Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 405
  • 773
  •   1
Отговори
# 285
Аз не виждам никакво предлагане обаче, така не е било досега. Все едно и също се върти.

# 286
Аз не виждам никакво предлагане обаче, така не е било досега. Все едно и също се върти.
Може би говорите за вторичния пазар и в определен ценови диапазон, защото като цяло предлагане има, но просто ако преди 5 години сте търсили двустаен в район Х до 100К евро, в момента трябва да го търсите към 150К
Освен това доста хора рискували и вложили парите си в период на несигурност с пандемия последвана от висока инфлация, платили такси и комисионни на брокери, нотариуси и т.н не виждат смисъл да продават в момента, ако нямат идея какво да правят с получените пари от продажбата. Казват си , добре продавам го и утре се събуждам с 200К в сметката, какво ги правя. Държа ги на депозит за 1.2% лихва, играя на борсата , купувам акции, ДЦК ... Имам ли човек на който мога да се доверя да ги вложи в печеливша инвестиция и т.н
За наличието на ново строителство мисля, че не може да се оплачем откъм предлагане. Веднага се сещам за няколко огромни проекта в различни райони и различен ценови диапазон. От 1000-1200 евро за квадрат в близост до Централна гара, където се предлагат стотици апартаменти до над 2-3К на локации основно  в южната част на града.

# 287
Да, точно на вторичния пазар предлагането е трагично... Все пак ние доскоро бяхме на тоя пазар, а и понякога отварям да погледна има ли нещо ново - и аз такова оскъдно предлагане не бях виждала досега.
Но е разбираемо и по мои впечатления повечето хора, продаващи такива имоти, имат план да вкарат парите пак в имоти. Включително и нашият продавач в момента.
Имоти в етап на строеж има доста. Обаче, като гледам цените им, не са около 1000-1200 евро на квадрат на повечето, а около 1500Е по-скоро. Предполагам, зависи и на какъв етап купуваш. Точно вчера гледах една ценова листа за имоти НС в Овча Купел 2 - не особено предпочитан район, по разбираеми причини. И там не падаха под 1600Е на квадрат, на А14.
В онзи големия проект в близост до централна гара (Central Park май се казваше) цените също в момента са 1500-1600 евро на квадрат.
Иначе който е взел кредит последните години покрай бума на инфлацията (аз не съм сред тях, така че мисля, че мога да изразя безпристрастно мнение) само е спечелил. На мои близки инфлацията им изяде заема. И знам, че може да скочат сега хора да обясняват как тея заеми са за 30 години и има още много хляб да изядат, но голяма част от познатите ми си изплатиха заемите предсрочно или ги намалиха значително вече.

# 288
добре продавам го и утре се събуждам с 200К в сметката, какво ги правя. Държа ги на депозит за 1.2% лихва, играя на борсата , купувам акции, ДЦК ... Имам ли човек на който мога да се доверя да ги вложи в печеливша инвестиция и т.н
Разбираеми опасения - можеш да вложиш 200к в нещо и утре да станат по-малко.
Само не разбирам защо твърдо вярват, че като ги държиш в заключен имот, няма никаква опасност да станат по-малко. Нима не е бивало в миналото такова нещо (или в настоящето в немалко държави по света)?

Иначе който е взел кредит последните години покрай бума на инфлацията (аз не съм сред тях, така че мисля, че мога да изразя безпристрастно мнение) само е спечелил. На мои близки инфлацията им изяде заема. И знам, че може да скочат сега хора да обясняват как тея заеми са за 30 години и има още много хляб да изядат, но голяма част от познатите ми си изплатиха заемите предсрочно или ги намалиха значително вече.
Ами да, нали много пъти писахме за това.
Когато инфлацията е 10-15% и ти вземеш кредит на 2-3% лихва, винаги печелиш. Не в имот да ги вложиш, а да ги изпиеш, пак печелиш, защото ядеш и пиеш 2 пъти повече, отколкото може да се изпие с парите, които върнеш в бъдеще на 2% лихва.
Ако си ги вложил в имот си спечелил за сметка на бедните хорица, които са ти дали парите си срещу ниска лихва (опосредствано от банката) и в бъдеще като си ги получат няма да могат да си купят същите неща с тях.

Но всичко това е в миналото, а какво ще става в бъдещето не се знае. Ако сега теглиш кредит, може нещата да се обърнат, тоест лихвата да стане висока%, а имотът да се качва само с 2-3% на година или дори да падне - тогава става обратното.

# 289
Добре, тук постоянно се говори за "намаляване и изплащане предсрочно". Как стават тия неща с овикване колко са високи цените, как всичко расте, но не и заплатите... Откъде тогава успяват да вземат пари, за да покрият или намалят кредитите?

# 290
Кой казва, че не растат заплатите.
Всеки месец се отчита растеж на заплатите. Публикувана я тази информация.
Няма как да има инфлация и да не растат заплатите.

# 291
За 1200 евро е комплексът до Централна гара, който го свързват с подлеза под пероните и връзка с метрото „Capitol Residence” 
Като цяло за голямата част от хората живеещи в София тази локация е меко казано непредпочитана, въпреки близостта до центъра с голям избор на градски транспорт и метро. Районът ще се облагороди, но ще си останат и недостатъците от гробищния парк, комините в близост.
Всичко това обаче е калкулирано в цената и цените са двойно по ниски от комплекси като Кошер, Сохо и други в южната част.
Там наскоро започнаха и втори етап от комплекса с нови над 200 апартамента. Избор голям, но готовност за нанасяне след 2-3 години, а завършване на целия комплекс с планираната паркова зона, търговска и т.н ще отнеме поне 5 години.
В момента има недостиг основно за апартаменти в добро състояние , готови за нанасяне и спестяване на разправии с майстори и т.н, защото и там разходите не са никак малко.
Не случайно и там цените са най високи и с ограничено предлагане, защото се избягват разправиите и рисковете с недовършването на имота.

