Ваксини извън задължителния ИК

• 10 609
  • 473
  •   1
Отговори
# 60
  • София
И аз спрях да се тревожа от ваксините след като започнах да се интересувам повече, да следя научно базирани източници и компетентни мнения от специалисти в групата Ваксини във фейсбук.
Brin de muguet, декларации от типа "станах антиваксър, защото детето ми пострада от ваксини", трябва да се възприемат много критично. Възможно е зад тях да стои някой от следните варианти:
- Напълно нормална и очаквана постваксинална реакция, която родителят възприема драматично - висока температура, отпадналост, силна болка или подуване на мястото на поставяне; тук типичен пример ми е бексерото и една позната в Англия (там то се поставя рутинно на всички). Детето ѝ вече порасна, а тя и до ден днешен реве като се сети за треската и болките в крачето от въпросното бексеро. И при моите деца беше същото, въобще при повечето деца е така - като ранени пирати са за един ден, но това минава и заминава.
- Грешни причинно-следствени връзки. В детска възраст, когато интензивно се поставят ваксини, се отключват или проявяват за първи път и много автоимунни и хронични заболявания. Ако човек върне лентата назад няколко месеца от първите симптоми, вероятно ще "налети" на ваксина и е напълно възможно да потърси причината в нея. Но тук личният опит не може да бъде надежден източник на информация за каузалните връзки, защото със същия успех може да се твърди, че причината е някоя хранителна добавка, която детето приема, или кашата, с която закусва. Научно базирани изводи могат да се правят само на базата на рандомизирани проучвания с големи контролни и експериментални групи, които да сравняват честотата на съответните заболявания във ваксинирана и неваксинирана популация. С множество такива изследвания например е доказано, че връзка аутизъм - MMR няма. За други заболявания връзка има и вероятността за проявяване на болестта е отразена в КХП на ваксините. Но честотите са такива, че на фона на 6-7 милионната България дори всички пострадали да пишеха в бг мама, пак нямаше да могат да напълнят антиваксърската тема. Ясно е, че за един родител е наистина трагедия детето му да отключи тежко заболяване, но трагедията става още по-голяма, когато той, на база на несъстоятелни  заключения, започне да плаши други родители и да възпрепятства ваксинирането на техните деца.
Риск при ваксините има, както и при всеки лекарствен продукт. Ако човек се зачете в КХП, ще установи, че рисковете от рутинно прилагани лекарства като ибупрофен или парацетамол и като честота, и като сериозност на свързаните реакции, не са по-леки от тези при ваксините. Да не говорим примерно за така модерните в последно време инхалацийки с кортикостероид за всяко покашляне. Просто антиваксърската риторика фокусира внимание само върху ваксините като източник на всякакви злини.
Между другото, хранителните добавки също крият сериозни рискове, дори в някакъв смисъл по-големи, защото не подлежат да същия контрол и клинични изпитания и съответните рискове не са описани.
Да отбележа, че и повечето автоимунни заболявания, които могат да се отключат от ваксина, могат да се отключат и от вирус, инфекциозно заболяване, антибиотик, имуностимулатор...
Професията ми е свързана със статистически изследвания (от гледна точка на математическата и научна обезпеченост) и толкова съм се нагледала на абсолютно и доказано погрешни причинно-следствени връзки, които иначе звучат много автентично, че хич не обръщам внимание на генералните изводи от личен опит.

Скрит текст:
В антиваксърската тема има и няколко потребители, които за каквото и заболяване и ваксина да стане дума, все се сещат за свой познат, който много сериозно е пострадал. Хайде да се замислим каква е вероятността наистина да имат толкова широк кръг от познати, потърпевши от всевъзможни ваксини. Вие колко точно такива хора познавате? Та понякога става дума и за откровени фантазьори, които просто наливат в антиваксърския наратив.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 08:48 от hatred

# 61
След последните постове отворих да прочета произволна антиваксърска тема и като видях че започва със "здравейте, просветени" реших да не чета надолу.

# 62
  • Sofia
hatred, на същото мнение съм като теб! Само че мен си ме е страх от ваксините. Затова и аз чета във ФБ групата Ваксини (почти не пиша обаче), но и следя тук темата за Вредите. Целта ми е ако може да гледам монетата и от двете й страни. И си много права за антиваксърите в другата тема. Мине не мине и попитам каква е била тежката реакцията/увреждане (защото винаги се чудя за тежко временно неразположение ли говорят или за инвалидизация до живот) от дадена ваксина и в повечето случаи или не получавам отговор или ме пращат да чета 30 теми назад. Но първо нямам толкова време, за да се ровя във всичките им теми и да чета 90% глупости, и второ ако са толкова стари тези полезни мнения, то със сигурност ваксините от тогава са били променяни още няколко пъти и следователно тези мнения не са меродавни.

