За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 468
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
Di Soleil аз мога много да чета, но ние преди 2 седмици се върнахме от ваканция от юг и ако не сервираха на дъски ,то сервираха на едни плочи от понякога доста порести камъни. В смисъл когато сме сядали на заведение. И то не е било на едно място, защото непрестанно обикаляхме. И това е при всяка ваканция на юг. Дали Италия или Франция и т.н. иди и инспектирай лично ако не ти се вярва. Аз и да чета и да не чета тези ресторанти те така си сервират.
 Но няма нужда да спорим толкова . Аз съм просто потребител. Казах какво съм видяла. От там нататък да се оправят ресторантьорите с директивите. Успех.

# 436
Бела, не искам никого да инспектирам. Камъните (не знам какви са), но някои се пекат във фурна/пещ и така се почистват. Нещо като пиролиза.

# 437
Благодаря Мики! Точно захарна меласа ползвах. От нар къде продават?
Нямах търпение да пробвам хляба, а в Зелен имаше захарна и взех от нея. Иначе стана чуден хляб само дето сладни повече, но ще си го изядем де.

# 438
  • In transit
Благодаря Мики! Точно захарна меласа ползвах. От нар къде продават?
Нямах търпение да пробвам хляба, а в Зелен имаше захарна и взех от нея. Иначе стана чуден хляб само дето сладни повече, но ще си го изядем де.
Моята от нар я бях взела от Лидл, но мисля, че и в био магазините има. Пусни едно търсене в Гугъл.

# 439
Бела, не искам никого да инспектирам. Камъните (не знам какви са), но някои се пекат във фурна/пещ и така се почистват. Нещо като пиролиза.
ясно ми става тогава защо печивата в турските ресторанти с фурни се сервират на дъски , а също и фламкухените . Без значение с какви добавки на сирене , месо , сосове .
Сигурно влизат с дъските и ги изкарват с тях?  Или не е логично ?

# 440
Това да не е сироп от нар? Аз с такъв си подправям салатите.

# 441
  • In transit
Това да не е сироп от нар? Аз с такъв си подправям салатите.
Така изглежда:

Пише, че съдържа 60% концентриран сок от нар и 40% сироп от фурми. Малко по-гъст е от течен мед.

# 442
Благодаря много, не е това което аз ползвам. Утре ще се разтърся.

# 443
ясно ми става тогава защо печивата в турските ресторанти с фурни се сервират на дъски , а също и фламкухените . Без значение с какви добавки на сирене , месо , сосове .
Сигурно влизат с дъските и ги изкарват с тях?  Или не е логично ?
Бела, кажи какво питаш за да ти отговоря? Не ми се занимава с излишни спорове.
Излиза на дъска готов продукт. Върху тази дъска никой не е рязал (или поне се надяваме) сурово пилешко или риба. Въпреки това, по дъската, на която ти ядеш ребра остават сокове от месото и ако тази дъска не е добре почиствана следващият след теб може да хване чудно натравяне. Точно за това 14 гости на  Ibrahim’s Grill and Steak House някъде из Англия се оказват с хранително натравяне, а собственика плаща 57 хил. глоба. В професионалната кухня няма място за гледна точка. Има ясни правила, непресичане на потоци, протоколиране на съхранение и незабавна реакция при нарушаване на веригата.

# 444
Не съм спорила. Нали обясни , че ако се пече на тази дъска тя се дезинфицира. Затова спрях да се чудя защо турските ресторанти сервират всички печива на дъски. дават нож и вилица ,т.е. реже се, но ако влизат във фурната дъските няма проблеми. Но може да спираме с дъските. Стана ми ясно. Всеки си позлва в къщи каквото си иска , а ресторантите си отговарят по стандартите . Както е с всичко останало. Това го исяснихме.  Да оставим сега темата на сиропа от нар .

# 445
При недобро почистване и/или неправилно съхранение и третиране на продукти не само от дъските, ами и от всяка посуда и прибори, от персонала дори, може да възникне проблем. Типично обаче е от месни продукти и яйца - визирам салмонелата, от нея са най-честите масови заразявания в заведения за обществено хранене, на следващо място - вирусът на хепатит А. Сигурно има и други, но обществено значими са главно тези. 
Интересно ми стана за английския случай - със сигурност ли е установено, че именно дъските са причинили проблема или и други фактори, евентуално болен персонал, заразена храна? Какво точно заболяване е причинено? Извинявам се, ако по последния въпрос е писано, но не съм видяла.

# 446
  • Mediterraneo
Правите ли разлика между сервирането на вече приготвена храна върху дървени дъски и работата със сурова храна върху такива?!
Категорично са забранени за използване дървени дъски в кухнята, лично са ми идвали на проверка в собствения ми ресторант, първото, което поискаха да видят в кухнята, бяха дъските. За сервиране не са ме питали какво ползвам.

# 447
  • Русе
Две снимки от известни ресторанти. Да погледнем дъските.

# 448
  • Варна
  Имам опит в ресторанти като сервиз, кухня, миялно, домакин.
Дървените дъски ( акация, дъб, орех) са по-удобни и по-хигиенични, стига да спазваш правилата за почистване, които подробно са описани в предишните постове тук.
  За всяка група хранителни продукти си имахме поне по две отделни дъски ( за първа и за втора смяна), гравирани с букви или картинки за какво е предназначена. Която не се ползва в момента е добре измита с препарат и вряла вода, намаслена и стои на вертикална поставка.
  Суровото месо се обработва в транжорната, там си има дъски само за него, между смените ( следобед и след вечеря) се дезинфекцират.
  За плодове и за зеленчуците също отделни дъски.
  Смяната с пластмасови в последните години стана защото, без да се извинявам, куцо и сакато, без опит и отговорност навлезе в бранша. Само за един сезон, 4 месеца, ни съсипаха 12 броя дървени  дъски, ползвани  с години, защото ги пускаха в машината, а намасляване - никога.
  Спрам дотук, че ми е болно...

# 449
Имам запитване относно маслеността на козето мляко - някой знае ли колко процента е? Напоследък го предпочитам, но на кофичката не пише. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт