Ваксини извън задължителния ИК

• 10 630
  • 473
  •   1
Отговори
# 435
Нали за Флуенз говорим?

# 436
Нали за Флуенз говорим?

Да, за Флуенз, трябваше да се поясня Simple Smile

# 437
Вижте в Марешки. Предплаща се и на следващия ден я носят. Това е схемата в нашия и близките клонове в София.

Вчера платих ваксината, днес я взех и вече поставих, даже на място в аптеката.

# 438
Аз не успях да докопам Флуенц-а, довечера ще сложа инжекционна на малкото дете.

# 439
То едва от 2 дни ги има, надали са се изчерпали всички 15 000 бройки за два дни.

# 440
А тази назалната може ли да си я поставяме ние сами или трябва при личния лекар?
Извинявам се ако вече е коментирано.

Сега си допълвам поста, понеже прочетох листовката пак. Направи ми впечатление, че при назалната пише 4 седмици след поставяне да не се приемат препарати с ацетилсалицилова киселина, съдържаща се в повечето температуропонижаващи. Малко ме притеснява това, все пак може да се разболее някой....
Май ще предпочета ваксигрип, там не пише такива неща. Имам чувство че е повече използвана вече и има повече данни как влияе на хората. Пише че е съвместима и с бременност и т.н, а за назалната пише, че не се препоръчва.
Не съм запозната достатъчно, но май ще взема и инжекцията за детето /7годишно/

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 14:29 от rozi4ka222

# 441
А тази назалната може ли да си я поставяме ние сами или трябва при личния лекар?
Извинявам се ако вече е коментирано.

Сега си допълвам поста, понеже прочетох листовката пак. Направи ми впечатление, че при назалната пише 4 седмици след поставяне да не се приемат препарати с ацетилсалицилова киселина, съдържаща се в повечето температуропонижаващи. Малко ме притеснява това, все пак може да се разболее някой....
Май ще предпочета ваксигрип, там не пише такива неща. Имам чувство че е повече използвана вече и има повече данни как влияе на хората. Пише че е съвместима и с бременност и т.н, а за назалната пише, че не се препоръчва.
Не съм запозната достатъчно, но май ще взема и инжекцията за детето /7годишно/

Ацетилсалицилова киселина не е ли Аспирин. В кои антипиретици има? Да не се бъркате с парацетамол?

Предимството на назалната ваксина е, че се активира и локалния имунитет на лигавицата и се твърди че частично предпазва и от други вируси включително RSV. По мои наблюдения в коментари по фейсбук групите, 99% от хората намерили такава ваксина я слагат вкъщи сами.

# 442
Всъщност да, явно съм недоразбрала. Пише ацетилсалицилова киселина, което си е аспирин. Явно се има предвид такива, които са на основата на аспирин - упсарин примерно. Някои хора като усетят разболяване си разтварят такива. Явно за тях пише, да не се прилагат заедно с ваксината, заради някакъв синдром на Рей. Разбрах.....т.е няма проблем да се сложи. Устройва ме ако може да се сложи вкъщи, защото иначе трябва да отсъства от училище 2 пъти. Т.е ако не е задължително да се поставя при личния лекар ще е супер.

# 443
Само за аспирин се касае забраната. И гранофурин впрочем, той съдържа силицилати.

# 444
  • София
Здравейте, дали някой, който е успял да закупи ваксината може да снима кутията и да я публикува, или да напише актуалното и име, за Флуенз говоря, приятели ще пътуват към Гърция уикенда и искам да проверят там, че тук обиколих 10 аптеки, но без успех.
Също трябва ли да се съхранява на студено като инжекционните?

# 445
  • Sofia
Да, съхранява се на студено.

# 446
Здравейте, дали някой, който е успял да закупи ваксината може да снима кутията и да я публикува, или да напише актуалното и име, за Флуенз говоря, приятели ще пътуват към Гърция уикенда и искам да проверят там, че тук обиколих 10 аптеки, но без успех.
Също трябва ли да се съхранява на студено като инжекционните?
Вече изхвърлих кутията, но е достатъчно да пише Fluenz за 2025 26. Преди да я намеря тук, писах на аптека промахон и ми отговориха, че я нямат в тяхната държава. Странно ми се стори, ще ми е интересно дали вашите приятели ще я открият.

Във фейсбук групата 'Ваксини' имаше доста снимки на закупената ваксина, вижте там за актуална снимка.

# 447
Флуенз може да се държи на температура до 25 градуса за максимум 12 часа. Тоест, ако я купят в Гърция и я транспортират до вас в рамките на 4-8 часа, спокойно може да я поставите на детето след това.

Но, да, проблемите с наличността ѝ не са само в България, та шансът да я намерят в Гърция не е голям. Не пречи да опитат.

# 448
В аптека Промахон я нямат изобщо, питах и на място и по вайбър.

# 449
Някой слагал ли е на детето си Бексеро и Нименрикс заедно, т.е. в един ден? Според моята педиатърка така се процедирало по света и такива били официалните препоръки от МЗ. Бексеро е единствената ваксина, от която леко ме е страх, та не ми се ще да са заедно.

Общи условия

Активация на акаунт