Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 351
  • 773
  •   1
Отговори
# 435
Бих искал да попитам експертите .
За апартамент по офертна цена 200000 евро аз плащам данък 100 евро заедно с такса смет. В коя друга европейска столица съществува това.

# 436
  • София
Хайде сега
...животът си тече, всеки си решава по един или друг начин жилищните казуси.  Още повече,  че се видя, че май май апокалипсисът от високи лихви се отлага.
...Ако преди на месец сме успявали да финализираме 6-7 сделки с купувачи, сега са 2-3... Преди за 2 месеца приключваме с даден купувач, а сега по 6 месеца търсим...
Повече сделки преди, по-малко сега, по-малко време за сделка преди, повече сега, пък пазара не е мръднал Blush Поне жокер- кривата надолу или нагоре е?

# 437
Бих искал да попитам експертите .
За апартамент по офертна цена 200000 евро аз плащам данък 100 евро заедно с такса смет. В коя друга европейска столица съществува това.

Не знам. Но нека отчитаме особеностите на нашата страна - много висок процент собствени жилища с висока цена, много висом процент пенсионери с най-ниските пенсии в ЕС. Като обединиш двата факта и ти светва, че ако се въведат сериозни имуществени данъци много хора няма да се справят, а за тях домът е свято нещо. И тези хора са електорат. Та представи си какво ще стане, ако се вдигнат данъците. Подобно е и със земеделските земи и доходите от тях.
От друга страна съм чела мнения на западни експерти, които "ни завиждат" за плоския данък (може и да не е 10%), но няма как да го въведат, защото там пък техните долни класи са много чувствителни по темата.

# 438
Пък и там, където се бяха дигнали лихвите, вече се наблюдава тенденция за намаляване. Т.е. става ясно, че малко е вероятно лихвите в БГ да станат 7-9% или 10-11%, както се предричаше тук. Така, че за купувачите с кредит, това е един вид добър знак.
Ами на мен не ми е станало ясно още.
В Америка как са си 7% още (към вчера):

Може би защото там в банките няма пари, пък в нашите има 80 милиарда лева?
Опс, имало $18 трилиона...

Но не искат да ги дават срещу 2-3%

# 439
Първо, не виждам сгромолясване, а стабилизация, което е ОК.
И второ, не съм експерт по техните особености, но имам впечатление, че в САЩ масово живеят на ръба, затънали са в кредити и ипотеки и даже малки флуктуации на лихвите могат да им объркат финансите.  У нас за момента не е така. Там американската мечта е да демонстрираш просперитет, даже и да ти надхвърля възможностите. У нас това също го има, но и много хора от платежоспособното население гледат да не се изхвърлят и всъщност живеят под доходите си. Което им дава резерви.

# 440
  • София, Bulgaria
Exter, помисли малко и сам ще си отговориш...

# 441
Капитал - Януари 2024:

"Защо сделките с ипотека в България са толкова малко

Flowers Hibiscus Официално делът на покупките с ипотечен заем в страната е около 20%, но при апартаментите и къщите достига 40%

Flowers Hibiscus В България повечето сделки са със собствени средства, за разлика от Германия, Великобритания и САЩ.

Flowers Hibiscus Феноменът се обяснява с многото собствени имоти, големите спестявания, сивата икономика и относително ниските цени.

Ипотечното кредитиране в България продължава да бумти, а в същото време статистиката на Агенцията по вписванията (АВ) показва, че само около една пета от покупко-продажбите на имоти в страната стават с банкови заеми. През третото тримесечие на 2023 г. например случаите на придобит имот чрез ипотека са 21.5% от всички.

# 442
  • София
Аз отговор имам, но очаквах експертно мнение, което да сравня с официалните данни след месец.
Благодаря Blush

# 443
@ЧС - За кое да виждаш сгромолясване - това са депозитите в банки, кой е казал, че се сгромолясват? Докато не се спрат да печатат пари, няма да намалеят... уж се заричат да преборят инфлацията и я нагласят на 2.5% но кой ги знае.
В САЩ много различното от нас е, че населението расте. Постоянно идват нови имигранти, а и самата раждаемост не е трагична като при нас, така че постоянно имат нужда от нови жилища. Даже не строят достатъчно спрямо демографията си, понеже там има повече контрол, не като при нас - между два стари блока вдигнат нов.

# 444
Да, но писах защо са чувствителни към лихвите и имотният им пазар се "ришейпва".

Официално делът на покупките с ипотечен заем в страната е около 20%, но при апартаментите и къщите достига 40%

Според мен даже и част от тези 40% не са реално взети назаем пари, а са кредити проформа за маскиране на недекларирани пари. Та може да се окаже, че реалните ипотеки са и 30%.

# 445
  • София, Bulgaria
Аз отговор имам, но очаквах експертно мнение, което да сравня с официалните данни след месец.
Благодаря Blush

Оооо.... в грешка си. Аз не съм експерт, нито анализатор. Аз коментирам само това, което виждам от вътре, от кухнята.

# 446
  • София
Разбрах, сервираното ястие от кухнята е охладено Grinning

# 447
Има общини, в които данъците и такса смет са много по-високи от тези в София, в пъти повече. И там е пълно с празни жилища.

# 448
От скоро в Европа започнаха да говорят за минаване към военна икономика. А военната икономика по принцип си върви ръка за ръка с инфлация.
Какво имаш предвид под военна икономика и къде са го въвели? Инфлацията пада и се очаква да пада и занапред.

# 449
В Европа са на светлинни години от военна икономика. Това само на някакви журналисти търсещи сензация може да им се привижда. Подобно нещо първо към днешна дата ще отнеме години, второ никой няма намерение, а и нужда от подобна дивотия. Освен ако не се има предвид нещо коренно различно от класическото понятие познато ВСВ.

Общи условия

Активация на акаунт