Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 915
  • 773
  •   1
Отговори
# 390
Приветствам изцяло идеята!
Коментара на Томева е както винаги по темата, за разлика от останалите.
Да, коментарът на Томева е изцяло по темата, но да не забравяме, че Томева е брокер на имоти, а всички брокери винаги казват "сега е момента за апартамента", защото ако хората не купуват, няма да имат сделки и комисиони.
Аз пък намирам за много едностранчиво да се изтрие всичко друго и да се остави само коментар, в който се хвали младеж, дето си набил всички пари в по 10% първа вноска за 5 апартамента, и ги утроил.
Имаше и друго време в близкото минало, когато много хора купуваха като невидели и утрояваха парите... докато не фалираха.

Винаги така става, във всяка пирамида губят последните качили се на влака.

# 391

Имаше и друго време в близкото минало, когато много хора купуваха като невидели и утрояваха парите... докато не фалираха.

Добре, че не всички сме като тези хора - хитри като стадо лисици, че да има кой да им проектира, придвижи проектите, разгледа в общината, построи, че и продаде тези апартаменти. Ако всички бяхме хитреци, щяхме само да превъртаме едни апартаменти за повече и повече пари и нямаше да има кой да работи.

# 392
Доста обширна първа страница с проекти ще бъде.

# 393
Ако всички бяхме хитреци, щяхме само да превъртаме едни апартаменти за повече и повече пари и нямаше да има кой да работи.
Ми то натам е тръгнало, пък и бизнесът с въртене на имоти си е популярен по света, но е много различен от тегобите в темата за това кога ще се изплати и дали ще падат цените.

# 394
Ми то натам е тръгнало, пък и бизнесът с въртене на имоти си е популярен по света, но е много различен от тегобите в темата за това кога ще се изплати и дали ще падат цените.
Той е популярен, ама акулите в него знаят кога да купуват и кога да продават. Които не знаят, и те фалират. Тръмп дето е милиардер е фалирал 2-3 пъти заради сделките си с недвижими имоти.
Миналата година бях сложил помен за Сам Зел, който почина тогава, ама го изтриха, че не било по темата. Той беше един от най-успешните инвеститори в недвижими имоти на света. Основател на няколко фирми - Equity Residential, която още я има и притежава 80 хиляди апартамента за отдаване под наем. Друга от тях беше Equity Office, която продаде за $39 милиарда през 2007 г. точно преди... знаете какво.

Така че успешните инвеститори в имоти по света явно не вярват в принципа "абе имотите само се качват - когато и да купиш все е добре".

Човекът е написал и автобиография, който иска може да си я купи или да си я свали от пиратските сайтове. Интересна книга. Не че мога да кажа, че много съм научил от нея де - общо взето е казал "купувах евтино и продавах скъпо". Това го знаех и отпреди, и всеки го знае, номерът е да го изпълниш успешно.
Не го знам ако беше жив и му предложеха да инвестира в София, дали щеше да му се види евтино или скъпо. На мен ми се вижда скъпо.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 16:11 от chris78

# 395
Едно от нещата, които лично мен ме отказват от покупка на НИ в момента, са следните две графики:

това са цените на най-големите европейски компании, притежаващи и отдаващи апартаменти под наем
https://www.finanzen.net/etf/ishares-european-property-yield-etf-ie00b0m63284

тук са цените в Германия
https://tradingeconomics.com/germany/housing-index

Интересни са long term скалите. Вижда се как големите акули още 2021 почват да обезценяват НИ активи (и това са предимно private apartments EU). Но в Германия това са отразява на продажните цени час след една година - 2022. А в БГто 2024 цените още нарастват, поне според форума. Аз нямам време да ги следя и затова предложих да се публикуват на първа страница и от време на време да се актуализират. А иначе, то което има да става ще стане и без одобрението на форума, вероятно точно когато всеки се убеди в противното.

# 396
Тоест, както гледам, време е за покупки Simple Smile
Иначе имотите са стока, но имат една съществена особеност - не могат да се изнасят, а си стоят на мястото. Затова и между различните пазари може да има големи разлики.

# 397
Така си е, и всеки пазар си има демография, покупателна способност, и други характеристки, особено пък за имоти за отдаване под наем.
Специално за Германия е много специфично. Повечето хора си живеят под наем, но там:
1. Няма да те изгонят, защото хазяйката умряла и внуците й продават апартамента. Повечето апартаменти се отдават от фирми, които ги притежават дългосрочно тъкмо с тази цел
2. Не могат да ти вдигат наема колкото искат, а с регулиран процент спрямо инфлацията, който местните власти определят
3. Не се стимулира купуването от частни лица с цел отдаване или спекулация, защото ако го продадеш до 10 г. дължиш данък на печалбата, освен това по-трудно отпускат ипотеки за втори имот (не за живеене) и данъците също са други за такъв имот

Пази боже и у нас да стане така, много хора ще трябва да си преосмислят стратегията. Кой знае умниците от ЕС какво ще измислят - може и да е нещо още по-рестриктивно, например ако не е саниран имота и няма енергиен сертификат, не можеш да го отдаваш, или знам ли ги какво ще им родят главите.

