Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 943
  • 773
  •   1
Отговори
# 195
Ако бях чакала да се върнат или поне доближат цените до нивата от преди 2015г., нямаше да купя жилище поне до 40г възраст. И това даже ми се вижда оптимистичен сценарий.
На мен по-скоро ми изглежда, че нямаше да купиш никога, ако чакаше това. Sweat Smile

# 196
Специално за България е по-изгодно да си купиш, ако имаш възможност, отколкото да си под наем. Няма смисъл да се правят сравнения с други места по света. Пазарът тук е друг. Но ако ще се мизерства за да се изплаща ипотеката, това вече не си струва, купчината евтини тухли и бетон няма да компенсират последствията от ограниченията.

# 197
Е да, пазарът във всяка страна е "друг", но въпреки това е пазар и се движи от търсенето и предлагането.
Ето какво става последния месец на един друг пазар, а именно Китай. Не го сравнявам с нашия. Може би там в банките няма пари, пък в нашите е фрашкано. Или може би демографски са по-зле от нас, та търсенето не смогва на предлагането.
Но просто като интересен факт ето им статистиките за Април спрямо Март... единственото нещо, което расте, е броят жилища, обявени за продажба. Другите показатели като цени, брой сделки и т.н. спадат.

# 198
Дефинирайте "мизерства".

Ако ще се надценяваш със скъпо жилище и висока вноска (или си похарчваш всичките налични пари, а текущите ти доходи са ниски), да, не е добре да се прави.

За коментиращите колко е изгодно да се живее под наем - може да погледнете във фб групите, че и тук във форума колко често родители с малки деца, вкл. новородени бебета, а да не говорим за самотни майки, търсят спешно квартира буквално от днес за утре. И пресмятат как по сегашните цени на наемите половината им доход ще отива за това, плюс депозити, и то ако намерят.

Явно не ви се е случвало да ти оставят лепната бележка "от следващия месец се налага да се изнесете", а понякога и по-рано, защото договор няма, наемодателят крие доходи, нямаш защита, но се съгласяваш, като си бил пак в положение да търсиш спешно. Или се прибираш и те посреща сменена ключалка, молиш се да спиш у приятели и да не ти изхвърлят багажа (реална история с колежка). Или не ти позволяват да промениш нищо, щото "тя тая печка от 40 години работи, как точно сега се счупи?"

Или "от следващия месец наемът е 150 лв. нагоре, щото икономиката се възстановява и ми трябват пари". Да не продължавам да изреждам.

Не живеем на място, на което безпроблемно и за кратко време си намираш жилище под наем по твой вкус и възможности и знаеш какво да очакваш.

Нека да правим разлика между "инвестиция", защото имаш едни пари и комфорт да си в собствено жилище. Първото сега е неизгодно в много райони на големите градове, крие доста рискове. Второто е съвсем различно. 

# 199
Шарен свят. Аз като търсех (преди около 2 години)  някъде  из Средиземно или Адриатическо море, установих, че имотите в Черна гора бяха и мисля, че  продължават да са, много по- скъпи от аналогични имоти в Италия или Испания. Средната заплата в Черна гора ме съмнява да изпреварва тази в споменатите държави от ЕС.

# 200
Черна гора беше пълна с руснаци преди години, не знам как е сега. Купуваха на поразия.

# 201
Сега и аз не знам, а украинци в Албания купуваха по едно време.

# 202
родители с малки деца, вкл. новородени бебета, а да не говорим за самотни майки, търсят спешно квартира буквално от днес за утре. И пресмятат как по сегашните цени на наемите половината им доход ще отива за това, плюс депозити, и то ако намерят.
Е ако наем не могат да си позволят, то как ще си позволят цената на жилището, която е 3-400 месечни наема? Колко години ще я събират, или колко години ще й плащат лихва ако е на кредит?
И ако при наема има един месец депозит, при покупката има начална вноска+брокер+нотариус+данък придобиване - това как ще си позволят?
Няма смисъл да се дават частни примери за хора с ниски доходи. При тях първия приоритет е да си повишат дохода, а чак втори или трети какво ще правят с жилищния си проблем.

Аз купих на 950 евро на кв.м. през декември 2021г... Ако бях чакала да се върнат или поне доближат цените до нивата от преди 2015г., нямаше да купя жилище поне до 40г възраст.
Не е правилно да се гледа период от миналото и да се екстраполира линейно за да се предскаже бъдещето.
Тогава какво да каже този, който е купил 2008 г. - и той ли нямаше да може да си позволи жилище дълго след това? Или можеше да си купи 2 за същите пари само след няколко години?

По-правилното (за мен) е както описах по-горе. Аз примерно бих гледал комбинация от следните неща:
- ако средното жилище струва 4-5 средни годишни дохода
- ако цената му е 150-200 месечни наема
- ако цената му, обърната в злато, петрол, пшеница, желязо или най-добре някаква кошница от такива активи, е близка до историческата
Тогава бих си купил.
Ако ли пък едно жилище струва 8-10 годишни дохода, или 300-400 месечни наема, или 1 кв.м. му е една унция злато пък доскоро е била половин, тогава не бих си го купил - независимо 2008 ли сме, 2015 ли сме, или сме 2024 г.

# 203
Това беше невъзможно преди години да се случи да продадеш в София и да си купиш нещо от друга държава Wink
Съвсем възможно си беше. Преди 30г и в чужбина имаше къщи за по 30хил евра, колкото апартамент в София, в съвсем нормални градове и с нормално качество, но все пак не всеки знае  френски нито има желанието  да се изнесе в Брюксел.

