Ваксини извън задължителния ИК

• 10 635
  • 473
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Някой слагал ли е на детето си Бексеро и Нименрикс заедно, т.е. в един ден? Според моята педиатърка така се процедирало по света и такива били официалните препоръки от МЗ. Бексеро е единствената ваксина, от която леко ме е страх, та не ми се ще да са заедно.

На моите деца винаги сме ги слагали заедно (без последната доза Бексеро, де, защото и при двамата схемата за ваксинация изискваше с една доза от него повече). Не виждам какво те тревожи, освен как да удържиш човечето за второ боцкане непосредствено след първото.
Бексерото сякаш по-често има досадна реакция с температура, болки в ръчичка/краче и кривотия, но минава за ден и половина. Последния път при сина ми много помогна да му дам половин доза ибупрофен още преди да е проявил признаци на постваксинална реакция. Не се стигна до нищо драматично, може би вдигна лека температура, но тонусът му беше добър, наспа се спокойно, на другия ден нямаше и помен от неразположение.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 13:00 от hatred

# 451
  • София
Благодаря за отговорите, те имат хладилна чанта, но честно казано и аз мисля, че няма да я има, преди време писах, че като търсих информация за нея ми излезе някакъв текст, че са я забранили за ЕС, но пък после някой писа, че са и сменили името.
Ние слагахме Бексеро самостоятелно, не сме слагали Нименрикс все още, синът ми е на 2 и половина и просто е абсурд два пъти да го боцнат един след друг, след последното Бексеро само като наближим кабинета на педиатъра и изпада в истерия, та сега не смея да го боцкам за каквото и било скоро, малко да позабрави.

# 452

Ние слагахме Бексеро самостоятелно, не сме слагали Нименрикс все още, синът ми е на 2 и половина и просто е абсурд два пъти да го боцнат един след друг, след последното Бексеро само като наближим кабинета на педиатъра и изпада в истерия, та сега не смея да го боцкам за каквото и било скоро, малко да позабрави.

Това и мен много ме тревожи. Вчера му слагахме Хаврикс и Варицела, ами едвам го удържахме, на 1г3м е. Разплака се още с влизането в кабинета, а при ваксинациите вече беше ужас. Persevere С времето ще става все по-труден, та не знам докъде ще ги докараме..

# 453
Аз сложих на дъщеря ми заедно Бексеро и Нименрикс. И двете ръчички я боляха доста, вдигна и температура до към 38. Всичко предмина за около 24 часа. И аз се страхувах да процедирам така, защото знаех, че Бексерото е по-тежко поносима ваксина. Но се радвам, че мина накуп всичко. Сега ни предстои втората доза Бескеро и все я отлагам като знам, че ще има такава реакция.

# 454
  • Sofia
И аз знам, че могат да се слагат заедно.
Но аз предпочетох да ги сложа поотделно. Нименрикса го понесоха много леко.

И на нас ни предстоят вторите дози на Бексеро и за тримата, но още не можем да сварим всички вкъщи да са здрави.
Малката от един месец е с кашлица и сега приоритетът ми е да успеем да й сложим противогрипна.
А вторите дози Бексеро - когато успеем.

# 455
Някой слагал ли е назалната противогрипна ваксина? Какво да очаквам след нея? Имаше ли реакции?

# 456
Благодаря за отговорите, те имат хладилна чанта, но честно казано и аз мисля, че няма да я има, преди време писах, че като търсих информация за нея ми излезе някакъв текст, че са я забранили за ЕС, но пък после някой писа, че са и сменили името.

Не е “забранена”. По искане на производителя (АстраЗенека), ЕМА изтегля одобрението за приложение на Флуенз Тетра. Това е името на назалната им ваксина в предходни години, когато същата беше четиривалентна. Повечето противогрипни ваксини вече са тривалентни, защото щам Yamagata (грип Б) не е засичан в секвенирани проби от 2019-2020г. Съответно, обновената назална ваксина на АстраЗенека се казва Флуенз (без Тетра, което значи четири) и има одобрение за приложение по каналния ред.

ChatGPT/AI резюмираше горната информация по неточен начин - че одобрението за приложение на назалната ваксина въобще е изтеглено, вместо че Флуенз Тетра е заменен с Флуенз.

# 457
  • София
Много благодаря за подробното разяснение Blush

# 458
Не е вярно, разбира се! Ваксините, които се поставят са поливалентни.
Ето общия имунизационен календар за САЩ според препоръките на CDC (Centers for Disease Control and Prevention) за 2025 г. – той важи за деца и юноши от 0 до 18 години.

HepB – хепатит B (първа доза) - при раждането
На 2 месеца:
DTaP (дифтерия, тетанус, коклюш), IPV (полиомиелит), Hib, PCV15/PCV20 (пневмококова), Rotavirus, HepB (втора доза)
4 месеца
Повторение: DTaP, IPV, Hib, PCV, Rotavirus
6 месеца
DTaP, IPV (в зависимост от схемата), Hib, PCV, HepB (трета доза), Influenza (грипна – ежегодно, от 6 месеца)
12–15 месеца
MMR (морбили, паротит, рубеола), Varicella (варицела), Hib, PCV, HepA (първа доза)
15–18 месеца
DTaP (четвърта доза)
18–24 месеца
HepA (втора доза, 6 месеца след първата)
4–6 години
DTaP (пета доза), IPV (четвърта доза), MMR (втора доза), Varicella (втора доза)

11–12 години
Tdap (тетанус, дифтерия, коклюш), HPV (човешки папиломен вирус – 2 дози, втора след 6–12 месеца), MenACWY (менингококова ваксина)
16 години
MenACWY (бустер), MenB (менингокок B – по желание или за определени рискови групи)

HPV ваксината е препоръчителна, не е задължителна. Има отстояние за хепатит А и не шибват всичко вкупом.
Струва ми се,че нещо не е точно така...Ваксината за ЧПВ я изискват в САЩ от всички емигранти без дначение от възрастта им,което предполага да е задължителна.

# 459
Някой знае ли за Варна, къде поставят Бексерото и Нименрикс и от къде могат да се закупят съответно? Също така, нали Нименрикса е 1 доза, а Бексерото са 2 + евентуален бустер?

# 460
На нас личният отказа и вложиха Нименрикс-а в ваксинационния център на рзи. Ваксината я поръчах от аптеката до вкъщи. Дозата е 1, да.
За бексеро не мога да помогна.

# 461
Защо ви отказа личния

# 462
Така и не разбрах точната причина. Според мен не е слагала такава ваксина и не искаше да поема отговорност.
То беше когато по новините се говореше за менингита и ваксините. Тогава от РЗИ обявиха, че който иска може и във ваксинационните центрове да се сложи. ЛЛ излезе с оправданието че щом са обявили, значи там да си я сложим. Но ако нещо откажели да сме се върнели... Като отидох там, бяха много изненадани. "Какво,не знае как се слагат ваксини ли?" Направо се потресоха, че ни разкарва с ваксина, която е чувствителна на температура и с малко дете..

# 463
Аз си поръчах Бексеро и Нименрикс от Софармаси и даже ми ги съхраняват там в техния хладилник докато намеря кой да ги сложи на децата, тъй като и на мен личната ми отказа, което ми действа притеснително. Освен и аз да питам в РЗИ.. Sad

# 464
Бихте ли споделили каква е цената им? Заедно ли се слагат двете ваксини?

Общи условия

Активация на акаунт