# 292
Само не разбирам защо твърдо вярват, че като ги държиш в заключен имот, няма никаква опасност да станат по-малко. Нима не е бивало в миналото такова нещо (или в настоящето в немалко държави по света)?
Aз не знам кой твърдо го вярва, не познавам такъв човек.
Но доста хора вярват, че дългосрочно да паднат и държат ниски цени е по-скоро нереалистично. Което е различно.
Естествено, че са падали цените преди и не само е възможно, но и ще се случи отново в някакъв момент. Обаче който е устискал пак е на печалба днес.
Но всичко това е в миналото, а какво ще става в бъдещето не се знае. Ако сега теглиш кредит, може нещата да се обърнат, тоест лихвата да стане висока%, а имотът да се качва само с 2-3% на година или дори да падне - тогава става обратното.
И това мисля, че е пределно ясно на всички и не знам защо се повтаря отново и отново. Може много неща да станат.
Но ако купуваш за лично ползване и си си направил сметката, взел си и необходимите предпазни мерки, не купуваш "на всяка цена", според мен е добър избор човек да купи.
Отбелязвам пак - за лично ползване. Оставам на мнение, че за инвестиция не изглежда особено удачно.

aDream, на моите познати им нараснаха заплатите доста за кратък период от време. Търсени специалисти са, има недостиг, безработицата беше изключително ниска и логично лесно и бързо си намират нова, много по-добре платена работа, а от сегашната им искат да ги задържат. Нищо ново под слънцето.
Естествено, наясно съм, че това далеч не работи за всеки и не всеки има възможност да изплаща предсрочно. Но немалко хора го правят - изкарват повече пари, успяват да спестяват.

0001, не знам дали имаш представа колко си прав за готовите имоти - толкова се радвам, че успяхме да намерим такъв, на разумна цена и готов за нанасяне. Бяхме готови да вземем и такъв за ремонт или на етап Ш/З, калкулирахме си довършителните работи, но успяхме да избегнем тая занимавка. Grin Че не са само пари, ама и време, и нерви...

# 293
Кой казва, че не растат заплатите.
Всеки месец се отчита растеж на заплатите. Публикувана я тази информация.
Няма как да има инфлация и да не растат заплатите.
Тези, които печатат пари, точно така искат да става.
Всяка година трябва да се бориш с работодателя си да ти вдига заплатата и това увеличение зорлем да покрива инфлацията, ама ти да се радваш, че са ти я вдигнали.
Къде ли е Черна Станция да обясни как било полезно за икономиката да има умерена инфлация?
Какъв е смисъла - цените постоянно да се вдигат, ама да се вдигат следващата година и заплатите, за да ги догонят, и така цял живот да играем на гоненица? А ако искаш да спестяваш нещо, това да не може да става в тези пари, които държавата казва че са единствените приети пари, ами да трябва да търсиш неща като злато, имоти, ценни книжа, биткойни, и какво ли още не.

# 294
Най-малкото имаме да догонваме Европа по заплати. Не само по цени. И този процес не може да бъде спрян.

# 295
Най-малкото имаме да догонваме Европа по заплати. Не само по цени. И този процес не може да бъде спрян.
A ние май завинаги ще ги "догонваме". SatisfiedGrin

# 296
Друг вариант за предсрочно погасяване освен чувствително повишаване на заплатите, което е напълно реалистично за определени сфери, е ако човек наследи и продаде имот.
Хората, упражняващи свободни професии или  занимаващи се с личен бизнес също могат да имат силни периоди, които да им помогнат за предсрочно погасяване.

# 297
Ха-ха, това чак ми е смешно. Европа има от векове, а ЕС (под една или друга форма) от 1950те, и пак има държави в него като например Португалия, които все догонват Германия и все не могат да я стигнат, защото тя не стои на едно място през това време Simple Smile
Или пък САЩ, който се състои от 50 щати, на английски states, което означава държава. Щатите се имат собствени закони, собствени щатски данъци, самоуправление по всички местни въпроси, и все се гонят едни други и все едните не могат да стигнат другите нито по заплати, нито по цени на имоти.

# 298
Къде ли е Черна Станция да обясни как било полезно за икономиката да има умерена инфлация?
Какъв е смисъла - цените постоянно да се вдигат, ама да се вдигат следващата година и заплатите, за да ги догонят, и така цял живот да играем на гоненица? А ако искаш да спестяваш нещо, това да не може да става в тези пари, които държавата казва че са единствените приети пари, ами да трябва да търсиш неща като злато, имоти, ценни книжа, биткойни, и какво ли още не.

Tук съм. И забележи, че първо става дума за УМЕРЕНА инфлация и второ въпросът е ЗА КОГО е полезна. Ти изповядваш гледната точка на отделния човек и си прав, но аз говоря от гледна точка на икономиката и развитието. Това са две различни неща и за мен икономиката е по-важната, защото ако тя се срути после и обикновеният човек страда. А иначе идеята на сегашния модел е човекът непрекъснато да тича и работи, а не да спести и да лежи. Дали му харесва (на обикновения човек) е друга работа. Казвала съм, че от мой личен интерес и аз бих искала да няма инфлация, всичко да е фиксирано и стабилно, ама стабилни и неизменни са само мъртвите неща.

# 299
Изобщо не говоря за цени, говоря за жилища като цяло. Под жилища разбирайте на акт 16, не строежи.

Общи условия

Активация на акаунт