# 204
Прочетете пак. Не става въпрос, че не могат да си позволят - а че при всяко местене дават поне един депозит, понякога имат разходи - фирма за местене, а за наем отива половината доход - аналогично на вноска по кредит и спестяванията за първоначална вноска.

Между другото, не знам дали сте купували в последните години, но разходите по придобиване не са някакви непосилни. И ако добре проучиш и можеш да почакаш плюс-минус няколко месеца, доста банки поемат част от разходите.

Средната цена на имотите вече надмина тази от 2008 г. Вярно, за някой, купил тогава, 2010 или 2011 г. би било по-изгодно. Но за това време и цените на много други активи падаха, а 2010 не беше най-доброто време да ти отпуснат кредит.

# 205
Освен имотите пораснаха и заплатите.
Сравнете с колко заплати 2008 и сега се купува апартамент.
Като има и заявка за пореден растеж на минималната заплата, а средната заплати си расте всеки месец според НСИ.

# 206
Освен имотите пораснаха и заплатите.
Сравнете с колко заплати 2008 и сега се купува апартамент.
Като има и заявка за пореден растеж на минималната заплата, а средната заплати си расте всеки месец според НСИ.

Аз 2008ма бях на 18 и вземах към 1600-800 лв чисто в сферата на туризма, вярно под масата. Тогава икономиката беше не сива, ами тъмно сива. Учителската заплата беше към 300 лв. Тея пари, които съм ги вземала тогава, и сега са пари /ако не тр да плащаш и наем/ипотека, въпреки, че и сега минава/.

Аз гледам нещо имотите се раздвижиха, има обяви. Строителството продължава, не я спряло. Нз ще падат ли няма ли да падат цените, но определено търсенето не е като преди. Бих казала, че за лично ползване се търсят предимно апартаменти с по 2 спални. Много хора, които не бяха закупили, вече купиха, дори на тези цени и са трайно излезли от пазара.
Тоя месец няколко пъти ми се наложи да ходя до икеа и до други хипермаркети, е беше мн спокойно, нямаше такава навалица от хора като до преди година. Това ми направи впечатление. Иначе другото, което ми прави впечатление, е че хора за работа няма, работодателите изпитват глад за кадри. Даже вече от няколко места в производството, чувам че са внесли или ще внасят кадри от Узбекистан, мъжете работили като за двама и не мрънкали. В туризма почнали да внасят от Бали /освен Казахстан/. Пепко, Икеа на каса са рускоговорящи, вероятно украинци. Ами така е като се напълни с инфлуенсъри и никой не ще да работи за някой друг. Според мен ако има някаква форма на рецесия, инфлуенсърите и строителният сектор и всичките вързани по веригата, първи ще пострадат. Дали скоро или след 10 години, все тая. Историята като цяло се повтаря.
Тук лихвите по ипотечни кредити не са помръднали, както и данъците на имотите са супер ниски. Няма и да мръднат, докато не се случи нещо.
Напоследък мн са ми смешни рекламите на брокерските фирми, все едно ти предлагат някоя хубава дреха, хляб, а не 30-годишна ипотека 😀 произвеждаме имоти реално.

# 207
Добре е да се отбележи, че тея депозити за наем редовно не се връщат. На мен само веднъж са ми го върнали. Винаги се измислят някакви безумни причини да не се връщат.
А вече депозит от един наем не мисля, че има - искат по два, ние за наем и половина се договорихме. Дали ще го върнат предстои да видим. Всичко е в изрядно състояние и не сме живели прекалено дълго тук.

Аз пък не съм чула някоя банка да поема част от разходите за придобиване. Като под това разбирам странични разходи по сделката - местен данък, нотариус, комисионна... Нито пък някой около мен се е ползвал с подобни привилегии, всички си ги плащат сами.

# 208
На мен ми ги поеха. Мисля, че бяха разходите за учредяване на ипотека и за нотариус, както и нещо друго, вече не помня какво.

Има периоди на промоция, в които поемат някои от разходите. Комисиона - не, но тя не е 100% задължителна. Освен това се говори постоянно как едва ли не банката ще те накара да плащаш много, нямаш избор, ще останеш на хляб и вода... Има рефинансиране и други банки.

Два пъти преместване в една година, при 800-1000 лв. наем, да ти задържат по два депозита - 3600 лв., без да броим изгубеното време, а и за наем се плаща комисиона.

Да кажа за Велико Търново - години наред там заплатите са ниски. Но пък е пълно с тарикати и спекуланти. С тоя кмет начело - още повече. Качеството на живот не е много добро. Инфраструктурата едва поема населението. Цените и на имоти, и на други неща, са доста високи. Като навлязоха веригите (не само хранителни) нещата малко се промениха, но малко.

А тия раздъждения - който искал да купи, вече купил, предполагат, че сме някаква статична маса, хората не се местят, нямат последваща нужда от жилище с по-малък или по-голям размер, няма такива, които тепърва могат да си позволят да купят, повече няма да има хора, които искат нещо в по-хубава сграда, в друг район, или пък се нуждаят от пари и искат нещо по-евтино.... В живота не става така.

# 209
То и на мен ми се искаше да купя преди 10 години, ама на 18 без работа и пукнат лев не ставаше толкова лесно, хах.
Ако бях купила преди 3 години без достатъчно спестявания, стабилност, ако ще и с потребителски кредит за самоучастие, сега щях да съм на плюс, но не съжалявам. За мен нищо не е "на всяка цена" в този живот и се радвам, че предприемам тази крачка в момент, в който се чувствам наистина психически готова и финансово подсигурена.

Общи условия

Активация на акаунт