Когато попитах гинеколога си (той е част от Дисплазия център - за диагностика и лечение на рака на шийката на матката) какво мисли за ваксината против ЧПВ, каза че е направо задължителна, дори и за момчетата. Споделих му за моите притеснения - в зората на тази ваксина преди 20г имаше тежки случаи (но все разновидни). Той каза, че това е просто съвпадение, не е доказана връзка между тези състояния и ваксината. Отделно те от тогава си спомням, че я променяха многократно тази ваксина. Тоест и да е имало наистина някакви тежки състояния от тази ваксина преди 20г, то те вече трябва да са изчистени, или ако не са - то за цялото това време е щяло да се докаже връзка между състоянията и ваксината.
И двете ми племеннички са ваксинирани с нея и нямаха абсолютно никаква
реакция. Невероятно леко я понесоха.

Когато си записах часа при д-р Атанасов за ваксина против ЧПВ за сина ми, той ме посъветва да изчакам, защото предстояло излизането на нова програма, която имало вероятност да обхване и безплатно ваксиниране на момчетата. Та ще изчакаме и ще видим дали ще ги добавят, защото и тази ваксина си е цифра. Някой знае ли кога се очаква да излезе новата програма?

Сега за Бексерото - понеже казахте, че се очаква по-бурна реакция с няколко дни температура, избрах да му я поставят в петък сутринта. Така ще има три дни да "се възстановява". Той е голям вече и предполагам, че няма да я поставят в крака, освен ако по принцип не се поставя там тази ваксина.
При мен лично имаше много силна болка в ръката след поставяне на Ковид ваксина (Модерна) - цяла седмица едва успявах да работя с мишката на компютъра. Но наред с високата температурата и болките в мускули и стави за един ден за мен това са си нормални реакции при ваксиниране и това не би ме отказало от дадена ваксина. Та ще видим сега как ще е и с Бексерото.

Little Queen, разсмя ме 😅.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 13:15 от Brin de muguet

# 63
  • София
Brin de muguet, и мен като майка ме е страх, разбирам те. Страх ме е от всяка ваксина, от всяко лекарство, което се налага да приемат, от всяка болест...
И аз за бексерото избрах ден петък за всяка от дозите. При моите минаваше по-скоро за ден и половина. Ако твоят младеж е вече достатъчно голям, за да му инжектират ваксината в ръката, вероятно драмата ще е по-малка, защото ще може да ходи. При дъщеря ми я обхвана голяма паника, че не може да стъпва на единия си крак и да го движи, прекара цял ден (деня след ваксинацията) на леглото в рев и драматизиране. На следващата сутрин беше съвсем добре.

# 64
Бексерото определено си е най-кофти ваксината за понасяне от повечето деца. При дъщеря ми на 3г я боцнахме в ръчичката и не я мръдна близо 24 часа. В случая не знам дали не сгрешихме, че сложихме и Нименрикс в другата ръка и така и двете ръчички я боляха. Но пък мина и замина, след ден, два вече всичко беше забравено. Получи и награда, така че не мисля че помни с лошо този ден Simple Smile

# 65
Здравейте! Вчера поставих на сина ми /на 16 месеца/ ваксината за Варицела. Както чета тук, така и от приятелки знам, че децата я понасят леко. Но той още от вчера вечерта е леко отпаднал, през нощта, както и днес през деня, не спа добре, от сутринта е с температура /от 37.2 до 37.8/, като включително му протече носа и започна да кашля. Лекарят ни е категоричен, че температурата може да е от ваксината, но хремата и кашлицата -не, въпреки че като чета листовката са описани като странични ефекти. Тъй като съм доста притеснена бихте ли споделили вашите деца или такива на ваши познати давали ли са подобни реакции на ваксина - за варицела или друга.

# 66
  • Sofia
При дъщеря ми нямаше никакви реакции и след двете дози на ваксината против Варицела.
А кашлица никога не е имала след която и да било ваксина.
Вероятно е да е съвпадение при вас.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 21:13 от Brin de muguet

# 67
Ваксината против варицела е жива, страничните ефекти се проявяват след около седмица - 10 дни (период, сходен на инкубационния при заразяване). Има много вируси в момента, съвпадение (или не точно съвпадение, може да сте се заразили по време на ваксинацията).

# 68
Според мен също е съвпадение. В момента има страшно много вируси - гриповете, ковид, rsv и куп други, дори метапневмовируса.
При моето дете нямаше реакция, освен зачервяване около боцнатото и от двете дози на варивакс.
Помогнете ми да избера подходящ период за поставяне на нименрикс. Посещава ясла. Може би лятото, като го спрем за 1 седмица, за да сме сигурни че няма да се разболее?

Около мен все антиваксъри има. Колегите ми на работа ме гледаха като изкопаемо като им казах, че детето има ваксини против ротавирус и варицела. А всъщност и двете си вършат работата много добре. 50% от групата в яслата преболедуваха варицела и то след друго тежко боледуване - коксаки вирус. Като го гледам какъв е кекав, кой знае какви щети щеше да му причини варицелата. Не е толкова безобидна както всички си мислят, знаете. А и да беше - защо да не му спестя едно боледуване щом мога?!
И ротавирусната ни спаси - неговото приятелче влезе в болница с ротавирус, а предната вечер дивяха до късно двамата, въргаляха се по леглото и се завиваха под одеалото - тоест ако беше нещо друго 100% да беше го пипнал.
Как пък "просветлените" нямат такива познати с усложнения от вируси? Не че го пожелавам на някого, разбира се.

Скоро моя близка, сподели че няма да слага еди си коя ваксина (забравих, защото се шокирах), тъй като детето е с изоставане в говора. Мда, точно ваксините са и проблема. Не 6ч екранното време, което имаше като малка. Wink

# 69
  • Sofia
Помогнете ми да избера подходящ период за поставяне на нименрикс. Посещава ясла. Може би лятото, като го спрем за 1 седмица, за да сме сигурни че няма да се разболее?

Около мен все антиваксъри има. Колегите ми на работа ме гледаха като изкопаемо като им казах, че детето има ваксини против ротавирус и варицела. А всъщност и двете си вършат работата много добре. 50% от групата в яслата преболедуваха варицела и то след друго тежко боледуване - коксаки вирус. Като го гледам какъв мислят, знаете. А и да беше - защо да не му спестя едно боледуване щом мога?!
Аз моите ги заведох началото на септември да ги ваксинират с Нименрикс (преди тръгване на ясла и училище).
Сега с Бексерото по-трудно ще мога да си избирам периоди, защото все пак са трима, а дозите са две (тоест ваксинацията им ще се влачи 6 месеца).

А Варивакса наистина действа. И моята не се зарази.

# 70
Това е много добра идея. Септември между яслата и градината ще има 2 седмици почивка. Може би тогава ще го ошаткам 😀
От бексеро си признавам, че малко ме е страх. От температурата, която чета че масово се появява. Но от менингит, сякаш повече ме е страх.
Нея как си я набавяте? Малко сложно ми се вижда, понеже сме във Варна. Чудя се дали ще я транспортират адекватно.

# 71
  • Sofia
Знам, че от аптека Промахон може да се поръча. Ама аз се отказах.
Направо си записах час за д-р Атанасов за ваксинация. Засега не са ми звъняли, че я нямат, така че не би трябвало да има някакъв проблем с доставката. Не можем да отидем до Гърция и това ни е единствената опция.
Иначе и мен бая ме е страх от Бексерото, но от менингит повече.

# 72
Не е толкова страшно като знаеш от какво е температурата. Дори не мина 38 при нас. Аз дадох и Нурофен най-вече заради болката. Минава и заминава. В Англия имунизират 2-месечни бебета с Бексеро + още няколко ваксини накуп!

# 73
Благодаря ви много за отговорите! Остава да се надявам до няколко дни да мине и да няма някакви последици. Принципно и аз съм много "за" ваксините и това беше първата, която поставихме извън задължителните. Затова и леко почнах да се обвинявам дали не направих грешка, предвид че детето се разболя, но може би наистина е някакво съвпадение /въпреки че не сме се събирали с хора последната седмица именно заради предстоящата ваксина/.

# 74
Здравейте, на 34 г.съм много ме е страх от Хепатит Б..разбрах че 100000 пъти по заразен.

Свободно може ли да се купува от Аптека? Разбрах ме има комбинирана ваксина Б и А? Има ли и за С ?

Общи условия

Активация на акаунт