# 398
Ха ха....По тази логика в Италия,няма да има нищо под наем.....С техният старинен "енергоефективен" жилищен фонд.....Там в центъра на града всичко е паметник на културата....

# 399
  • София, Bulgaria
Ако четете без да сте предубедени и да интерпретирате написаното, ще разберете това, което повтарям от години. А то е, че без значение, каква общата картинка, важна е индивидуалната картинка на всеки участник на пазара.
И го споделих, първо защото не е само той, просто ми е прясна случката и се радвам за момчето/мъж и второ, защото някои потребители тук, поне от 4 години убеждават, колко е нерационално и глупаво да си вкарваш парите в имоти,  че реално не можеш да изкараш пари от имоти и виж в ДЦК, акции и т.н. е истината.
Само, че  към днешна дата, от  толкова убедителни графики и картинки ... нищо не се случи. А за тези 4 години, глупавите хора по две "рулетки" завъртяха, пък нека са глупави. И естествено не купуват, какво да е.
Същото е и с инвестиции в финансови инструменти. Печелят тези, дето знаят, какво правят.
Може и да има загуба понякога, това са пазари,  но 10 пъти е спечелил преди това.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 20:51 от tomeva

# 400
Едно от нещата, които лично мен ме отказват от покупка на НИ в момента, са следните две графики:

това са цените на най-големите европейски компании, притежаващи и отдаващи апартаменти под наем
https://www.finanzen.net/etf/ishares-european-property-yield-etf-ie00b0m63284
Не купуваш в България заради цената на някаква компания в Германия? Ми то един хороскоп ще ти даде по-полезна информация.
Миналата година бях сложил помен за Сам Зел, който почина тогава, ама го изтриха, че не било по темата. Той беше един от най-успешните инвеститори в недвижими имоти на света.
И не си е купил дори едно паркомясто в София въпреки огромните скоци в цените досега. Явно не е само в цената работата.

# 401
  • Варна
Имам едно предложение - защо модераторът, с помощта всички, не закове на първа страница един обобщен списък какви проекти с нови сгради са стартирани и ориентировъчни цени. Например за частните училища има списък на всичките такива с такси, линкове и т.н. Може да се почне поне и списъкът да се допълва. Така темата наистина ще стане полезна. Реално човек не може да следи постоянно или да преглежда отначало ако му трябва обобщена информация по темата.

Защото първо - темата е за България, не само за София. И второ - пазарът на недвижими имоти не е само покупка на апартаменти на зелено. Има много видове имоти, вторични пазари, продажби, наеми...

# 402
  • София, Bulgaria
Цитат на: chris78
Така че успешните инвеститори в имоти по света явно не вярват в принципа "абе имотите само се качват - когато и да купиш все е добре".

[/quote

Тези глупости за имотите само ти ги пишеш и ги преписваш на други, че са ги казали.

# 403
В Берлин много десетилетия след 30-те години няма свободен пазар на жилища и не може просто да си купиш свое. Дори от социалистическа България се е различавал. Имало е много рестрикции, които и досега оказват влияние. Все едно да сравняваш пазара на имоти във Видин и този в Пловдив.

И като паднат имотите в Германия ще се юрнат всички там? Или ако поскъпнат, ще се преселят в Шумен, че там е по-евтино?

Ако да речем германската икономика покаже спад за дълго време, да, това повече може да повлияе, защото българската е доста обвързана и много износители и доставчици на услуги ще пострадат. И съответно - ще замразят заплати, ще съкращават хора, няма да има нови работни места...

# 404
Цитат на: chris78

Тези глупости за имотите само ти ги пишеш и ги преписваш на други, че са ги казали.
Ха, аз съм ги пишел - виж че на всяка страница има по няколко мнения тип "ще се качват още", "няма да падат", "и да паднат, после пак ще се качат и то още повече", или други подобни.

А за твоя познат, както написах - предприемчиво момче, хванало момента, браво. Това не значи, че всеки може да го направи сега пак. И за Сам Зел написах, че е направил няколко десетки милиарда от имоти, но това не значи, че аз или някой друг като му прочете книгата и може и той да направи същото. По-вероятно е даже да изгуби, вместо да спечели, ако се захване в спекулации с нещо, което не разбира дълбоко.

Общи условия

Активация на акаунт