Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 961
  • 773
  •   1
Отговори
# 420
Някои от инвеститорите в НИ почват да ги осветляват и изтипосват с истинските им аватари https://www.dnes.bg/top-novini/2024/05/31/bylgarskite-izmamnici- … -milionite.609033
Току виж спрели да пишат за известно време в темата Simple Smile Разбира се, това на основната част от родните играчи с евро и данъчни измами едва ли ще се случи. Иначе и от Дубай се връщат понякога, или ги връщат..

Кого от темата имаш предвид?
Влизам в пандиза за 3 години, Емче, не ме търси!

# 421
  • София
...Ако преди на месец сме успявали да финализираме 6-7 сделки с купувачи, сега са 2-3... Преди за 2 месеца приключваме с даден купувач, а сега по 6 месеца търсим...
Появи ли се промяна на пазара последните 5 месеца ? Сравнявам с ваш пост от началото на годината:
https://bg-mam.ma/p/1611108/47467954

# 422
За купувачите е тегаво, особено за готови имоти, защото няма предлагане, няма избор... и това е едно от нещата, които намаляват броя на сделките.
Ако преди на месец сме успявали да финализираме 6-7 сделки с купувачи, сега са 2-3... Преди за 2 месеца приключваме с даден купувач, а сега по 6 месеца търсим.
И сделки и клиенти има за всеки един квартал в София, и за всеки един тип имот и като квадратура и като тип строителство.
Мойте налбюдения абсолютно се припокриват с твоето мнение;
Смятам,че купувачите ще се успокоят още повече,но никога няма да липсват;

# 423
Ама аз ще вися на квартира с угроза всеки месец да се чудя ще вдигнат ли наема или ще ме изгонят и ще чакам да си плащам наема с доход от инвестиции? И ще мърморя по форумите какви балами са тия, които са купили, понеже пазарът не се знае къде ще тръгне и може да им вдигнат лихвите...
Че купи си - кой те спира, аз ли или някой друг "мъркорко"? Аз сто пъти съм писал - който му се струва изгодно, да си купи, и то не един, а 2-3. Ето този младеж 5 е купил. На мен не ми се струва изгодно - не купувам.

А който му трябва и се озърта и с години наред още не си е купил, може би и той мисли като мен - че това, което се предлага, не е изгодно.
Вероятно и тези купувачи:
Преди за 2 месеца приключваме с даден купувач, а сега по 6 месеца търсим.
В имот.бг има десетки хиляди обяви, те 6 месеца не могат да се решат - може би защото им се струва неизгодно?

# 424
Имаше един период, в който и курник да пуснеш, се продаваше. малко след началото на Ковид историята. Тогава, който имаше нещо залежало, се отърва от него, за 2-3 дни се продаваха доста компромисни неща. Но тук вече си играе и малко от народопсихологията. Сега не е така, просто останаха повече тези хора, на които им трябва жилище за тях си, и си обмислят всичко.

# 425
А тези имоти в imot.bg истински ли са? От около 1/1.5 год следя имотите в нашия квартал и са все едни и същи -без промяна в цената.Почти не се качват нови имоти !

# 426
А който му трябва и се озърта и с години наред още не си е купил, може би и той мисли като мен - че това, което се предлага, не е изгодно.
И никога няма да му бъде, щом с години се "озърта".

# 427
Напълно съм гласна и аз с tomeva. Ние като търсихме началото на годината предлагането беше много зле - по всички сайтове едни и същи обяви се въртят. Брокерите ни пращаха имоти, които вече бяхме гледали онлайн, просто няма предлагане. А не сме търсили в малък район. Търсенето ни обхващаше южна и източна София, гледахме и ново, и старо строителство.

Истината е, че хората няма какво да правят парите като продадат и затова стискат имотите. Повечето българи се притесняват да инвестират на фондовия пазар, друго си е като имането ти е пред очите. Има го и момента, че последните 5 години много нараснаха цените и много продавачи си мислят, че ще има още мноого нагоре. Знаете ли колко наследствени имоти постоянно седят в сайтовете и само вдигат цените, че видиш ли може да се минат и да ти го продадат тънко. Има тука в нашия квартал един даже трансперант е опънал и вече 2 години продава. Хората не са на зор.

Ние специално купихме от човек, който инвестира на зелено, поема риска и после препродава. И в това няма нищо лошо. Аз не бих рискувала да купя на дупка и съм склонна да платя горница, но да видя вече готовата сграда, какви довършителни работи са направили и да си преценя това ли е моето или не. Хора всякакви.

Ние купихме за лично ползване и смятам, че няма лош момент да купиш за лично ползване. Е да, преди 3 години щяхме за тия пари по-добър имот да купим, но тогава ситуацията е била друга. Всички искаме да уцелим и да купим на дъно и да продадем на връх, но това е почти невъзможно. Тука говоря за обикновения човек, а не Бъфет или Лари Финк.

