Ваксини извън задължителния ИК

• 12 306
  • 503
  •   1
Отговори
# 180
Нямам опит с варицелата, но стискам палци да не е варицела.
Искате да кажете, че имате една доза поставена и все още не сте поставили втората. Аз доколкото бях се интересувала когато ние слагахме, уж бяха казали че и първата предпазва.

# 181
Да, има една доза поставена юни миналата година. Четох, че предпазва до 80% първата доза, но е възможно заразяване. Личният лекар каза, че не са типични варицелни пъпки и че не може да потвърди. Изчакваме... А искам час по-скоро да знам какво е, защото ги спрях от градина днес след като снощи видяхме пъпките и съответно не можем да излизаме, за да не разнасяме заразата...

# 182
Кръвен тест IgG и IgM ще ви покаже веднага. В Бодимед правят и излизат за няколко часа.

# 183
Макарон, тя като е с една доза, нали пак ще излязат антитела? Или ако не заразена сега, IgM ще бъде в норма?

# 184
Да, трябва да има IgG антитела дори и след една доза. И да, IgM ще са в норма, ако няма актуална, остра инфекция, и завишени, ако е варицела. Те и в лабораторията ще те посъветват. IgG ги споменавам, за да ги пуснат и тях, ако така и така ще я бодете, за да видите колко антитела е образувала. Ако са доста, може изобщо да не давате пари за втората доза, макар че тогава примерно пак трябва да се карантинира, ако случай на варицела в градината (само деца с две дози са освободени от карантина).

# 185
Ще я водя на дерматолог. Много драматично изживява взимането на кръв Sad Още по-тежко стана положението след престоя в болницата и абоката... Знам, че кръвните изследвания са най-точни, но и таткото не иска да я боцкаме...

Ако не е варицела, се надявам да каже какво е...

# 186
Ще я водя на дерматолог. Много драматично изживява взимането на кръв Sad Още по-тежко стана положението след престоя в болницата и абоката... Знам, че кръвните изследвания са най-точни, но и таткото не иска да я боцкаме...

Ако не е варицела, се надявам да каже какво е...
По принцип антителата след ваксинация и след боледуване са различни и ако е специалист в серологичните изследвания,може да ги различи.По-добре се обърнете към вирусолог от РЗИ.

# 187
Детето ми изкара варицела като беше на 4г. а аз се заразих от нея и при мен изби 2 седмици по-късно, бях на 33г. На мен това на снимката не ми изглежда като варицела. При варицелата пъпките са много повече и се образуват като едни пълни с течност балончета, сърбят ужасно много и това е най-често придружено с температура и обща отпадналост, пъпките избиват буквално за няколко часа по цялото тяло, та даже и в устата.. ужасно е!

# 188
  • Sofia
На мен това на снимката не ми изглежда като варицела. При варицелата пъпките са много повече и се образуват като едни пълни с течност балончета, сърбят ужасно много и това е най-често придружено с температура и обща отпадналост, пъпките избиват буквално за няколко часа по цялото тяло, та даже и в устата.. ужасно е!
Това болднатото не е задължително. Много е индивидуално.

Дъщеря ми изкара Варицела на 2г и нещо. Да е имала максимум 10 пъпки общо по цялото тяло. Не се чешеше (но и ние я мазахме с какво ли не). Нямаше температура, нито обща отпадналост. Не е задължително и пъпките да са големи мехурчета. Често пъпките завяхват още преди да са станали големи. Също така пъпките могат да избиват с дни - така беше и при сина ми и при дъщеря ми, избиваха си плавно и равномерно във времето.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 10:23 от Brin de muguet

# 189
Принципно не може да се изключи много леко и/или атипично прекарване на шарка след ваксина.

Аз съм прекарала морбили две години след първата ми доза ваксина, доказано лабораторно. Била съм образувала твърде малко антитела при ваксината, неясно защо, но пак съм го изкарала много леко. Ако майка ми не е била докторант в медицински университет, нямало е и да се разбере от какво е обривът, тя е мислила, че е алергия.
По принцип антителата след ваксинация и след боледуване са различни и ако е специалист в серологичните изследвания,може да ги различи.По-добре се обърнете към вирусолог от РЗИ.
При някои видове ваксини, при които се предизвиква имунен отговор към някоя част от патогена, както например при ковид ваксините се таргетира spike protein, има разлики, но те не касаят елементарно изследване в пациентска лаборатория. Антителата, за които ние родителите може да изследваме децата си, са едни и същи след прекарване на съответното заболяване и след ваксина - IgG. Да не говорим, че ваксината срещу варицела е жива, тоест там съвсем пък не може да се говори за разлика.

Както и да е, това го споменавам само за обща информация, Барбалена каза, че няма да бодат детето. Дано бързо се оправи, каквато и да е причината

# 190
  • Sofia
Някой да е поръчвал наскоро (този месец) Бексеро от Промахон?
 На Малчовците продължават да им отказват, а във ФБ групата вече се появяват хора, които са успели да поръчат. Явно не е съвсем да няма ваксини.
Чудя се да чакам ли още или да я поръчвам сама (което не ми се иска).

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 12:50 от Не се сърди, човече

# 191
  • София
Ние сложихме първата доза в понеделник, в крачето, не в ръката, така реши педиатъра, вечерта дадох панадол, имаше лека температура и не беше много в кондиция, доста се криви и плака, болеше го и крачето явно, защото не искаше да ходи, на другия ден беше леко отпаднал само, вече е добре.
Донесоха ни и втората доза, мисля края на юни да я сложим, не знам как ще го удържа само, сега беше забравил за миналите ваксини и стана бързо боцкането, последва кански рев де...

# 192

В Синево са изключително прецизни и с децата. Важното е да не боли, а те го постигат и превръщат недоволните в доволни. Дори ревящо дете могат да успокоят и да излезе доволно и усмихнато.

# 193
А ние възрастните трябва да плащаме за ваксината HPV така ли? Колко струва?

# 194
  • София
А ние възрастните трябва да плащаме за ваксината HPV така ли? Колко струва?

Да, възрастните си плащаме. Една доза е около 250лв, имунизационият курс от три дози ми излезе към 800лв.

Общи условия

Активация на акаунт