Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 329
  • 773
  •   1
Отговори
# 450
"Делът на мръсните пари в имотните сделки в България е поне 20%, смятат експерти. Българите държат поне 80 млрд. лева извън банките. Тези пари трябва да излязат на светло, преди да приемем еврото.

Мръсните пари се изпират чрез недвижими имоти, луксозни стоки, криптоактиви, хазарт, заведения, също и чрез партийно строителство. Очакванията за покачване на стойността на имотите и икономическата стабилност, свързани с присъединяването към еврозоната, правят подобни инвестиции привлекателни. В България, държавата с най-бързо намаляващо население и средногодишна инфлация от 9,5% за 2023 г., цените на имотите миналата година са се повишили средно с 10,1%.

Според доц. Стефанов в момента България е притегателна за превъртането на национални и чуждестранни капитали през имотни сделки заради безпрецедентно ниските лихви по ипотечните кредити, ускорено строителство на нови жилищни сгради, високото търсене и предлагане, както и добрата доходност от подобни инвестиции.

Рецесията в Германия, Нидерландия, Дания кара все повече компании, които имат партньорски бизнес с български фирми, да насочват капитали в покупка “на зелено” на ново жилищно строителство. Атрактивността на тези инвестиции е и заради това, че у нас доходността на годишна база достига 7-10 на сто, казва в интервюто доц. Стефанов.:

# 451
От скоро в Европа започнаха да говорят за минаване към военна икономика. А военната икономика по принцип си върви ръка за ръка с инфлация.
Какво имаш предвид под военна икономика и къде са го въвели? Инфлацията пада и се очаква да пада и занапред.

Военна икономика е насочване на производствените ресурси на дадена държава към прозводство на оръжия и защита. По този начин остава по-малък ресурс за производство на други стоки и услуги, чието предлагане спада и съответно цената им се вдига. Военната икономика не са я въвели никъде още, но е факт, че няколко европейски държави активно коментират включване на Европа в конфликта по един или друг начин.

Stamatko, ако питаш обикновения човек, никой не е имал намерение и нужда от ПСВ, а после и от ВСВ, но факт е, че войните са се случили. Силно се надявам да са само приказки и всички да се вразумят, но към момента има реален риск от ескалация.

# 452
Днешната ситуация да не е като през ВСВ. Преди да започне конфликта в Украйна е Европа бяха започнали да остават свободни мощности. Защото след Ковид потреблението беше намаляло. Защото населението на Европа няма нищо общо като ръст с това преди ВСВ. Защото чудовищно огромни производства са в Китай и Индия.
Така, че ангажирането на мощноститебс с военна продукция беше за много малки и средни предприятия като въже в последната минута преди удавянето.
Сегашните проблеми в Европа са, че не може достатъчно бързо да се организира да произведе обещаната военна продукция на Украйна.
Кризата я очаквам около година - две след войната. Когато няма да има цивилно производство с мащабите и печалбите на военното.
Инфлация днес може да дойде по друга линия. От свръх печалбите от военна продукция и увеличени възнаграждения на работещите. Защото са необходими, а ги няма.
Завърта се една парична маса в обращение, която едва ли ще се потребява само за бърза консумация.

# 453
Западът дава на Украйна оръжия произведени и закупени с парите на Русия в западни банки,($300млрд.).

# 454
Военна икономика е насочване на производствените ресурси на дадена държава към прозводство на оръжия и защита. По този начин остава по-малък ресурс за производство на други стоки и услуги, чието предлагане спада и съответно цената им се вдига.
Глобализацията предотвратява това, вече към 70г, информацията ти е от някакви книги преди втората световна.

# 455
Това за изсветляването на парите чрез НИ е безспорен факт. Вероятно е прав въпросният доцент. А това, че някакви пари са извън банките не означава, че трябва да излизат на светло. Пари има в крипто огромни количества, в акции, ДЦК, ЕТФ. Колкото и да им е тъжно на банкерите има и други легални начини за съхранение на пари освен при тях. Да не би парите ми вложени през IBKR да са мръсни.
Военна икономика в класическия смисъл означава 10-30% да се напи ат във ВПК. В момента повечето държави в Европа не могат да стигнат заветните 2%. Ило го стигат с някакви странични разходи които не са военни ама ги бутат там. Иначе Рейнметал, Райтеон, Боинг не са спирали с големите печалби. Виж Арсенал, Терем, Аркус и т.н. добре намазват, но това е доста встрани от темата.