Много можем да разсъждаваме за бъдещето на цените. Има страшно много фактори като започнем от данъци, миграция и завършим с геополитика. Гледате как е в Германия и държави от еврозоната. Ами ако в един момент не сме част от ЕС? Ами ако някой бомбардира Варна? Ще паднат цените, но тия, които сега не купуват, ще купят ли тогава? В последно време са динамични нещата.

Личното ми мнение е, че вървим към зануляване - в световен мащаб дългът е достигнал размер, който няма как да се изплати и да се контролира с нормалните икономически лостове. И понеже все някой ще трябва да плати сметката, ще минем през военен конфликт. Той вече е факт, но още не е ясно как точно ще се действа и кои ще са засегнатите страни, но ми изглежда неизбежно Европа да я подмине. Най-малкото тука инфлацията ще си върви нагоре,защото тази инфлация е привнесена отвън. Европа е много зависима от внос на суровини и всякакви стоки за бита. За съжаление индустрията е на минимума макар и в последните години да се опитват да я възраждат. Инициативи като Зелената сделка определено не помагат.

Разбира се трябва да правим разлика и между хубави имоти (добра локация, строителство, комуникация и сравнително поддържана околна среда, защото в София не мисля, че можем да говорим за добре поддържана околна среда,за съжаление) и имоти в кофти райони, лошо изложение, малки квадратури и липсващи комуникации. Със сигурност при някакъв спад първите ще са по-слабо засегнати заразлика от вторите.

# 428
  • София, Bulgaria
...Ако преди на месец сме успявали да финализираме 6-7 сделки с купувачи, сега са 2-3... Преди за 2 месеца приключваме с даден купувач, а сега по 6 месеца търсим...
Появи ли се промяна на пазара последните 5 месеца ? Сравнявам с ваш пост от началото на годината:
https://bg-mam.ma/p/1611108/47467954
Не, животът си тече, всеки си решава по един или друг начин жилищните казуси.  Още повече,  че се видя, че май май апокалипсисът от високи лихви се отлага.

# 429
Не, животът си тече, всеки си решава по един или друг начин жилищните казуси.  Още повече,  че се видя, че май май апокалипсисът от високи лихви се отлага.
Е хайде недейте сега и вие така като оня "експерт" доцента от УНСС, който казваше, че хората бързали да купуват сега с кредит, докато са лихвите са ниски, че да не би после да се качат и да не успеят.
Те нали като/ако се качат, ще се качат за всички, не само за тия, които в бъдеще ще купуват, а и за тия дето са купили с 20-30 годишен кредит на плаваща лихва.

# 430
Казал го е, защото една част от обществото, в т.ч. икономисти смятат, че банките биха били по-склонни да качват лихви на нови кредити, т.е. директно обявяване на по-висок стартов лихвен %, а не да си играят с променливата компонента. Аз съм от другите, но наистина в средите това съм чувала основно.

# 431
А и все пак минаха две - три години. Тоест,  които са купили в началото на "паниката" вече 10% от срока плащат ниски лихви, независимо какво ще стане нататък. А и много кредити са с фиксирана лихва за някакъв срок.

# 432
Тук доводът при такъв тип изказвания е, че нови лихви се вдигат много по-лесно. Ако си подписал договор с фиксирана част 2 и плаваща 0.15, но тя ти е вързана с депозитите, а към този етап покачването им не е достатъчно, за да си направиш лихвата 3%, то вдигаш фиксираната част на нови кредити, за стари няма как да се направи. Те ще се вдигнат, когато се вдигнат драстично и % по депозитите.

# 433
  • София, Bulgaria
Е хайде недейте сега и вие така като оня "експерт" доцента от УНСС, който казваше, че хората бързали да купуват сега с кредит, докато са лихвите са ниски, че да не би после да се качат и да не успеят.
Те нали като/ако се качат, ще се качат за всички, не само за тия, които в бъдеще ще купуват, а и за тия дето са купили с 20-30 годишен кредит на плаваща лихва.

Ами, не просто си правят сметката и имат резерви...Пък и там, където се бяха дигнали лихвите, вече се наблюдава тенденция за намаляване. Т.е. става ясно, че малко е вероятно лихвите в БГ да станат 7-9% или 10-11%, както се предричаше тук. Така, че за купувачите с кредит, това е един вид добър знак. А 2 пункта увеличение, няма да събори хората.
Ние сме партньори на кредитен посредник и отчетохме ръст от 48% за януари-април 2024г. по брой ипотечни кредити.

# 434
Не изглежда лихвите в ЕС, а и тук, да се покачат драстично. От скоро в Европа започнаха да говорят за минаване към военна икономика. А военната икономика по принцип си върви ръка за ръка с инфлация.

Общи условия

Активация на акаунт