветляват и изтипосват с истинските им аватари https://www.dnes.bg/top-novini/2024/05/31/bylgarskite-izmamnici- … -milionite.609033
Току виж спрели да пишат за известно време в темата Simple Smile Разбира се, това на основната част от родните играчи с евро и данъчни измами едва ли ще се случи. Иначе и от Дубай се връщат понякога, или ги връщат..

Кого от темата имаш предвид?

# 419
  • София, Bulgaria
chris78, гледай статистики и данни, а не кой се бил похвалил и кой не...
Ти имаш двоен стандарт, за твоите доводи вадиш статистики, графики, аз за обратните доводи...."ми тук никой не е казал, че е купил..." Не сериозно е.
Ако някой покаже ръст на цените за 10-20 г. , неее... не  става, ако ти покаже последните 4 години, пак не ок.
Пазарът в момента е много добър, защото го няма това бързане, както преди няколко години. Всичко се случва обмислено и претеглено. И все още е по-добър за продавачите. За купувачите е тегаво, особено за готови имоти, защото няма предлагане, няма избор... и това е едно от нещата, които намаляват броя на сделките.
Ако преди на месец сме успявали да финализираме 6-7 сделки с купувачи, сега са 2-3... Преди за 2 месеца приключваме с даден купувач, а сега по 6 месеца търсим.
И сделки и клиенти има за всеки един квартал в София, и за всеки един тип имот и като квадратура и като тип строителство.

Общи условия

Активация на акаунт