Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 945
  • 773
  •   1
Отговори
# 180
Именно.
Някои хора, изглежда, не разбират, че не купуваме, щото ни е "изгодно" или пък искаме да си увеличим стойността на парите, а точно заради това, което написа Ambrosia - личен комфорт.
Аз за себе си мога да кажа, че искам да имам място, на което наистина да се чувствам като у дома, да мога да си взема домашен любимец, ако искам. Да мога да си направя адресна регистрация, когато ми се налага, а не да плащам 1000 лв на месец и хазяите да не знаят що е то адресна регистрация и как се прави. Да не ми нарушават личното пространство. Да мога да правя трайни промени в имота. Като ми се развали печката да мога веднага да си взема нова. Да не могат да ми кажат по всяко време "изнасяй се". Да мога да взема баща ми вкъщи да му помагам след операция, без да се съобразявам с други хора.
Поддръжниците на живота под наем, дето не живеят под наем, явно не могат да разберат колко е гадно, когато ти кажат "ама на мен не ми харесва други хора да има в апартамента ми за по-дълъг период" и да ти искат подробни обяснения, едва ли не, епикриза да им представиш направо. И да си под стрес, щото къде иначе ще идете?
И още куп неща, които мога да добавя и които от опит съм изпитала през скромните осем години живот под наем.

# 181
Трябва ли непременно на някой да му се вижда изгодно, за да купува? Ти само затова ли си купил? Изненадвам се, ако е така, защото и никой не може да знае към момента на покупка дали са "изгодни", както и никой не може да знае колко ще се вдигат цените.
Напротив - има си показатели, които цял свят се гледат, за да се прецени дали жилището е изгодно или достъпно.
Такива са например колко средни годишни заплати са нужни, за да се купи средно жилище; колко месечни наема представлява цената на жилището; колко струва едно жилище спрямо други алтернативни активи; и др.
В момента ми се струват неизгодни и недостъпни. Имаше времена, когато бяха - например 2010-2014. Дали ще дойдат пак такива времена, не се знае. Който смята, че няма да дойдат, а ще стават още по-неизгодни и недостъпни - да бърза да купува сега.

# 182
Друго се опитах да ти кажа и току-що обяснихме какви са ни причините да купуваме, пак същото си мелиш.
Колкото и трудно да е разбереш - не всеки купува за инвестиция и щото му се струва "изгодно".
Пет пари не давам цената ще се увеличава ли през следващите години. Искам да се чувствам добре.

# 183
  • Бургас
Ако някой мъж ме кандисва да се съберем, да си народим  деца и куче, ама под наем, при все, че имаме възможност да купим жилище... И да набухаме пари в акции и ДЦК, щото сега не е изгодно - силно бих се усъмнила в житейската му пригодност.

# 184
Mystic, когато и да купиш за лично ползване и комфорт е изгодно. Особено ако имаш възможност.
НО, трябва да имаш в предвид и младостта ви и поучиш от грешките на другите. Каквито направих аз (бях много по - млад и от вас), имах наследствени пари, земи, вили, че даже и продавах (още ме е яд за земите) и накрая купих един панелен боклук. Със сигурност комфорта от личното жилище не го усетих. Не само от качеството на жилището но и от околната среда, съседите, но човек се учи от грешките си, умният - от грешките на другите. Със сигурност, както бях млад и сам щях да се чувствам по - добре на квартира в сравнение със закупения собствен боклучав дом. Три години (от 5тте в които живях там) постоянно поправях дефекти и проблеми създадени от самия вид строителство, а и от самите съседи. Но със семейство, дете или планове за семейство, дете не става на квартира. Нямаше я БГмама да питам тук Simple Smile. Сега сте много по - информирани, много по - знаещи.