# 456
Това за изсветляването на парите чрез НИ е безспорен факт. Вероятно е прав въпросният доцент. А това, че някакви пари са извън банките не означава, че трябва да излизат на светло. Пари има в крипто огромни количества, в акции, ДЦК, ЕТФ. Колкото и да им е тъжно на банкерите има и други легални начини за съхранение на пари освен при тях. Да не би парите ми вложени през IBKR да са мръсни.
Военна икономика в класическия смисъл означава 10-30% да се напи ат във ВПК. В момента повечето държави в Европа не могат да стигнат заветните 2%. Ило го стигат с някакви странични разходи които не са военни ама ги бутат там. Иначе Рейнметал, Райтеон, Боинг не са спирали с големите печалби. Виж Арсенал, Терем, Аркус и т.н. добре намазват, но това е доста встрани от темата.
И доста обикновен народ, работещ в и около тях "намазва". Иначе статистиката за пустеещи теротории в БГ щеше да е с още %ти нагоре.

# 457
40% oт територията на България е демографска пустиня. Това от последните дни изследване. Концентрация в няколко големи градове и пълно обезлюдяване на планински местности като Странджа -Сакар, големи части от Северозапада, Габровско, Ловешко и Добричко.

По това вече приличаме на първите десетилетия след падането под османска власт.

# 458
Скоро ще сме град -държава , нещо като Люксембург....Grinning

# 459
Аз не съм оптимист за икономически западналите зони, но според мен около "богатите" градове по съвсем естествен начин ще за почнат да се уплътняват села, местности и подобни. И по причини на цените, и по всякакви.
Въпросът е на местно и национално ниво да започнат да мислят за адекватни мерки за изграждане на инфраструктура и необходимите удобства.

# 460
Какви ти удобства, мислят само как да крадат местните феодали и лошото е, че дългосрочно унищожават - замърсяващи производства, земеделци, които торят и пръскат безконтролно, никакви инвестиции в услуга на хората. Опит за спасяване на училище в голямо село - целенасочено неглижирано от години, после - ама то няма деца, закриваме. Лекарски кабинет - то не е изгодно, не се субсидира, заминавайте да се лекувате другаде. Родилен дом - няма специалисти, няма смисъл да поддържаме и да търсим, закриваме. И още, и още... Пътят бил лош - малко хора, не си заслужава. Водата е мръсна или я няма - малко хора сте, не може европроект. И после защо обезлюдява.

# 461
Да, за това съм съгласна, между другото точно това коментирам от вчера във варненската тема.

Което не противоречи на написаното от мен - на национално и местно ниво трябва да се пристъпи към планиране преди, а не след като към водопровод за 200 домакинства от времената без миялни, поливни системи, езерца и басейни са се включили още 200-300. Същото важи и за тока - вижте район Панчарево, но и не само - редовно се оплакват от спирания на тока, от енергото им казват, че не са спешни - хората протестират, правят подписки, но без резултат. И други подобни проблеми.

# 462
Никъде не съм написал, че няма клиенти, всичко се изкупува, проблемът е, че се гледа на жилището като на инвестиция в злато - реално няма да го използваш, но проблемът е, че за разлика от златото, тази инвестиция заема ненужно пространство, което е безвъзвратно загубено и заради нея, всички страдаме и никой не може да живее нормално.
Иди поживей на село, там не е пренаселено. Или считаш, че само ти имаш право да живееш нормално, по твоите си критерии, пък друг да иде на село Simple Smile Или смяташ, че имаш право да казваш на хората как да си харчат парите ли?

За неплоския данък: ако се увеличи натовареността на работещите, примерно на мен: ще отида на борсата да си постоя и да ми плащат. Никога не съм ползвала правото си на обещетение. Нека някой ме издържа за една година. Пък и като майка на три деца, и допълнителни пари ще получавам. Преди няколко години сметнах, че ми е по-изгодно да си седя вкъщи като безработна, и да получавам помощи и обезщетения, отколкото да се трепя. Надали ще съм единственият досетил се. И тогава, когато всички, които са учили, си преценят че по-добре да не се трепят, а да си почиват: кой точно ще издържа останалите, които не са учили

# 463
40% oт територията на България е демографска пустиня.
Това не е проблем, то и Австралия е огромна част пустиня, но си живеят доста добре.

# 464
  • Бургас
Румке, предлагам също така да идем до Франция или Германия и после да ни плащат по 1800 лв. на месец като безработни Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт