Проблем след дохранване

 • 432
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте,

Имаме бебче на 32 дена, родено доносено по естествен начин. В родилното отделение ни задължаваха да дохранваме с адаптирано мляко и след прибиране от болницата решихме да минем само на кърма. За съжаление след посещение при педиатъра за измерване на тегло на 21я ден се оказа, че кърмата не е достатъчна и бебчето не наддава колкото е необходимо. Назначиха смесено хранене за 3 дни с по 40мл, които се отразиха добре на бебчето - беше много по-спокоен. След тези 3 дни педиатърката каза да даваме по 50мл, което явно беше много, защото бебчето започна да повръща след всяко хранене и между 22:00 и 01:00 да плаче истерично без утеха, независимо какво опитваме. На втория такъв ден се консултирахме с педиатърката и назначи намаляване на дозата за дохранване на 40мл. За съжаление този плач остана в този часови диапазон, а още от прибирането вкъщи детето имаше колики - дискомфорт почти през целия ден със свиване на краченца и газове, но все сме успявали да го приспим. В момента, седмица по-късно, сме само на адаптирано мляко, в съобразена доза, но отново продължава неутешимото плачене между 22:00 и 01:00. Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно?

# 1
 • Мнения: 495
А защо така бързо сте се отказали от кърменето? Не правихте ли двойно теглене преди и след кърмене и после да допълвате разликата с АМ? Майчината кърма е незаменима, има деца "по-мързеливички" да сучат. При някои майки дава ефект дълго (часове наред) да го кърмят - легнала удобно на спалнята и детето до нея.

Подобен случай с млякото имаше моя приятелка с детето - педиатърът смени 2-3 пъти АМ. Накрая уцелиха кое е подходящото, мисля че беше оризово. Имаше някаква нетолерантност към останалите АМ.
Затова действайте само с педиатър, ако трябва и втори педиатър чуйте, и то възможно най-бързо. Ще намерите решение.
Успех!

# 2
 • Мнения: 9 039
За да бъде храненето успешно трябва бебето да наддава. Не уважавам статистиките, но майката има нужда да знае колко да наддава бебето. Моят лекар ми каза, първите 3 месеца да наддава по 1 кг средно.
И аз съм имала проблем с недостиг на кърмата,  и имам опит със смесено хранене. Извадих тефтера, купих везна и всичко става ясно. Правех така че бебето да наддава 250 гр на седмица, ако не сме ги стигнали увеличавам дозите.
Като започна да наддава нормално бебето, намалих дозите на АМ първо с 5 мл, и по този начин приканих бебето да издърпва малко повече кърма, която се възстановява до новото количество. И така постепенно изхвърлих АМ от менюто.

Не знам ти от кога не си кърмила? Има ли опция да се върнете към кърмене. Имах предвид, че след като се напаснете, кърменето е в пъти по-лесно от приготвянето на шишета с АМ и много по-полезно като храна.


# 3
 • Мнения: 119
Аз изкретах 5 месеца на дохранване. Голяма грешка, детето удвои теглото си за 2 месеца. Когато реших един ден, някъде 1 месец да спра АМ, до 5 часа беше сито и доволно. После стана ад, до 12 не спря да яде. 7 часа точно, яде АМ и след малко рев. Прекратих експеримента и карах на дохранване 5м.Та изобщо не е трябвало да се започва.

# 4
 • Мнения: 9 039
Spiritona
има едно приспособление (сонда, suplementor), хем храниш детето с АМ, хем ти стимулира гърдите, и изобщо не познава друг източник/място  за хранене.

# 5
 • Мнения: 312
Значи... И на мен навремето ми казаха, че детето не му е достатъчно само на кърма, защото не било наддало според таблиците и трябвало да дохранвам... Ми, поревах си малко. После започнах - тегля преди кърмене, тегля след - количеството си беше ок за месеците. Така и не дадох АМ за дохранване. Реших, че са глупости. На следващия контролен - хоп, наддало не само достатъчно, ами и отгоре даже. Лекарката ми каза тогава нещо от сорта на: "Ето, има смисъл и полза от АМ, а не само кърма". Пък аз отговорих, че пак сме си само на кърма... Както и да е - важно е да се каже, че бебетата САМО на кърма не наддават според таблиците, колебанията при тях са по-големи. Горе също са ви го написали - теглете бебчето преди и след, за да се ориентирате.

# 6
 • Мнения: 9 039
Кърмата на майката е предназначена точно за потребностите на нейното бебче.
Аз кърмих до 3 г и детето има много силна имунна система, не сме имали проблеми в ДГ и училище с хреми и кашлици.

# 7
 • Мнения: 312
Да, подкрепям. Аз кърмих до малко след 1 година, после моето само се отказа. Но почти не е боледувала. И сега е много здрава.

Общи условия

Активация на акаунт