Ваксини извън задължителния ИК

• 10 595
  • 473
  •   1
Отговори
# 465
Аз си поръчах Бексеро и Нименрикс от Софармаси и даже ми ги съхраняват там в техния хладилник докато намеря кой да ги сложи на децата, тъй като и на мен личната ми отказа, което ми действа притеснително. Освен и аз да питам в РЗИ.. Sad
С какъв аргумент отказва лл?
Ако е защото касата не и заплаща за поставянето - предложете да и платите. Нашата лл каза, че от касата не и заплащат поставянето на допълнителниет ваксини, а си има административна работа (освен физическото поставяне) - за 2 ваксини попълва и писа 15 тина минути. Въвеждат се партидни номера на няколко места, слагат се стикери и тн. Затова си плащаме по 10 лв на ваксина, което за мен е справедливо.

# 466
Не искат да носят отговорност в случай на реакция, която според мен те не носят, но не знам нормативно как е уредено.
Мисля че отговорността е върху родителите.
Имам познат GP, който не взима деца, именно защото не желае да поставя ваксини. На неговите си (вкл себе си и половинката) е сложил и то доста от незадължителните. Просто не желае на чужди деца. 🤷‍♀️

# 467
Не искат да носят отговорност в случай на реакция, която според мен те не носят, но не знам нормативно как е уредено.
Мисля че отговорността е върху родителите.
Имам познат GP, който не взима деца, именно защото не желае да поставя ваксини. На неговите си (вкл себе си и половинката) е сложил и то доста от незадължителните. Просто не желае на чужди деца. 🤷♀

Обаче ще носят отговорност когато децата се разболеят и ще трябва да ги лекуват?? И евентуално да пропуснат нещо фатално в начална фаза? Да, бактериалният менингококов сепсис (т.е. ваксинопредотвратим) е доста рядко заболяване, но случи ли се - шансът за фатален изход е 50%. Всяка година има поне по няколко случая в България. Усложненията от варицела пък хич не са редки, което е доста значимо на фона на това, че все още е масова заради минималното ваксинационно покритие. Преди години дори имаше осъдени лекари след смъртен случай на дете с усложнения от варицела. И ако не се лъжа, единият от осъдените беше точно ЛЛ на починалото дете.

Наистина не разбирам как човек, завършил медицина би могъл да се притеснява повече от изключително редки и много трудно доказуеми странични ефекти, отколкото от почти сигурни усложнения от болестите 😳

# 468
Никак не е сигурно, че те ще лекуват болните деца. Възможно е да ги изпратят при специалист. И така е най-лесно за тях. Повечето хора не смятат джипитата за специалисти и са прави.

# 469
Бексеро беше 199 лв, от нея трябват 2 дози, а Нименрикс около 90 лв - 1 доза. Не мисля да им ги слагаме двете наведнъж, първо да видим изобщо кой ще ги сложи, а от Софармаси като ги поръчах пристигнаха на следващия ден.

Чудя се и моля за съвет, тъй като сина ми скоро става на 1 годинка и му предстои MMR ваксината, дали е окей първо да сложим Бексеро, след около месец ММR, след още месец или 2 втората доза Бексеро и накрая Нименрикса?  Няма ли да му дойде множко Grinning А за дъщеря ми на 7, пак с такъв интервал като на малкия тъй като ще ги водя заедно. Също така някъде бях чела, че Нименрикс не било добре да се слага на деца защото ваксината била полизахаридна (не че имам понятие какво означава това за нас), а пък в листовката си пише, че е за бебета от 6 седмици нагоре. Kaк да го направим?

И другото, което не разбирам, за менингита познат доктор ми обясни, че имало рискови групи и не било нужно всички да се ваксинират, по-скоро хората от малцинствата? Ама как така и защо, ако това е вярно? В чужбина тези ваксини са си от задължителните, моят брат, който е роден и израстнал в чужбина също е ваксиниран и изобщо не е било въпрос на избор, иска ли не иска ли.. Съвсем се обърках!

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 22:41 от LuisaMar

# 470
  • София
По спомен за дете на годинка дозите Бексеро са три, а не две. Няма медицински причини да оставяте някакви определени отстояния между Бексеро и MMR (примерно). Бексеро и Нименрикс не са живи ваксини и затова няма проблем да бъдат поставени заедно с или на произволно отстояние от друга ваксина. За интервалите между отделните дози съблюдавайте указанията в КХП за съответната възраст.
Това как менингитът е опасен само за малцинствата е абсурдно по толкова различни начини, че ме оставя без думи.

# 471
Аз не бих изместила Бексеро или Нименрикс преди MMR. MMR е по-важна ваксина от гледна точка на това, че е срещу значително по-често срещани опасни заболявания. Не случайно е задължителна.
Ще се повторя - менингококовивят сепсис, причинен от менингококови бактерии, е много рядко заболяване в България. И повечето случаи са в детски градини, така че ако детето не посещава още детско заведение, няма нужда да бързате.

# 472
Бексерото в Германия вече по препоръка се слага преди годинката. Ако жената ще ги слага през месец то няма кой знае какво значение коя ще сложи първо.

# 473
Да, ще минем първо задължителните и след това тези.

Общи условия

Активация на акаунт