Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 268
  • 773
  •   1
Отговори
# 570
Германия е лош пример за успешна данъчна система. Имат много неефективни и негъвкави процеси в здравеопазването, енергетиката, социалната политика, почти навсякъде. Да, много неща са добре уредени, но данъците са колосални и голяма част потъват в безумни разноски. На индивидуално ниво много бързо се достига прага, където увеличение на заплатата от 500 евро например, носи само 250 нето и се демотивираш да преследваш кариера и професионалното развитие. Истината е може би някъде по средата.

# 571
  • София, Bulgaria
Скоро не бях чела сагата богатите са гадове, пропаднали пияници,  бедните горките, неоправдани ... Ама е, на 0001 ме върна в тоталитаризма и фалшивите утопии.
Да се смея ли, да плача ли...Ще се смея!!!

# 572
Този със схемите си ги е заслужил, а на този дето са му експлоатирали труда и не са го осигурявали богатите не е.
Ако финансовият министър декларира апартамент в центъра за 30К евро и спести от данъци е герой, ама ако този дето бере черешите изкара 2 лева повече е изнудвач и висящ на плещите на честно забогателите ни работодатели.

Кой е този със схемите???
В България робство няма, няма и ограничения като при социализма - всеки може да си търси къде да живее и работи. И ако някой се съгласява на пари в плик си е негова работа.
До сега не бях чувала някой да смята финансов министър за герой. Къде го видя?

# 573
Я уточнете пак кои смятате за богати - тия, дето се осигурават на 3750 лв. или онези от сивата икономика, корупцията и кражбите.

И нека не говорим за социализъм, че в момента Европа е заимствала, че и надминала някои от най-лошите практики на социализма.
Странно е, че хора, които се обявяват за десни, се правят, че не ги виждат.
И точно като през тоталитарно време не дават и дума да се каже срещу глупостите, които сътворяват вождовете.

# 574
Е то ако няма богати, и бедните няма да има от какво да си вадят хляба.
Нали за да се отвори фабрика, офис, ИТ фирма, или да се насади масив с черешови градини, трябва много капитал - често милиони. Кой да ги вложи, ако не богатите - държавата ли? Това го опитахме и видяхме как завърши.

Така че богати трябва да има навсякъде. И да се стрижат умерено, за да не избягат някъде, където режимът е по-благоприятен, защото капиталът е много флуиден.
У нас предмет на силно недоволство и чувство за несправедливост е фактът, че много от богатите ни станаха такива, защото заграбиха това, което уж беше общо... но те и едновремешните американски и европейски богати са били големи мошеници, според това, което четем в книгите за онова време. Така че поне да се надяваме, че с времето нещата идват на местата си.

Последна редакция: вт, 04 юни 2024, 12:57 от chris78

# 575
  • Бургас
И аз искам да знам кой е богат по форумските критерии и кой е беден. Че цял ден се чудя към коя графа да се причисля.
Асен Василев бил купил на данъчна оценка, каква драма! Той поне е купил 1, а не 7 като Цв. Цв., ПКП и Ц.Ц.
А пък Б.Б. е направо бедняк, ако му видиш декларациите откак е във властта. Една наследствена къща, дори кола няма човекът!
За "левите" дами с чанти колкото голф на старо и децата в скъпи швейцарски колежи даже няма да отварям дума.

# 576
Е то ако няма богати, и бедните няма да има от какво да си вадят хляба.
Нали за да се отвори фабрика, офис, ИТ фирма, или да се насади масив с черешови градини, трябва много капитал - често милиони. Кой да ги вложи, ако не богатите - държавата ли? Това го опитахме и видяхме как завърши.
Говориш за истински предприемачи.
А при нас при нас има едни "бизнесмени", които основно се занимават с източване на държавните предприятия (преди) и сега с акумулиране на средства от обществени поръчки и усвояване на финансирания. Т.е. тия пари пак от държавата, разбирай от всички нас са дошли, само че не са вложени в нищо градивно. Никакво по-мащабно мислене.
(Разбирате, че говорим за масовия случай, а не за изключенията, които си трошат главите въпреки системата).
А когато се мисли мащабно, а не само тук и сега, може и държавата да дава пари и да има добри резултати.

П.П.: и пак гледам в коментарите - сакън (с извинение за думата) да не се каже лошо за някой от политическите гурута... Значи, хората си обичат да ги таковат разни мошеници, разликата е, че едните предпочитат по-простовати, другите по-лустросани.

# 577
Замислих се сега над един въпрос, по повод т.н сива икономика и доходите от нея. Отивам в банката да тегля кеш от собствените си пари - декларация за произход на парите. Отивам при нотариус-същото. Погасявам предсрочно част от кредит- документ откъде са парите. Аз доход на ръка нямам, всичко ми е от заплати, продажба на имоти и т.н , ама се чудя хората, които вземат пари на ръка, в това число и голяма част от брокерите, после като искат да си купят имот или каквото и да било, което не предполага пари в сак, какъв произход пишат на тия пари, след като не са декларирани никъде?

# 578
Фиктивни сделки, фиктивно работно място, фиктивни "доходи от инвестиции".

# 579
Дивиденти от различни фирми (фиктивни). Само се плаща данък на този дивидент, беше нещо малко. Така декларираха купувачите, на които продавах. Има варианти.

# 580
Рента на земеделска земя също. Там пък данък въобще няма.
А дори и да купиш десет апартамента, няма входящ контрол дали не декларираш едни и същи доход и дали въобще има някакъв доход.
При посредващият контрол е малко мъгляв критерият за подбор и дали въобще ще те "хванат". А и в повечето случаи нямат интерес да те хванат, а да те държат в послушание, че не се знае в какъв момент за какво ще потрябваш.
Не че и при политиците по света и унас не е много по-различно.

# 581
Скоро не бях чела сагата богатите са гадове, пропаднали пияници,  бедните горките, неоправдани ... Ама е, на 0001 ме върна в тоталитаризма и фалшивите утопии.
Да се смея ли, да плача ли...Ще се смея!!!
Да смей се , че ако бяхме нормална страна едва ли щяха да позволят на едни хора които нищо не могат да правят , да прибират пари за да препечатват обяви в доста случаи без съгласието на собствениците и да вземат комисионни.
Доста години всеки който нищо друго не можеше да прави ставаше брокер на имоти. Нито образование се искаше за такива, нито някакви курсове. Даже не знам дали и дипломата за средно се изисква за практикуване на такава дейност.
Ама каквито са ни брокерите , такива и инфлуенсърите, тик токърите и всичко така наречени богати които трябва да са ни за пример.

# 582
  • Бургас
Получено наследство от починал роднина в чужбина Simple Smile
Дивиденти от различни фирми (фиктивни). Само се плаща данък на този дивидент, беше нещо малко. Така декларираха купувачите, на които продавах. Има варианти.

Това не знам как се случва фиктивно, при условие, че фирмата трябва да начисли и внесе този данък.

# 583
Получено наследство от починал роднина в чужбина Simple Smile

Това не знам как се случва фиктивно, при условие, че фирмата трябва да начисли и внесе този данък.

Може да го начисли, но да не го внесе, ако фирмата е бушон.

# 584
  • Бургас
Ами нали пишеш на декларацията от коя фирма точно си взел дивидент, че и за коя година? При проверка ще излезе, че няма такава фирма...

Общи условия

Активация на акаунт