Отговори
# 15
А кои бойни изкуства са по-ефективни?

Въпросът е малко некоректен, защото не се бият бойни изкуства, а хора Simple Smile И даже едно БИ да е по-ефективно, ако представителят на другото е по-добър, той ще победи. Та затова по-скоро става дума за това кои се овладяват по-лесно до ниво за практическа употреба. И без съмнение това са западните или позападнените БИ, лишени от излишна ритуалност и идеологическа обработка. Изключвам Муай Тай, защото то си е почти идентично със западната визия.
В наши условия (наличност на опит, традиции и специалисти) това е обикновеният бокс, евентуално подсилен с няколко базови техники с крака, взети от Муаи-тай или Киокушин. И някои взети назаем удари с ръка, но и без тях може. Тоест и Кикбокс и Муай тай стават.  Вече за съвсем завършена подготовка може и малко граплинг, поне колкото за защита от други граплери.
Има го обаче и въпросът, че по-ефективните носят и по-висок риск от травми и наранявания, докато айкидо и тай-чи са отлични за поддържане на тонус и здраве.

# 16
А кои бойни изкуства са по-ефективни?
Ефективно за какво ?
Плуването е най-ефективно и не травматично за развитието на едно дете.

# 17
Към плуването бих добавила и лека атлетика. Особено в детска възраст, когато не се специализират, а тренират всичко. Дава качества, каквито плуването не дава и се допълват добре.

# 18
Не знам за Таекуондото, но голямата ходи с баща си на Айкидо и двамата са много доволни. От това което чувам, определено има ред и дисциплина.

# 19
  • Бургас
А какво му има на Айкидото? Нали се работи върху дисциплината и учат децата на самозащита? Питам, защото се чудя дали да не запиша детето си. Не искам да се бие, а да знае как да се отбранява.

# 20
А какво му има на Айкидото? Нали се работи върху дисциплината и учат децата на самозащита? Питам, защото се чудя дали да не запиша детето си. Не искам да се бие, а да знае как да се отбранява.

С Айкидо няма да се научи да се отбранява, гарантирано. Иначе всеки спорт е полезен.

# 21
  • Бургас
А с кой спорт ще се научи? Борба или друго?

# 22
Бокс, кикбокс, муай тай, киокушин карате, самбо и джудо... Горе долу в такъв ред.

# 23
А с кой спорт ще се научи? Борба или друго?
За отбрана пипер спрей. С карате не става

# 24
Между другото всички форми на граплинг (и борбата в частност) са страхотно ефективни ако опонентът не е тренирал специално как да се защитава. Много каратеки си мислят, че са хванали бога за шлифера, докато не се сблъскат с граплер. Тогава шансът им е да го нокаутират преди той да влезе в клинч, но на практика е почти невъзможно. А след това са безпомощни. Минусите на граплинга са, че работи само при един на един (не можеш да сбориш двама едновременно, вторият ще ти нарита канчето) и че най-често изобщо не е желателно да падате на земята и да се търкаляте там - може да има стъкла, ръбести камъни, ако е тълпа ще ви ритат...

Ето един запис (много стар и лош), показващ какво се случва с ербап каратека с черен колан, който не знае какво е да се изправиш срещу граплер. Хем са поизрязали малко края и незапознат може да не схване какво точно се случва с ръката на каратеката.

# 25
  • Бургас
Черна станция, много си ми полезна! Благодаря ти! От снощи ми се въртят борба, джу джицу, бокс и джудо в главата. Тренировките на някои от спортовете са ми на труднодостъпно място (в час пик в центъра на града), така че при избора ще имам предвид твоите съвети и мястото на което се провеждат тренировките. То аз не искам да се бие и да се фука, а да се занимава с някакъв спорт и да може да отклони нападение, ако недай Бог се случи.
Преди години се заговорих с един мъж, който се оказа, че е треньор по Джу Джицу. Тогава той каза "Трябва така да респектираш противника си с присъствие, че да не се стигне до бой. Допуснеш ли да се стигне до бой, вече си загубил." Много ми харесаха тея думи и това искам за сина си.

# 26
Помисли и за Самбо. То е като джудото в много аспекти, но е с по-комплексен набор от похвати (състезателите по самбо участват и на състезания по джудо). Освен това обаче има и бойно самбо, което е на практика ММА (най-големия ММА боец на близкото минало е точно самбист), а в Джудо няма такова направление.
https://youtu.be/p7XY8ODQWzc

За капак в Самбо имам големи традиции, специалисти и много школи. И определено е по-полезно от Бразилското джуджуцу, което е най-добрата система, но само за борба на земя. На състезанията по BJJ  е много смешно как противниците направо гледат да седнат на задника си за да започне истинската част Simple Smile
https://youtu.be/EAJ2vt8wUbY

П.П. Този младеж има цяла серия филмчета и развива някои много интересни теории, например защо Карате е осакатено в днешната си форма.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 13:43 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт