Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 390
  • 873
  •   1
Отговори
# 600
Цитат
Затова, според мен, принципът е всеки си поддържа домакинството и трябва да върне така, като му е дадено, като междувременно наемателят оправя сам възникналите повреди.
И при мен е така, но не е като да не са се пробвали някои, че не са разбрали.Пише си го в договора и пак ме питаха.
Прави лошо впечатление.

# 601
Какво ви е мнението за фирми-посредници, с които се сключва договор за определен период и те преотдават имота ви под наем.
https://upravlenie.bg/za-firmata-2/ - нещо подобно на това.

# 602
Аз имам подобен въпрос. След няколко месеци ще издавам четиристаен апартамент в Бояна. Нито знам каква цена трябва да е наема (ориентировъчно само разбира се), нито разбирам от договори, абе за първи път ще ми е.
Има ли читава фирма за управление изобщо, четох в темата че по-скоро не, но много ще се зарадвам ако някой е с друго мнение 😃

# 603
Нямам личен опит.Само съм чувала, че наемите с такива ф-ми са по-ниски, защото гледат да отдават по-бързо.Отделно те взимали 10-15% месечно и не е много на сметка за собственика.Уж след всеки наемател правели ремонт, но набързо, криво-ляво,боядисвали с евтина боя, а на собственика връчвали висока сметка.Преди 2-3 седмици един кандидат наемател си харесал по снимки техен апартамент.Говорили по телефона, че може веднага да го наеме.Отишли, видяли го ,парите били в джоба му.Поискал да подписват договор, брокера казал, че сега не може.Нещо ''по-натам'', щели да му се обадят и 1 седмица, нищо.Човека много бързал и следващият, който му изпаднал от др.хора веднага го наел.Преди 1-2год. четох мнения на недоволни наематели, че фирмата ги рекетирала за какво ли не и заплашвала със съд.Не си спомням името на въпросната компания.
Иначе самата идея звучи удобно, но като знам как стоят нещата за всичко у нас, страх ме е да се занимавам с такива.

# 604
Здравейте, минавам от време на време в тази тема.
Много съм мислила да се захвана с такова занимание, но като частно лице. В момента съм без работа, свободна съм и бих се ангажирала с представителство на собственици при отдаване на недвижими имоти. Предполагам и във Варна има много хора, които живеят в чужбина и биха искали някой да отговаря за тяхната собственост, така че да са спокойни и да получават доход.
Как съм си представяла нещата - срещу определен процент от наема, поемам всички ангажименти, намиране на наематели, майстори, проф.почистване след изнасяне, подмяна на уреди, комуникация с различни ведомства, данъка в НАП, ако е необходимо, такива неща. Разходите по фактури ги отчитам на собственика. Наема след разходите за месеца го превеждам на сметката му.
Как ви се струва?

# 605
Успех да намериш майстор да издава документ. Да намериш такъв навреме си е цяло предизвикателство.
Ще плащаш ли на наемодателя, ако за период няма наематели? Понеже фирмите го правят.

# 606
А знаем ли дали фирмите реално плащат ако не е наето? Така пише, да, но някой тук реално да го е проверил лично?

# 607
  • Бургас
Има много хора, които се занимават с това. Най-вече брокери. Ако не си в бранша, трудно ще намериш клиенти.
А и гаранции какви ще дадеш като частно лице, че наемателите няма да съсипят имота? Фирмите имат адвокати, могат да водят съдебни дела, една идея по-сериозно звучат.

Silver, ремонтите ги правят за сметка на наемателите и на тях връчват дебелите сметки. Те и затова се оплакват. Жилището се предава във вида, в който е наето и затова освежителните ремонти винаги са за сметка на изнасящия се.

# 608
Скрит текст:
Нямам личен опит.Само съм чувала, че наемите с такива ф-ми са по-ниски, защото гледат да отдават по-бързо.Отделно те взимали 10-15% месечно и не е много на сметка за собственика.Уж след всеки наемател правели ремонт, но набързо, криво-ляво,боядисвали с евтина боя, а на собственика връчвали висока сметка.Преди 2-3 седмици един кандидат наемател си харесал по снимки техен апартамент.Говорили по телефона, че може веднага да го наеме.Отишли, видяли го ,парите били в джоба му.Поискал да подписват договор, брокера казал, че сега не може.Нещо ''по-натам'', щели да му се обадят и 1 седмица, нищо.Човека много бързал и следващият, който му изпаднал от др.хора веднага го наел.Преди 1-2год. четох мнения на недоволни наематели, че фирмата ги рекетирала за какво ли не и заплашвала със съд.Не си спомням името на въпросната компания.
Иначе самата идея звучи удобно, но като знам как стоят нещата за всичко у нас, страх ме е да се занимавам с такива.
Точно това, предложенията звучат много примамливо, но някак "Ако нещо звучи прекалено добре, за да е истина, най-вероятно не е". Simple Smile
Сигурно съм много мнителна.

# 609
Аз бях писала тук и бях се свързала с такава фирма, защото ми звучеше приемливо и бях готова да давам месечен процент от наема, но да съм спокойна.
Дори подписахме договор и т.н. Това, което може да ви притесни може би е ,че има нотариално заверено пълномощно към фирмата да отговаря и разполага с имота ви. Другото е 12 % от наема на месец е за тях, като те следели , сметки и наема се дава към тях, а те ти го превеждат след приспадането по сметка. Имат си и дъщерна фирма (която не споменават) и тя предлага имотите на сайт, но силно завишава квадратурата, а хората не са слепи, за да имало кандидати. Предоставяш всички сметки номера, гаранционни карти на уреди (ако имаш такива) те се занимават при проблем с майстори и т.н. Всъщност ти нищо не правиш. Дължиш половин наем мисля след всеки наел го и по определеният процент на фирмата после за месеците. Вече празните месеци не изплащат нищо (преди е имало опция на няколко варианти на договори) Не намаляват наема, защото и те имат сметка от процента . Моят два месеца не го отдадоха, почивни дни, празници , не знам какво си, не са се свързали с домоуправителката примерно и представят, накрая си взех ключовете и приключихме. По това време пък имаше голямо търсене и ми звъняха брокери, препращах ги към фирмата и брокера, ама разбрах, че искат процент и от кандидатите и от мен (всъщност човекът трябва да плати два пъти на двете фирми и това му неизгодно и се отказва) Така брокерите на другите фирми бяха бясни, защото те трябва или без нищо да останат, или кандидата им да плати и на двете страни,  което не става и се отказва. С две думи имах големи надежди, но нищо не се получи. Други обаче имат късмет и са доволни наемодатели, може би зависи и от жилището .
ПП. Забравих. Бях питала следят ли и наглеждат ли понякога имота. Имам ли право да го видя след определено време в какво състояние е. Били ги наглеждали, оглед съм имала право при предварителна уговорка осъществена. Но...след подписването при нотариуса настоятелно пак питах как следят имота. Ами никак. Като се изнасяли тогава виждали , иначе не ги притеснявали докато живеели там, защото да го почувствали жилището, като свое. И настръхнах направо...ама пак се примирих.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 12:03 от Анонимен

# 610
Здравейте, мои приятели са малко объркани, защото в договорът,който са сключили за апартамент под наем не е описано,че наемателя може да напусне апартамента с месечно предизвестие. Но,ако наемодателят реши да прекрати договора с тях поради някаква причина,то той има право да ги извести 1 месец преди това.
Договорът им е за 12 месеца, като след няколко седмици влизат в последния 12 месец и все още не са решили на 100% дали ще продължават да живеят в апартамента или ще се местят, но повече клонят към местене.
В договора още е описано и следното: Последния месец преди изтичането на договора,наемателят се съгласява ,че наемодателят може да прави огледи на апартамента с потенциални наематели,след предварителна уговорка за час и ден. Но,ако решат да удължат договора, то това става след изтичането на срока на договора от 1година.
И се чудят той,ако си намери наематели, а те решат да продължат да живеят там след изтичането на срока на договора какво правят?

Притеснението идва най-много от този ред - Ако наемателят иска да прекрати договора преди изтичането на договора,то той губи депозита. Ето те сега,ако искат да прекратят договора с предизвестие, но все пак си живеят в апартамента до края на самия договор, ще си загубят ли дезопита?
И се притесняват да не би,ако решат да говорят с наемодателя,че няма да се удължава договора ще изгубят депозита(който хич не е лесна сума за преглъщане) или да си мълчат и на последния ден от договора да си предадат ключовете на апартамента?

# 611
Нещо бъркаш. Да речем едната година на договора им изтича на 30.08.2024. Месец по-рано казвате, че не искате да продължте договора след годината и да счита, че правите едномесечно предизвестие. Този един месец си живеете вътре и си плащате наема, като мине месеца, освобождавате и прекратявате договора.
Това не се води предсрочно прекратяване, защото сте изчакали 1г да мине, за това депозитът няма основание да се задържа.
То даже май автоматично се прекратява като мине 1г, освен ако не е уговорено друго...обичайно нещо такова се вписва в самият договор.

Отправянето на предизвестие не е равносилно на прекратяване на договор. Датата на прекратяване ще е като изтече предизвестието.

# 612
  • Русе
Тета75, аз доколкото разбрах е, че проблемът идва от това че наемателите не зваят дали ще освобождават имота на датата, на която изтича договора и затова искат да си траят, да не говорят с наемодателя.

# 613
Трябва да решат и да знаят датата, на която искат да напуснат.
Оттам връщат месец назад и предупреждават наемодателят.
За да е по договор всичко и коректно.

Ако не освободят сега, вероятно още година трябва да стоят, а ако прекратят преди нея - депозитът им се задържа като неустойка.

Да си зададе ясно и конкретно пак въпроса тогава питащият - какво всъщност пита??

# 614
Питат може ли да имат опция хем да се преместят ако намерят нещо по-добро, хем да останат ако не намерят.
За мен не е редно да очакват такава опция без пари. Ако няма да подновяват договора, редно е да известят хазяина, за да може да си търси нови наематели. Ако ще го продължават, също да го известят, за да не търси и да не ги притеснява с нови огледи, докато още са там.
И е желателно това да не го кажат на последния ден преди да изтече договора. Да си решат какво искат и да действат.

Общи условия

Активация на акаунт