За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 493
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Защо да не се прави доматения сос за паста с лук?
Точно с лук го правят италианците: лук, морков, дори стръкове целина, малко чесън, домати и вода от сварената паста.
Това е за рагуто Болонезе според мен.  Иначе  кой каквото иска да си слага, особено ако не цели автентичност.  Simple Smile

# 361
  • In transit
http://trohichkaneostana.blogspot.com/2017/06/blog-post_19.html
Няколко пъти съм правила тази торта и страшно много се хареса у дома ,но ....крема става много рядък, и въпроса ми е дали може да сложа желатин за да стегне ?
Може да сложиш желатин, но маслото трябва да е достатъчно за да стегне крема. Само, че го добави след като изстине крема, не докато е горещ.

Защо да не се прави доматения сос за паста с лук?
Точно с лук го правят италианците: лук, морков, дори стръкове целина, малко чесън, домати и вода от сварената паста.
Точно италианците соса за паста го правят с чесън. Както е писала Морена, лук се слага в рагу болонезе и други сосове с кайма, например. В класическия доматен сос за паста се слагат домати, чесън, босилек, сол и зехтин. Толкова. https://ricette.giallozafferano.it/Spaghetti-al-pomodoro.html

# 362
  • София
Здравейте,
чудя се дали може да се направи заливка за мусака със заквасена сметана, вместо с кисело мляко.
Имам останала половин кофичка сметана и да я смеся с малко кисело мляко и яйца?!

# 363
Разбира се че може, защо не? На мен ми звучи като загуба защото аз бих я изяла направо с лъжичка но щом няма какво да я правите по-добре да се вложи в нещо.

# 364
  • София
Blush благодаря natka
Нямам в какво друго да я вложа,  взех я за гарнитура на едни такоси с риба тон и така остана половината.
Слагам я в мусаката!

# 365
Аз бих я изяла както си е или с добавен някакъв плод или друго става лесен летен десерт, но то иначе си е просто кисело мляко с много висок процент масленост, няма да ти "обърка" мусаката ако това се притесняваш.

# 366
  • под тепетата
И аз така- сладко/мед или плодове, овесени ядки, орехи и заминава сметаната.
Vesela, миналото лято правих сладолед с мента,без яйца е и кондензирано мляко. Много ми хареса, тези дни пак ще направя и без това ментата е станала огромна!
Без машина е.
https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/08/easy-homemade … chip-ice.html?m=1

# 367
Много интересна рецепта, точно с нишесте май не бях срещала. Но Весела май търсеше и да не иска да се вади и разбърква често, което поне на мен ми се вижда невъзможна мисия ако се търси сладолед, а не примерно тип ледени близалки.
Другото е замразените банани в блендера, то само при такъв тип го няма бъркането.

# 368
  • под тепетата
В интерес на истината, не съм го бъркала много често - 5-6 пъти. Много ми хареса, защото обичам съчетанието мента и шоколад. Ето снимка от миналата година, но е без боя.

# 369
Изкушавам се да купя малка машина от Лидл, ама вкъщи вече нищо не мога да събера по шкафовете. Остава ми вариант купа към кухненския робот. Имам много стари рецепти за сладолед, но се правят в тенекиени кутии, които се въртят ръчно в кофа с лед и сол.

Адски е дразнещо това добавяне на какви ли не боклуци в почти всички сладоледи.

# 370
Здравейте,търся рецепта за сладкиш с череши.

# 371
Ако не ви е спешно, привечер мога да напиша, имам изпитана. Че сме на планина, а в тефтера ми Simple Smile

# 372
  • Sofia
Тази съм правила няколко пъти и много ни харесва, само добавям малко подправки - кардамон и  индийско орехче - https://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=111007-puhkav-slad … rashno-i-vaniliia

# 373
  • София

Това ми е любимата рецепта за десерт с череши: Класическо клафути.
Става уникално вкусно! Класика в жанра!

# 374
  • In transit

Заповядай, италиански сладкиш с череши. Разкошен става.

Общи условия

Активация на акаунт