Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 270
  • 773
  •   1
Отговори
# 525
Значи или София не расте, или растат само старите, но не раждат нови софиянчета.
Ми те идващите не се женят и хоп деца веднага. Минават няколко години преди това, ако въобще решат да имат деца. Ако дойде на 20г и има деца на 30г това са цели 10г без да се увеличат първокласниците.

# 526
И какво общо имат първокласниците?
Намаляват от има няма 20 години поне.
Цените на имотите се качват.
Ново строителство продължава.
Обяснете ми, защо мислите, че първокласниците в България влияят на пазара на имоти?

# 527
Аз го давам по повод твърденията, че последните години София била пораснала и минала 2 милиона души.
Понеже това не се потвърждава от преките данни на НСИ, хората търсят косвени данни - имало много коли по улиците.
Други косвени данни могат да са например броят на децата.
Както се вижда, от години насам той намалява.
Значи или софиянци не раждат, или софиянци намаляват.
Кое от двете е и как ще влияе на пазара на имоти, всеки сам да умозаключава.

# 528
И какво общо имат първокласниците?
Намаляват от има няма 20 години поне.
Ново строителство продължава.
Обяснете ми, защо мислите, че първокласниците в България влияят на пазара на имоти?

Защото хора от форума твърдят, че София гони 2 милиона и са много щастливи, че е супер застроено и продължава да се строи, все пак в момента, в който се завърши някой нов блок, веднага се пълни с хора, 30%-те процента празни жилища са мираж и стъкмистика. Айръни-офф: по-високите нива на трафика се обясняват с позамогналия се българин, който бърза да удари квота "3-коли-на-семейство".

# 529
София когато беше 1,2 М нямаше-Ливади,Бари ,Вади 1,2,3,4....... Нямаше кошмарен трафик,нямаше 3 метролинии(пълни в час пик),нямаше недостиг на лични лекари (почти е невъзможно да го смениш,само ако си от прованса може)......
Дори по празниците София вече не се изпразва от жителите си, както когато беше 1,2М . Градини и паркове са пълни с майки и колички с едно,две,три деца.....
Все едно е инвитро клиника под открито небе.....
Всичко е видимо.....
И не е тайна....
Ако го мерим както го "мери" статистиката, просто няма смисъл.....
При нея,нещо което е поскъпнало с 60-70 процента е 4-5 процента....

# 530
Но и заплатите, което прави имотите все по-достъпни. От големите цифри се плашат само тези дето не са влизали в банка да питат за ипотека и тук-там някой интернетски философ.

# 531
Аз се изморих да качвам данни за растежа на заплатите.
Растът цени. Готви се евро.
Намаляват свободните парцели в близост до метро и транспорт.
2022-та е първата година, в която връщащите се в България са повече от заминаващите.

"40 619 души са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. Около 19 000 от тях са български граждани, които са се завърнали да живеят отново в България през 2022 г. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Трябва да се отчете, че броят на завърналите се в България надхвърля този на заминалите да живеят в чужбина, които са 13 175 души."

# 532
Не знам за заплатите, но 927 нови милионери за последната година.
Над 20 хиляди с доходи между 100К и 250К
Около 5 хиляди с доходи между 250К и 500К за последната година

https://www.24chasa.bg/biznes/article/18072972

Обаче щяло да стане голяма проблемация ако се въведе прогресивния данък характерен за останалите страни от ЕС

# 533
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c170903898207966

60 000 евро паркомясто...Централен Лондон и Париж ряпа да ядат. Някой пак да обясни, че се покачват доходите?

# 534
Паркомясто близо до най-големия парк в Амстердам, Вонделпарк, беше обявено за продажба за близо половин милион евро. Цената е шокираща дори за Нидерландия
https://www.investor.bg/a/534-novini/393925-parkomyasto-v-amster … lovin-milion-evro

https://www.investor.bg/a/353-auto/167308-platiha-500-hil-evro-z … komyasto-v-london

Не , че тези статии трябва да ни успокояват, ама търсенето определя цената, както нееднократно коментирахме.
Щом има кой да дава по 3500 за квадрат , няма защо да намалят цените, а напротив. Ако няма ще падат и жилища и паркоместа и така...

# 535
Не знам за заплатите, но 927 нови милионери за последната година.
Над 20 хиляди с доходи между 100К и 250К
Около 5 хиляди с доходи между 250К и 500К за последната година

https://www.24chasa.bg/biznes/article/18072972

Обаче щяло да стане голяма проблемация ако се въведе прогресивния данък характерен за останалите страни от ЕС

Ами давай, апелирай да се въведе. Мен всъщност не ме е грижа, но бас държа, че няма да свърши добре тая работа.

# 536
По същата логика може да казваме, ами защо се въведе данък за наемите, като и без това доста хора си го спестяват, нали ...

Всичко е въпрос на контрол, дори е вероятно колкото и да се дърпаме, да ни го наложат на ниво ЕС

https://www.24chasa.bg/biznes/article/17273962

Все повече така май ще се действа, ако не ни изнася, при алтернативата с плоските данъци Русия и Беларус

# 537
Аз пак да питам - ти по идейни причини ли искаш това, по користни или по завист?

# 538
По необходимост и по приобщаване към останалите страни от ЕС.
Не може сивата икономика да е най висока в България и да се казва, ама нищо не трябва да се прави, че ще стане още повече.
Не, напротив.
Има доста начини да си плаща всеки чинно и да допринася за подобряване на всичко.
Не може един ТИР турски преминаващ през България да плаща 5 пъти по-малко , отколкото плаща като преминава на  км в Сърбия. Вложиха над милиард в ТОЛ системата и нищо. Защото превозвачите ни щели да фалират. Е как същите превозвачи си плащат чинно минавайки през Сърбия, как там плащат. Да не би да са с по висок стандарт от нас. Там за 500 км преминаване по магистралите им таксата за автомобил е 20 евро, тук за цяла година 45 евро.
И защо ли те си имат магистрали по добри от нашите, а ние 50 години вече строим Хемус.

Затова и пътищата ни са зле и тротоарите и средата която обитаваме, защото целите са , да не се мина и да не настина и правилата да са за другите, а не за мен.
Хубавите пътища, големите пенсии, велоалеите и много други неща не падат от небето, а те са изградени чрез солидарно плащане на данъци на живеещите.
Не може да викаме само искаме безплатни детски градини, искаме безплатно образование, искаме , искаме, ама не и да даваме.

# 539
Поне на теория пенсиите не идват от данъци, а от вноски. С прогресивния данък ще се крият доходи и вноските (осигуровките) ще намалеят.
Но мисля да спра спора - кучетата си лаят, керванът си върви.

Общи условия

Активация на акаунт