За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 521
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
Приятели, имам необходимост от подходяща рецепта в която да оползотворя буркан люти чушки в доматен сос от зимнина. Смятах, че е бамя, но не... Не са много люти чушките на пръв опит... Сещам се за кюфтенца с доматен сос, дали мога да я направя с такъв буркан?

# 301
  • Варна
  Да, кюфтенца от месо или зеленчукови, картофена, бобена и др. яхния, може да пасираш малко и като сос към паста, ориз и прочее. Или със сирене за разядка.

# 302
  • Русе
Скрит текст:
Приятели, имам необходимост от подходяща рецепта в която да оползотворя буркан люти чушки в доматен сос от зимнина. Смятах, че е бамя, но не... Не са много люти чушките на пръв опит... Сещам се за кюфтенца с доматен сос, дали мога да я направя с такъв буркан?

Смилаш чушките на пюре.
https://ipeychev9.blogspot.com/2016/01/blog-post_21.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2024/04/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_5.html

Смилаш целия буркан с почистените чушлета и заливаш /вместо доматите в рецептата/, ако обичате лютичко.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_29.html

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 15:36 от peych

# 303
Може и в гювечета да сложиш
С кюфтенца, с наденица, с полента

# 304
Полентата няма да стане ако не е предварително приготвена или ? Мисля доматите стягат, а буркана май е с домати и пеперони .

# 305
Да, приготвяш си отделно полентата, нея ползваш като сос.

# 306
  • Sofia
Полентата би била като канапе според мен. Simple Smile
Нещо такова, нищо че при мен е арабски кускус, снимката е линк, ако му потрябва рецептата на някой. 

# 307
аз съм много зле с приготвяне на полента, до сега само 1 път ми се е получило. Но арабски кускус мога. Патладжаните изглеждат супер.

# 308
  • София
Ако в панировка се сложи царевично нишесте вместо брашно, по-добре ли става? Онзи ден панирах херинга и много бързо ми изгоря едно парче, та се чудя нишестето ли е виновно, готвачката ли Simple Smile

# 309
Ако в панировка се сложи царевично нишесте вместо брашно, по-добре ли става? Онзи ден панирах херинга и много бързо ми изгоря едно парче, та се чудя нишестето ли е виновно, готвачката ли Simple Smile
Нишестето е по-фино и вероятно по-бързо загаря.
Аз при паниране смесвам обикновено брашно, царевично брашно и галета в произволно съотношение, но да полепва добре и пържа, не загаря нищо.

# 310
Панировка от смлени домашни сухари, царевично брашно, царевичен грис и малко нишесте си правих скоро. Подправки по избор. Нищо не е изгоряло.

Полента - качамак ли имате предвид? Хубави рецепти с описана техника има в румънски готварски книги и блогове.

# 311
  • Sofia
Полента - качамак ли имате предвид?
Аха, едното по италиански, другото по нашенски.

# 312
  • Варна
А мамалига по тяхному Simple Smile. И като добавим пикантен дом.сос и малко боб - по мексикански.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 16:09 от Пеева

# 313
  • Русе
Скрит текст:

Да не е била много висока температурата на пържене?

Сьомгата е оваляна в нишесте

От 9-т степени нагревателен уред пържа на 5-та. Когато започне да "цвърчи" мазнината слагам рибата.

# 314
Има мазнини, които загарят много при пържене. Предполагам, че в олио е пържено, но има такива, които прегарят много бързо. При 9-степенен котлон риба пържа на 7-8.

Основна рецепта за качамак (румънска е): на 500 мл. млечна сметана или мляко, или смес от двете, се добавят 100 грама царевичен грис. Слагам го внимателно, преди да е завряло млякото. Посолява се в процеса на готвене, а не след това. Бърка се с телена бъркалка, вари се на умерен огън. Ако правите с вода - приблизително пак същото съотношение на грис и течност,към края се добавя масло, сирене, каквото решите. Аз слагам понякога пушен червен пипер, подправки разни, различни сирена...

Сваля се от огъня, когато се сгъсти толкова, че лъжица да оставя следи. Не се чака "да се отлепя от съда", защото после стяга още. Обикновено българските рецепти, които срещам, са с доста по-малко течност и така не се вари достатъчно, удря на сурова царевица. И задължително се посолява така, че да ври със солта, а не после, да остане блудкаво. В случай, че го правите за сладък - щипка сол. Ако сиренето е много солено - пак малка щипка в началото.

Качамак/мамалига/полента от предишния ден може да се реже и запича, като аз я разтеглям с точилка и изрязвам формички. На всяка се слага бучица краве масло, запичат се на фурна и стават като бисквитки.

И всички рецепти, при които във вряща вода или мляко се добавят грис, брашно и пр. (качамак, бешамел) - НЕ! Дърпа се настрани и се добавя или се добавя преди да заври, с бъркане с телена бъркалка, да се разтвори и тогава се оставя да ври. Иначе става бързо на топчета, те се капсулират и няма оправяне. Изключение е пареното тесто за еклери, но там технологията е по-различна.

Общи условия

Активация на акаунт