Последна редакция: чт, 23 май 2024, 09:03 от Seiko7075

# 185
И аз това мисля и обяснявам, но явно не се разбира.
Нищо наследствено нямаме и всичко сме си изработили сами. Именно затова мисля, че оценяваме парите доста повече. Панел не купуваме, дори не се обсъжда панел като опция при нас.
Не бих казала, че познавам лично толкова хора, допуснали грешки, че да се поучавам от тях, но мисля, че достатъчно мъдрост и предпазливост проявяваме и без това.
Ако има някакъв балон, според мен това е именно при панелките. Не може едно панелно жилище, подобно на това, върху което сме се спрели, да струва повече. Въпреки че попаднахме на добра сделка, пак не може една панелка, не прекалено голяма по площ, да струва 200к евро. То може де, ако се намери някой да ги даде, но тези цени не са устойчиви в дългосрочен план. Това дори и брокери го казват.

# 186
Добре, аз от инвестиции не разбирам. Интересно ми е обаче да разбера при едни събрани/наследени да речем 50 хиляди, в какво трябва да бъдат вложени извън имоти, за да може за няколко години да донесат доходност, която да ти позволи да закупиш имот с никакъв или малък кредит?

Иначе не мисля, че разбирането за личен комфорт се сформира по форумите. Simple Smile
 Друго много пъти съм се чудила защо хора като Тонкин, Калайджиев, а вероятно и други в тези среди въртят сделки за милиони, но самите те живеят под наем. Даже съм засичала едно видео на Калайджиев, в което се жалваше заради предразсъдъците на наемодатели да допускат наематели с домашни любимци. Обясняваше каква хамалогия е при смяна на квартира. В домакинството му са три деца и голямо куче. Та, разбирам че като предприемач не иска да си затваря парите, обаче за мен като жена, която обожава да прекарва време вкъщи и да създава уют е абсолютно непонятно как принципите на предприемач могат тотално да ти блокират стремежа към най-нормалното, за мен лично, усещане за спокойствието и комфорт в собствен дом. И това го казвам от позицията на човек, който никога не е живял под наем.

# 187
Ако има някакъв балон, според мен това е именно при панелките. Не може едно панелно жилище, подобно на това, върху което сме се спрели, да струва повече. Въпреки че попаднахме на добра сделка, пак не може една панелка, не прекалено голяма по площ, да струва 200к евро. То може де, ако се намери някой да ги даде, но тези цени не са устойчиви в дългосрочен план. Това дори и брокери го казват.
Значи възприемай, като казвам панелка, като еманация на цялото некачествено строителство, на което може да се попадне. Като на лоша комбинация, от събрани натрупани грешки (съседски човешки съдби, поколения нерешени проблеми, некачествено строителство).
Това, че не познаваш лично хора с такива грешки, не значи че ги няма. И то са в изобилие. Такава ми е работата, че всекидневно ги срещам. По - скоро е изключение да попаднеш на идеалното жилище, съседи, или поне това, което разбираш за перфектния комфорт. В крайна сметка, не можеш и да правиш своеволия, да направиш всичко по "свой вкус", трябва да се съобразяваш със съкооператорите. Тогава отиваме вече към еднофамилна къща, но и там могат да възникнат проблеми.
Успех ти желая с бъдещата покупка и разумен избор.

# 188
Между януари и март 2024 г. средната месечна работна заплата e 2198 лв. Увеличението спрямо края на 2023 г. е с 3.5%, а спрямо година по-рано - с 16.8%, съобщи Националният статистически институт

Пак да го сложа. Да стои за инфо

# 189
O, да, ясно ми е, че "пълно щастие " няма. Навсякъде, където и да си, може да има някакъв проблем или поне един съсед, който да те дразни. Своеволия далеч не мисля да правя, аз съм доста консервативна на тази тема. Всякакво "местене" и "бутане" е по-скоро "не" за мен. Затова и като търсехме държахме да знаем какви промени са правени, местена ли е кухня, защото може да си имаме проблеми със съседите и т.н. В това, което ще вземем, живот и здраве, няма никакви своеволия и не мисля да променям каквото и да било. Най-много част от мебелите да сменим, тъй като сегашните ни изглеждат непрактични.
И в къща съм живяла през по-голямата част от живота си. Сигурно много хора не биха се съгласили с мен, но аз предпочитам апартамента.

# 190
Е то зависи от къщата Simple Smile. Защото тогава общите проблеми, стават лични. НО пък бързо съумяваш да си поправиш покрива, водопровода, улуците, докато в апартамента, докато се оправят тези общи неща може да минат години и тогава стават и конфликтите и разрушенията.
Значи ремонт, разумен, нормален означава подмяна на финишни настилки, покрития, облицовки за старо строителство. После мебели, врати, кой каквито  харесва. Някои обичат да му казват изриване до тухла/бетон)- понякога замазките и мазилките са напукани, компрометирани, овлажнени, не може да мине само с шпакловка. Оттук натам неразумно, особено в нови сгради, да си иззидаш балкона, да си смениш парапетите, да си отвориш(затвориш някой прозорец, че ти пречи), да сложиш фолирана дограма с дървен мотив, при все че всички дограми са бели. Ама да викаш-ей там на 5ти етаж виждаш ли дървената дограма, със зелената мазилка на топлоизолацията - моя апартамент. Да местиш - банята в кухнята, кухнята в спалнята, спалнята на терасата, дневната в спалнята, щото по твой вкус така е съвършено, ми да го правят - ама на село в къщата в крайна сметка. Купил си жилището, видял си го преди това - това е положението, ако не - търсиш докато го намериш това съвършенство. И вече върха на добрите междусъседски взаимоотношения - да слушаш гръмка музика от сутрин до вечер щото си си взел як саундбар за 200 лв. но пък в разрешените часове до 13:59 и до 21:59. През другото време - съседите не са хора и не трябва да си общуват и да слушат нещо различно от твоята музика.

Последна редакция: чт, 23 май 2024, 09:54 от Seiko7075

# 191
Да, в къщата имаш повече свобода да правиш каквото си наумиш по-бързо и лесно и няма откъде да идват проблеми от съседите.
Ама всъщност зависи как го погледнеш, ние проблеми със съседи пак имахме, но бяха от друго естество.
Къщата като цяло е по-скъпа и трудна за поддръжка. Особено ако върви с голям двор. Ама няма да изпадам в подробности, да не се оплаквам прекалено.

# 192
Ако някой мъж ме кандисва да се съберем, да си народим  деца и куче, ама под наем, при все, че имаме възможност да купим жилище... И да набухаме пари в акции и ДЦК, щото сега не е изгодно - силно бих се усъмнила в житейската му пригодност.
Че по света милиарди хора живеят така, явно са пригодни за тях си (и за жените си).
Особено пък ако са по-млади, вкл. в България сегашните млади.
Пък и не знам за кой път вече да пиша: аз не съм против закупуването на имот по принцип. Против съм купуването му на каква да е цена, само защото била "пазарна" в момента. Ето тука пишете 2к евро/кв.м. било пазарната цена за панелка в София - купувайте, хора, че не останаха! Утре ако някой поиска и по 3к какво ще пишете, сигурно пак "купувайте, такъв е пазара". А 5к ако стане?
Все трябва да има някакво ценово ниво, под което е добре да се купува, а над което не е. За отделен човек то може да е различно, но не ми казвайте, че и вие нямате такова ниво? Просто моето може да е по-ниско от вашето.

# 193
Не че и в новото няма проблеми със съседи де Simple Smile. Всякакви елементи има. Извадил 200 К и вика - мога да правя каквото си искам:

https://nova.bg/news/view/2024/04/24/453266/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D … 0%BF%D0%BE%D1%80/

Та и така не е живот.

# 194
При сегашните цени на имотите, не знам дали скоро някой би купил, ако чака и дебне изгодна цена. Аз купих на 950 евро на кв.м. през декември 2021г., сега същият инвеститор на същото място продава за близо 1700 евро. Тогава цената ми се виждаше висока, сега ми се вижда безумна. Ако бях чакала да се върнат или поне доближат цените до нивата от преди 2015г., нямаше да купя жилище поне до 40г възраст. И това даже ми се вижда оптимистичен сценарий.

Общи условия

Активация на акаунт